Muffins Med Mycket Mera Mums = Maffen!

 

God deg där Linda Lidholm…

… på Maffen café i Fårösund, vad gott det doftar här, vad har du knådat ihop idag då?

God deg själv där Clarence! (Hehe)
För tillfället gör jag chokladbiskvier, och du har rätt, de luktar fantastiskt när bottnarna precis kommit ut ur ugnen!

linda-maffen

Foto: Glada Gotland.  

Men låt oss först backa bandet lite – för det var ju inte alls som caféinnehavare du en gång sökte dig till ön, utan varför?

Jag flyttade till Gotland när jag var arton. Jag hade jobbat hela sommaren efter studenten och inte tänkt så mycket på framtiden förrän det blev augusti och dags att ta tag i sitt liv. Då sökte jag till folkhögskolan i Fårösund, linjen för skönlitterärt skrivande.

Jag sökte alldeles för sent, så jag fick ingen plats på internatet men lyckades knipa en utbildningsplats, fick ett rum i ett påbörjat kollektiv och flyttade hit ett par dagar senare för att hamna i samma lägenhet som en kul dalmas och en om möjligt ännu roligare göteborgare.

Så från söderut till norr är ju med gotländska mått mätt ofantligt långt – vad lockade mer här än pärlorna på Sudret?

Jag är lite slow, men jag förstår faktiskt inte riktigt frågan.

Dum fråga (säger GG)...Sudrets Pärla och avstånd glömmer vi lätt – för här i norr trivs vi utmärkt så enkel är det!

Var det här den första gången du besökte Gotland eller har du varit här förr och känt hän- eller ö-ryckningrna?

Jag var här en gång när jag var tolv, på familjesemester. Då tyckte jag inte så särdeles mycket om ön faktiskt. Stenstränderna var kanon, vågorna när vi badade nere vid Ljugarn minns jag också, men annars var jag inte så imponerad. TROTS att vi besökte Fårö som nu fångat mitt hjärta.

Var har du annars dina rötter och hur är kontakterna med dina gamla hemtrakter?

Ett litet samhälle vid namn Mörlunda. Det ligger i Småland/världens ände.

morlunda

Blir det några fastlandsbesök eller får de vackert komma hit och hälsa på nu?

Jag åker för tillfället till hemtrakterna en gång om året. I början när jag bodde här blev det oftare, men nu är jag lite låst.

Mina föräldrar dröjde länge med att hälsa på. Men sedan insåg de att jag faktiskt hade flyttat hit på riktigt, så nu dyker de upp en gång varje år. I juli…

…Juli är inte den bästa månaden att besöka egenföretagare som har något med turistnäringen att göra.

Nåväl – nu har du etablerat dig mittemot Bungehallen samt Bygg & Järnhandeln med ditt populära ställe efter först varit i liten lokal jämte biografen ROY – är det bättre läge och lokal här?

Jaaa! När jag fått allt på plats på nya stället, var det som att komma hem. Jag och min pojkvän köpte huset tillsammans, så det är en investering för framtiden också, i stället för att hyra lokal.

Mina stammisar verkar ha hängt med glatt under flytten också, de flesta är positiva till nya stället.

maffen-utsikt

Foto: Glada Gotland

Du skulle ju utbilda dig men så blev det som sagt mycket bakande och matlagande i stället – var har du lärt dig att knåda och fixa med de goda fingrarna ?

När jag gick gymnasiet var jag övertygad om att jag skulle plugga vidare, och att jag skulle göra det direkt efter studenten.

Jag ville bli advokat ganska länge, och så har jag funderat på lärare och brandman, men efter studenten sökte jag aldrig någon utbildning, utan gick en folkhögskola, jobbade i hemtjänsten, åkte ut på backpacking och sen ville jag starta företag.

Jag hade precis kommit hem från Sydamerika, och satt hos en av mina bästa vänner Nandie och drack rödvin.

”Ska vi starta företag?” frågade jag.
”Visst.” svarade Nandie.
”Alltså, jag menar på riktigt. Jag kommer göra det. Vi kan typ ha ett café. Det är nog inte så svårt.”
”Okej. Jag är på.”

Dagen efter pratade vi med den tredje av det då tightaste tjejerna i vårt gäng, Jeannie, och frågade om hon ville vara med. Jo då.
På den vägen var det.

Det var väldigt jättemycket jobbigare än vi trott från början, med alla regler, tillstånd, budgetar och så vidare, men vi rodde det i hamn och öppnade tre månader senare.

Så någon bageriutbildning hann vi aldrig med, utan vi tog det som det kom och lärde oss efter hand. Från början hade vi inte hembakt bröd till smörgåsar och försäljning, men ett par veckor efter uppstart stod jag och knåpade ihop lite recept och provbakade frallor. Sen blev det bara så; som det mesta vi tagit oss för.

Mmmmm Maffen, låter sååå gott att bara säga det, vad kommer namnet ifrån, ditt påhitt?

Maffen! Det var Nandie som var med och grundade Maffen som kom fram till det namnet.

Vi satt och provade oss fram med olika namn. Vi ville ha något ovanligt, något lite gotländskt, som var lätt att säga så att det skulle vara enkelt för folk att referera till det.

I en ordlista över gutamål hittade Nandie ordet Maffen, som betyder GOTT!

Berätta lite om sortimentet, vad kan du som kund få pröva på mellan klockan 9 – 17 varje dag?

På morgnarna har vi olika mackor att erbjuda, samt en frukostbricka, i kaffeväg finns latte, espresso, cappuccino och bryggkaffe, samt varm choklad, chailatte och te.

Till lunch finns en ganska klassisk cafémeny med sallader, lunchsmörgåsar och tre olika varmrätter.

Allt serveras i väl tilltagna portioner.

Under hela dagen kan man dessutom fika på bullar eller kakor, jag försöker variera i sortimentet så att det ska bli roligare för stammisarna som kommer ofta.

maffen-kakor

Foto: Glada Gotland

Har du någon macka, kaka eller paj som har blivit extra efterfrågad?

Haha ja, räkmackan har blivit lite känd nu! Det räcker att man äter den en gång så vet man vad jag menar sen.

Hur hinner du med allt det här – du bor ju på Fårö så du får väl stiga upp tidigt varje morgon?

Egentligen så hinner jag inte med det. Det blir tidiga morgnar och inte helt sällan sena kvällar, men den här hösten försöker jag omprioritera saker och ting så att jag ska få mer tid utanför caféet.

Hur mycket jag än gillar Maffen, kan jag inte vara här hela tiden om jag ska fortsätta vara glad.

Nu på lågsäsongen åker jag för det mesta till jobbet med halv sex färjan, och mitt mål är att kunna åka hem med halv sexfärjan på kvällen också. Det lyckas ibland.

Två av mina kompisar har varit sjukskrivna lååååång tid på grund av utbrändhet, och många jag känner i den undre medelåldern är också sjukskrivna av samma anledning.

Det finns en prestige i att arbeta mest, längst och effektivast, och jag har länge sett upp till folk som gör det. Men den här hösten har jag insett att jag inte bara vill komma ihåg att jag arbetade när jag var i 20-årsåldern.

Har du några duktiga medarbetare omkring dig – vilka är det?

Under sommaren hade jag tre anställda; Emilia, Felicia och Ayman. Ayman jobbade kvar till den sista oktober, och Felicia hoppade in som vikarie ibland.

Efter att Ayman sa upp sig, hoppade Felicia in på hans 75 procentiga tjänst och ska fortsätta med det fram till jul åtminstone.

Kan jag påstå att det här är trots allt din dröm och du trivs i livet just nu?

Jag trivs! Jag MÅSTE trivas, annars blir jag deprimerad. Jag tar, kanske inte en dag i sänder, men en vecka, i sänder i alla fall. Jag vet inte om jag alltid vill driva Maffen, men jag vet att jag vill vara här idag, och jag vet att jag vill vara här resten av veckan.

Så länge jag är nöjd där jag är i livet just idag, är jag lycklig.

lita-pa

Foto: Glada Gotland

Hur ser dina planer ut framöver – några nya grepp och utvecklingsmöjligheter för firman i framtiden?

I januari när jag har stängt, kommer jag sätta mig och planera lite nya koncept. Det är svårt att hinna med när man har öppet.

Förhoppningen är att skaffa alkoholtillstånd inför nästa sommar, göra i ordning trädgården ytterligare och få dit fler möbler (och hängmattor!!!), utveckla tre separata menyer, en take away, en lunchmeny och en kvällsmeny.

Med alkoholtillstånd kommer längre öppettider och i så fall mer personal inför nästa säsong.

Jag har fått mycket förslag och önskemål från mina stammisar, så jag kommer sätta mig och gå igenom förslag jag fått och sen plocka ut de bästa bitarna som passar in på Maffen.

När du gick i första klass hemma i … vad drömde du då om att ha för yrke när du blev stor, sockerbagare!?

Jag ville bli brandman, lärare eller advokat – för det mesta i alla fall. Gärna författare och sångerska också när jag tänker efter.

Vi lämnar yrkeslivet en stund och kollar in dig när du är ledig…När du nu skall bege dig en ledig lat dag till ditt smultronställe här hemma på ön, var åker du helst då?

Jag stannar mer än gärna på Fårö, jag gillar Ekeviken och Norsta Auren, och Ulla Hau-skogen.

Ska jag över till storön åker jag gärna ner till Herrvik för det är så vackert, men jag tycker om att strosa i Visby också, oavsett årstid.

För ett par år sedan var jag i Ihreviken en fantastisk sommardag, och det var bland det vackraste jag sett i mitt liv. Efter det har jag inte vågat åka tillbaka, för jag är rädd att det inte kommer vara lika fantastiskt som jag minns det.

Drömmer du om att någon gång besöka någon fantastiskt paradis plats utomlands – i så fall var då?

Jag gillar verkligen Sydamerika, och har gjort en del av östra sidan. Dit vill jag tillbaka, och tillbringa mer tid i både Brasilien och Argentina, och jag vill även över på andra sidan och besöka framförallt Colombia, Peru och Chile. Maccupicchu har lockat länge.

xkdambkd

Jag och min pojkvän har kollat på resmål för januari när jag troligtvis har stängt en månad, och i så fall blir det eventuellt Jamaica.

Glada Gotland älskar musik, i alla dess former – hur lyssnar du?

Jag älskar också musik! Jag gillar musik där man hör instrumenten, ljud som bara är gjorda i en dator är inte mycket för mig. Jag gillar ”lättare” country, folkmusik, blues och så vidare…

Musik är alltid bäst live.

Har du några favoritartister/grupper som du gärna vill höra?

Jag har ingen speciell just nu som jag känner ett måste för, men det är så olika också, en del som är sjukt bra att lyssna på är inte alls bra live, och vice versa.

En del jag hört och inte blivit imponerad över, har jag sedan av en slump sett live och då har de varit grymma.

Vilken tycker du är världens bästa låt?

Måste säga två.
Strimmor med Lars Winnerbäck, för att jag kan tolka den så att den passar in i livet när jag än lyssnar på den. Inte hela, men en strof, en känsla eller bara ett ord.

Wagon Wheel med Old Crow Medicine Show för att den är så jävla bra.

När var du då på en livekonsert senast och vem/vilka såg du då?

I somras var jag på Stora Gåsemora på Fårö och såg Lars Winnerbäck. Det var awesome. Sjukt awesome. Och fantastiskt. Och bäst.

lars-winnerback

Foto: You Tube

Hur är det i övrigt med kulturlivet för dig – vad tar du gärna del av?

Jag gillar kultur i alla dess former, främst musik, men jag går gärna på museer också faktiskt. Mest för att jag är kunskapstörstig, och på museer finns det alltid någonting som intresserar en som man kan nörda ner sig i.

Har du någon person på jordklotet som du ser upp till och beundrar?

Många. Många lokala företagare på Fårö och Gotland, för att de är arbetsmyror och brinner för en levande ö året runt. Jag beundrar även personer som varit med om trauman och lyckas vända det till att bli en inspiration och hjälp för andra.

Finns det något devis eller ordspråk som du försöker leva upp till eller efter?

Felicia som jobbar för mig, läste också frågorna, och sa utan betänketid:

”Life sucks and then you die! Det är väl ditt ordspråk? Det har du sagt hela sommaren i alla fall!”

Jag känner dock att jag behöver distansera mig lite från det, för oftast är jag ändå ganska glad och nöjd, men i somras höll jag på att gå under i stress, svett och trötthet ett tag.

Jag ska försöka leva mer efter ”Work hard, play hard!” för att försöka maxa arbetet på jobbet, och maxa min fritid.

När det är vinter och kallt är det lätt att fastna i hamsterhjulet att man går hem, sveper in sig i filtar och kollar serier, men jag vill ha ut mer av livet än så. I alla fall de flesta dagar.

Jag försöker också leva efter:

always

  Förutom att det är roligt, tolkar jag det som att man ska vara sig själv, men man ska vara den bästa, unicorn-versionen av sig själv.

Vad är det bästa med att bo och verka här på Gotland?

Det bästa är ”lagandan” jag känner i mycket på ön. Företagare hjälper och handlar av varandra, alla känner alla, på de mindre orterna i alla fall, och även om alla är olika i tanke och mening, strävar de flesta mot ett bättre Gotland, i stort och smått.

Om du hade makten och kunde bestämma något för allas bästa här på ön, vad skulle du se till att göra då?

Jag skulle bestämma att alla måste vara snälla mot varandra.

Sist men inte minst – vilken är din personliga favorit i ditt eget Maffensortiment som du är extra stolt över?

Valnötsmuffins!!!!
De finns i sortimentet nästan alltid och har blivit favorit hos många av mina stammisar också. Själv är jag beroende.

maffen-muffins

Foto: Glada Gotland.  

Tack för den mysigt maffiga frågestunden Linda!

PSSST… 

gilla-maffen

Foto: Glada Gotland.  

https://www.facebook.com/cafemaffen/?fref=ts

One thought on “Muffins Med Mycket Mera Mums = Maffen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *