Rom? Robert byggdes inte på en dag!!

Robert Ahlman…

…förr lunchspecialist, ja du gjorde ju många nedslag och åt STORA portioner på olika matställen på vår ö, vad har hänt med portionerna och besöken nu – har de minskat?

Det stämmer precis. Jag var dessutom väldigt ”bra” på buffé och kunde ta både två och tre vändor då det ju var ”äta allt du orkar” som gällde och efter det behövde man ju nästan bärhjälp ut från etablissemanget.

Mina besök på lunchställen på senare tid har inte precis minskat men däremot gör jag exempelvis inte de där två – tre extrasvängarna förbi buffén och jag äter inte nödvändigtvis upp allt på tallriken plus att jag även adderat betydligt mer nyttig mat.

För du var lite rund om magen förr men har fått en riktigt snabb viktminskning nu – vad är tricket?

Ja, droppen kom när jag en dag satte mig ned lite häftigt på jobbet och skjortan (givetvis en Brooks Brothers till allt elände) sprack över magen längs med knappkanten. Kunde möjligen konstatera att försäljarna i alla fall inte talade osanning när de garanterade knapparnas styrka men i övrigt så blev det där droppen och jag insåg att jag behövde göra något radikalt.

Alltså gick jag på pulverdrycken God balans och ingenting annat under loppet av fyra veckor. Gick ned över nio kilo, kanske uppemot tio även om jag här gjorde en lite försiktig bedömning i samband med vägning före och efter dieten.

Vad stod vågen på från början och hur är dagsläget?

Det var 104 innan och 95 nu.

Viktig selfie: Robert Ahlman

Vilket mål har du – när det gäller hälsan alltså?

Målet är nu att äta betydligt mer mat som anses ”nyttig” (grönsaker och allt det där som jag varit riktigt bedrövlig på förut) och att ägna mig åt fysiska aktiviteter betydligt oftare (just nu är jag aktiv fem dagar i veckan och ibland med flera moment på samma dag om jag har orken). Och resultatet ska givetvis bli att jag håller den här vikten eller att viktökning, om den så sker, ska bero på muskler snarare än fett.

Du gillar ju att klä dig propert också – men blir inte alla dina för tighta eller fint passande plagg för stora och fladdriga nu?

Sanningen är den att en stor del av mina trevligare plagg på senare tid suttit allt stramare så jag har haft en antal plagg, särskilt skjortor, som jag knappt kunnat använda men efter viktminskningen är det nu bara att plocka fram alltihop igen.

Så jag behöver lyckligtvis inte göra någon radikal förändring av garderoben. Märkte dock att jag nog måste slå fler hål i mina bälten eftersom hålen tagen slut häromdagen då jag ville dra åt svångremmen.

Hur har arbetskamrater och vänner reagerat på din förvandling?

Du vet, ser man sig själv i spegeln varje dag så märker man inte så enorm skillnad. Men det gör uppenbarligen andra människor. Häromdagen var det under en och samma dag totalt SJU människor (just vänner och kollegor) som anmärkte på ”hur smal du har blivit”. Det känns ju roligt. Jag har även fått väldigt många glada tillrop och uppmuntrande kommentarer.

Nu är det väl inte bara mat & dryckesintag som är knepet – vilken spännande ”röra på sig” motion har du valt?

Jag har lite olika moment och hur pass spännande de är får läsarna avgöra. Men det är väl i grova drag fyra områden jag rör mig inom (ursäkta dubbeltydigheten).

  • Dels springer jag en hel del. Snabb är jag ju inte så här i början men det blir ofta en runda på 3.8 km och jag gör det helst på morgonen. Sedan simmar jag på Solbergabadet minst ett par dagar i veckan.
  • Jag går på gym och gör specialpass i form av core eller spinning, som är något jag särskilt gillar. På det pass jag gör på måndag lunch kan man även få sig till livs musikfrågesport under själva passet vilket ju är som klippt och skuret för mig.
  • Jag har ett litet hemmagym och gör de här enklare träningsmomenten med hantlar och skivstång där. Allt som allt är ju planen sedan att utöka de olika momenten men jag kör med till att börja med.

Mår du bättre hälsomässigt och mentalt nu – eller känns det som ett ok och en tvångströja?

Ja, jag känner mig piggare och lättare och mer energisk. Överlag. Och trots att jag sannerligen inte är någon träningsmänniska (jag har varit vida bättre på att motionera intellektet än kroppen under min snart 45-åriga levnad) så har det gått lättare än jag trodde.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag tycker träning är jätteroligt utan jag har mer inställningen av att ”kavla upp ärmarna och få det gjort”. Mitt lilla knep är att ofta ta mig själv med överraskning. Gå upp snabbt ur sängen, hoppa i overallen, ut och spring – innan du hinner börja diskutera med dig själv kring hur trevligt det vore att redan ligga kvar i sängen.

På så vis blir det här efterhand en del av vardagen som man till sist gör utan att reflektera särskilt mycket över. Ungefär som att läsa tidningen.

Vilken maträtt och kanske efterrätt längtar du mest efter just nu som du absolut inte kan tugga på under denna period?

Ja, egentligen går ju min nuvarande ”matpolitik” ut på att jag, med hänsyn till all motion och betydligt sundare kost, ändå ska kunna äta det mesta i rimliga mängder. Möjligen skulle det väl vara om jag råkade på några totala artärdödare i form av 1 kg burgare i smält ost eller motsvarande bakverk…

Om nu nån bekant vill bjuda hem dig – utan vetskap om din viktmission – och dukar upp med onyttigheter, vad gör då du?

Jag får delvis hänvisa till svaret ovan. Jag kan alltså i rimlig mängd äta onyttigheter men just i det här fallet skulle jag göra det mer måttligt. Och jag kan stå för mina ord då jag ätit exempelvis lite chips sedan jag återgick till fast föda. Det var rätt gott, men inte så gott som förut utan mer en form av föda bland andra, så att säga.

Om nu fler därute känner för en förvandling – snabbt – vad är ditt bästa råd då?

Ja, mitt bästa råd är väl mer eller mindre att försöka kopiera det jag beskrivit ovan. Känner du att du är överviktig så är det bästa att sätta dig själv på någon form av diet så att du på relativt kort tid kan gå ned mycket i vikt. Är du orolig för hur detta ska påverka din kropp så kan jag nämna att du kan hålla kontakt med valfritt gym under tiden.

Själv går jag på Visby träningscenter och ägarna Håkan och Signe är utbildade inom området och jag fick mycket tips och även en liten broschyr av dem då jag började. Nu gick ju allt så bra så jag behövde just inte så mycket kontakt under de fyra veckorna men möjligheten fanns.

Och när du sedan är klar med dieten så gäller det att verkligen börja röra på dig och lägga om kosten lite i alla fall just så att du kan smälla i dig en hamburgare då och då utan att sitta och tänka på att du lägger på dig.

Du är ju en härlig musikälskare – vilken typ av musik har det spelats vid dina träningspass som har skapat harmoni bland de borttappade kilona? 10CC!?

Hehe, roligt du nämner 10CC eftersom jag i alla fall spelade dem på en firmafest nyligen och även fick underhålla gästerna med att berätta varför gruppen hette som den hette… som så ofta i min värld så spelas det väldigt mycket olika typ av musik.

  • En morgon när jag sprang i lugnt tempo och kände mig lite seg så passade stonerrockarna Kyuss utmärkt.

  • En annan sprinterrunda, då jag kände mig mer energisk, så spelade jag de mer aggressiva Nine Inch Nails.

  • Gör jag fysiska pass såsom spinning eller viktlyft så gillar jag feta basgångar. Min favorit är ju big beat från glada 90-talet.

  • Vid lugnare pass och återhämtning fungerar betydligt lugnare saker, opera eller vad tusan som helst egentligen.

Sist men inte minst så gillar du ju att TÄVLA i musik också… därför sätter Glada Gotland dig på lite prov här, ja nu kanske inte 1930-talet med i pop & rockgiss-sammanhang, men vem skrev och sjöng in denna sköna bejakande melodi:

Människan är av klagan böjd, aldrig blir han riktigt nöjd.
Jämt om makten tävlar vi.
Om han skulle bryta av något uppå sina krav, blev det nära harmoni.
Någonting att äta, någonting att dricka.
Någonting att älska och att hålla kär är allt jag begär.
Varför ska man gräva efter guld och strävan efter att få lyckan där den ändå aldrig är.
Andra må söka efter ting som förgår. Jag för min del är nöjd om bara jag får
Någonting att äta, någonting att dricka, någonting att älska och att hålla kär.
Jag säger någonting att bombadabidabadam, någonting att didipapadadadidi…

Det vore givetvis världens enklaste sak att googla och sedan spela här – men i Popgiss-kretsar är det ju en hederssak att aldrig fuska så jag får spåna. Stycket känner jag givetvis mycket väl till och jag minns särskilt ett klipp med den fryntlige Sune Mangs som står vid ett dignande smörgåsbord medan han sjunger låten.

Detta var dock betydligt senare än 30-tal men i brist på annat svara jag denna periods (och Sveriges) mest produktive låtskrivare: Jules Sylvain.

Fin gissning Robert – men rätt låtskrivare och tillika originalsångare kommer bombadabidabadam här!

Glada Gotland gillar din stil – både i kilo och klädsmak och kastar in en extra T-Shirt – för så här fint uppfattar GG dig – alltid!

PSSSST: Här har du kära läsare fler avslöjande foton från Roberts frestande nedslag i matglädje från förr och såklart även i nyttig (!?) nutid:

http://matochdryckivisby.blogspot.se/?view=flipcard

Ja… rena smörgåsbordet!! Och du Robert – du hade rätt om Sunge Mangs, men då lät det nog så här, mums det med, eller hur! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *