Patrik går från Medeltid till Nutid !

Hej där Patrik Björkander…

Foto: Annie Björkander

…som går från Medeltid till nutid – vad skall du göra nu då?

– Halloj!

På måndag börjar jag min tjänst som strategisk projektledare på reklambyrån Hill Agency.

Om vi stannar kvar där kring 1361 – vilket har varit det allra härligaste i din roll där?

– Det har helt klart varit alla fantastiska människor. Från kollegor som välkomnade mig till medeltiden med öppna armar till besökare, aktörer, samarbetspartners och alla som på något vis engagerar sig i Medeltidsveckan.

Det är en oerhört inkluderande festival där man möts med en genuin värme och energi. Jag känner att jag har fått en väldigt stor bonusfamilj efter mina år i medeltiden.

Något mindre trevligt som du behövt tampas med?

– Egentligen inte. Som med alla utomhusevenemang blir man ibland nervös över vädrets makter. Men under mina fyra ”veckor” har vi klarat oss från blixtar och dunder.

Vad betyder Medeltidsveckan för Gotland?

– Oerhört mycket. Rent ekonomiskt så spenderar veckans besökare över 200 miljoner kronor under sin vistelse på ön så det är en bra affär för Gotland. Det är även många människor som har valt att bosätta sig på ön efter att ha varit här som besökare till Medeltidsveckan.

Sedan är det den ovärderliga spridningen av Gotland världen över som Medeltidsveckan genererar. Allt från besökarnas bilder och upplevelser som man delar med sig av men jag har även under åren fått väldigt många förfrågningar om bild- och filmmaterial från organisationer som marknadsför Sverige runt om i världen.

Bilderna från Medeltidsveckan i den autentiska medeltida miljön i Visby sticker ut väldigt mycket på ett positivt vis.

Varje år är det dessutom långväga internationella journalister på plats under veckan och de blir i princip alltid helt hänförda vilket resulterat i många fina reportage.

Foto: Glada Gotland

Har du några tips till de som är kvar och nya i medeltidsteamet som du tycker gagnar det hela i en positiv inriktning?

– Fortsätt att vara lyhörda och offensiva på ett ödmjukt vis.

Det är förstås mycket som hänt under åren – men om du nu får minnas ett (1) speciellt tillfälle som du nu aldrig kommer glömma, vad vill du nämna då?

– Oj! Det är många minnen som för alltid kommer att leva kvar. Men ett kanske annorlunda svar är ett tillfälle förra året då vi i samband med Battle of Wisby var i Mästerby.

Vanligtvis under Medeltidsveckan är man som arrangör alltid på väg någon stans. Men under några minuter så satt jag i gräset och bara njöt av stunden, allt som skulle göras var klart och det var en lång stund kvar innan bussen mot Visby skulle gå.

Det blev dock en kort stund då jag behövde göra en insats vid entrén när jag satt och njöt som bäst.

Foto: Vera Bos

Nutiden och framtiden då, vad blir din nya roll samt arbetsuppgifter på Hill?

– Som projektledare så kommer jag vara ansvarig kontaktperson mellan kollegorna på reklambyrån och flera av våra kunder. Inledningsvis för kunder här på ön och framöver även för kunder utanför Gotland.

Du är ingen duvunge i branschen utan har gedigen utbildning samt erfarenhet – vad är det som är så lockande med marknadsföringsarbete?

– Det här skulle jag kunna skriva en hel blogg om.

Men för egen del lockar resan från att analysera ett behov eller ett utvecklingspotential till att kartlägga målgrupper och därefter tillsammans med ett team ta fram en strategi om hur vi kan få bäst utväxling och därefter det praktiska arbetet med att ta fram kommunikationen till att se resultatet.

När en sådan resa resulterar i bättre affärer för företaget, gör folk medvetna om det man vill kommunicera eller på längre sikt stärker varumärket då känns det riktigt bra i kroppen. Dessa resor kan jag inte få nog av!

Om vi pausar jobbsnacket lite då – vad gör du helst när du skall koppla av och ”bara” vara Patrik?

– Då umgås jag helst med familjen som består av två barn, min fru och mig själv. Kasta sten någonstans vid havet är en familjefavorit men även familjekamper i fotboll, kubb, badminton etc står högt på listan. Eller brädspel.

Och fika, man bör fika ofta!

Foto: Pixabay

Utöver familjeaktiviteter missar jag inte gärna att se IFK Göteborg spela match, helst är jag på läktaren men nu för tiden blir det oftast i soffan. Jag ser gärna en spelning tillsammans med kompisar eller ljuger över en whiskey.

Foto: IFK Göteborg

Har du någon favoritplats på ön som du gillar extra mycket?

– Lickershamn ligger mig varmt om hjärtat. Och Visby! Även om man ibland förblindas av vardagen så är det ju en magisk plats och få bo och arbeta på.

Har du hunnit med någon modern (!) musikalisk eller annan kulturell tillställning i sommar som du njutit live av?

– Det är under all kritik men jag har faktiskt inte sett en enda livespelning i sommar. Mest grämer jag mig över att jag missade Guns N´ Roses i Stockholm.

Men Romateatern lyckades jag besöka och det var tur, för det var den bästa föreställning jag har sett där.

På kulturkontot vill jag passa på att skryta över att jag och polaren Per segrade i Visby Puborientering och så hamnade jag på något vis som deltagare i High Heel Race i Burgsvik. I medeltidskläder dessutom.

Så i högklackat och medeltidsskrud stod jag som segrare efter det 300 meter långa racet.

Foto: Susanne de Paulis

I dina högtalare då – vad lyssnar du helst på för musik då?

– Just nu dånar det mest gammal punk och hiphop ur högtalarna. Men jag lyssnar gärna på bra musik lite oavsett genre. Mest blir det nog rock.

Ge oss gärna några ljudliga exempel !

The Clash, Sex Pistols, De Lyckliga Kompisarna, Strebers … gäller punken 🙂

Dr.Dre och Looptroop (Rockers)  … vad gäller hiphopen.

Det är lätt att locka hit folk tillfälligt till ön med natur och nöjen – men hur skall vi locka hit fler företag att etablera sig?

– Viljan att både starta och etablera företag på Gotland upplever jag som stor.

Jag tror att mycket handlar om basfunktionerna i samhället där vi måste bli bättre. Jag tänker på bostäder, förskoleplatser och liknande.

Sist men inte minst – vad är då det allra bästa med att bo och verka på Gotland?

– Miljön, närheten och människorna. Det är fantastiska miljöer kring hela ön och det är nära till dem. Sådant folk reser till någon vecka om året har vi runt oss hela tiden. Tar man vara på det så får man det riktigt gott.

Närheten består även i små avstånd mellan människor. Som inflyttad till ön för tio år sedan häpnades jag över hur enkelt man kom in i det sociala livet på ön och det är något som är enkelt att underhålla.

Man träffar människor i affärsmöten, på barnens aktiviteter, i affären med mera och jag upplever vardagen som väldigt social trots att jag är dålig på att bestämma träff med vänner och bekanta till vardags.

Tack Patrik och lycka till på Hill… Glada Gotland tror att Patrik  just nu sitter och funderar på om han ska gå/springa till nya jobbet i högklackat för att få fin full fart från början!

Foto: Henrik Jensen

Patriks nya arbetsplats: http://www.hillagency.se/

Patriks gamla arbetsplats: http://www.medeltidsveckan.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *