På förbjudna gränsen vid Faludden i harmoni med naturen

På gränsen av det förbjudna fick det bli på vår friska lördagspromenad ute på Faludden i lördags. Här ser vi trötta fåglar gå in för landning i ett landskap som ser ut som en startbana för ännu högre flygande farkoster.

Där till höger på bilden, är det en raket – ingen som vet!?

IMG_8643

För här har fåglarna en fristad från 15 mars – 30 juni samt nu även på hösten mellan den 1 oktober – 15 november.

Jag citerar Länsstyrelsens fina natrurliga förklaring:

…främst i oktober rastar tusentals vitkindade gäss på udden, och fågelskyddsområdet har tillkommit främst för att hindra att de betande gässen störs och för att minska skadorna på omgivande åkermarker.

Läs gärna mer här:

http://www.lansstyrelsen.se/gotland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/djurskyddsomraden/faludden/Pages/index.aspx

Men visst går det att njuta utanför den förbjudna rödmarkerade zonen också och diverse ungtjurar blängde på matadoren och undrade vad han gjorde där – breda ut dig och flörta in dig får du  gott försöka göra med våra syrror som är förvillande lika oss!

Muu & Buu på dig

IMG_8641

Men att hålla sig på gränsen och känna friska luften och spänsten går fint för både djur och människor. För uppsatta stängsel med taggar och ibland el gör ju att det är svårt att gå fel!

IMG_8680

Förresten – bor det nån annan än ungtjurar, kossor, lamm och då gästande fåglar på denna udde!? Ser i alla fall rätt tom ochspöklikt ut i före detta huset här!

IMG_8645

Så får fåraherden göra halt och leta fram en rätt så stor sten att sitta på för justering i skorna när fötterna svider och strumporna sitter fel. I bakgrunden undrar nog några av alla lammen och det verkligen är äkta strumpor av ull!?

IMG_8666

Så fortsätter vår stilla sköna promenad och vi njuter i bland utan att behöva säga ett knyst – ja här är även ett av lammen tystnat!

IMG_8675

Fler har färdas i våra spår – kanske även den som numera bara i en sko går!

IMG_8653

En så härligt vacker solstrand breder plötsligt ut sig och här har njutits i bekväm stol fast i kanske något varmare sol!

IMG_8652

Nu leder stigen upp lite mot kretur igen… har vi tur så slipper vi tjuren vår vän. Tur det är ju bara vanliga lugna kor även om det ovanför dem ett mäktigt orosmoln bor!

IMG_8657

Kring strandkanten går vår helst färd och olika underlag möter vi, blandat med sand, släke och sten.

IMG_8683

Även här får vi vara på vår vakt och vem ligger där och kanske är ute på jakt!? Ja se fantasin kittlar och har stil – men visst är den här likt en krokodil!?

IMG_8686

Naturen är så härligt formad och ger även så trevliga små mönster även i en mindre bit trä!

IMG_8655

Så vackert där vi vandrar – inte ens trist det är med en torkad tistel där!

IMG_8664

Men nu stänger vi grinden ordentligt för denna gång och låter lammen fortsatt gott beta i hagen …

IMG_8677

… fast fler fåglar kommer svepande förbi  med näbben inställda på Faludden där – är vi vid dagens mål, Lillskär här!

IMG_8631

Härligt var det och även påfågelfjärilen visade upp sin prakt – även om fotot blev lite suddigt för lite kalla vingar & fingrar var det så här på sluttampen!

IMG_8649

Foto: Glada Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *