Siris naturliga inspirationskällor i konsten – Havet & Kroppen!

Grattis Siri Iversen-Ejve…

Foto: Henrik Ivarsson

…som nyligen fått ett Kulturtstipendium från Region Gotland, hur lät din ansökan/motivering när du sökte!?

Hej Glada Gotland – och tack! Haha! Ja du, min motivering var väldigt inriktad på att söka pengar för att kunna köpa material! Och för att få en chans att kunna etablera mig, påverka och vara delaktig av Kulturen här på ön.

Jag sökte också för att få tid att möta andra människor och tid för att få jobba i ateljén. Jag vill få utvecklas med ön och se vart det tar mig. Jag är jätteglad att jag fick stipendium! Nu är det bara att jobba vidare!

Och svaret blev positivt – vad skall du nu använda pengarna till?

Pengarna kommer att användas till duk-rullar och oljetuber! Samt lite visitkort och tryckmaterial förstås. Det kanske låter lite tråkigt men för mig som älskar mina dukar och mina tuber så betyder de slantarna mycket! Inget är som en nyöppnad oljetub med färg!

Oljefoto: Siri Iversen-Ejve

Hur är det att vara konstnär, finns alltid drömmen där att kunna utöva det på heltid?

Jag tror att alla konstnärer, vare sig man har ett jobb vid sidan av eller är verksam på heltid, alltid har med sig sin kreativitet vart man än går. Det är ett heltidsjobb. I alla fall så fungerar jag så.

Vad jag än gör så jobbar kroppen med tankar om kommande projekt eller nuvarande målningar. Det är det här jag vill göra, det jag ska göra, det vid sidan av är bara en bisak till att få mat på bordet.

Så frågan blir då om jag drömmer om att kunna försörja mig på min konst på heltid? Absolut! Jag jobbar mot att den drömmen ska bli verklighet!

Vad har du för projekt på gång nu och framöver?

Just nu har jag massa projekt på gång! Jag har flera utställningar de kommande månaderna och ett projekt med Svenska Kyrkan. Först ut blir projektet med kyrkan som handlar om att ta in konst i kyrkorummen.

På Gotland deltar 5 kyrkor tillsammans med lokala konstnärer från varje församling. Varje kyrka har var sitt tema som vi har jobbat mot och som kommer vara speciellt för varje kyrka. Det ska bli spännande att se hur resultatet blir! Det blir även en samlingsutställning med konstnärerna i Domkyrkan i Visby. Projektet kommer sedan att fortsätta runt om i Sverige.

  • Sen fortsätter jag med ”Öppna-Ateljéer” under kristihimmelsfärd då jag öppnar upp Galleri Zelma för säsongen. Då kommer jag ta dit allt möjligt från ateljén och bygga upp ett slags tittskåp från pågående projekt och gamla utställningar.
  • Jag kommer även ha en utställning på Galleri Zelma under vecka 28-31, då blir det nog nyproducerat igen!
  • Under vecka 30 hittar ni mig på Bläse Kalkbruksmuseum! Kul att få visa verk där i sommar också!
  • Sen blir det spännande under Gotland Art Week, den veckan är inte helt planerad ännu men tanken är att ha någon form av grupputställning på Zelma då.
  • Senare i höst kommer jag vara med på en utställning i Rumänien i Cluj-Napoca, vilket ska bli superspännande!

Var hittar du din inspiration till ditt skapande?

Inspirationen kommer mycket från omgivningen omkring mig. Jag arbetar med min kropp, hur min kropp är relaterad till situationer, hur min kropp påverkas av andras kroppar och hur min kropp jobbar utifrån det yttre och det inre. Så ofta tar jag inspirationen ifrån där jag är beroende på i vilken situation jag är i.

Hur mycket attraherar naturen dig här på norr, du bor ju i vackra Fårösund?

Naturen och havet är väldigt viktigt för mig. Jag har två hundar som jag älskar att gå på promenader med och upptäcka nya stigar. Just norra Gotlands natur ligger mig väldigt varmt om hjärtat, även om mellersta och södra också är fint.

Men jag älskar kargheten och kraften som finns här. Det är en uppladdning för både kropp och själ! Framför allt havet, som jag tror de flesta kan försvinna bort en stund i.

Foto: Siri Iversen-Ejve

Vilka andra ö-platser besöker du gärna för att få fullt med känsla och idéer?

Grannen Fårö står högt på listan! Sen är det alltid kul att åka på äventyr söder ut och få lite omväxling till allt nordligt. Körsbärsgården är ett exempel på ett årligt äventyr som både ger inspiration och nya idéer.

När öppnar ditt galleri för säsongen… någon gång i vår?

Galleri Zelma kommer slå upp dörrarna i slutet av maj! Då startar jag upp säsongen med Öppna-Ateljéer som kommer pågå torsdagen den 25 maj till Söndagen den 28 maj. Kom gärna förbi och titta, ta en kopp kaffe och häng i trädgården med mig!

Foto: Siri Iversen-Ejve

Vad kan besökarna hitta här? 

Här kan besökarna hitta allt från olika utställningar sommartid till pågående arbete när galleriet är stängt. De flesta som kommer in till Galleri Zelma tycker att det är som att komma till en oas där det är skönt att hänga.

https://www.facebook.com/gallerizelma/

Det är ett stort konstintresse på ön, både av betraktare och utövare, hur är kontakterna med publiken och övriga konstnärskollegor?

För ungefär ett år sedan så började jag gå med i olika styrelser här på ön. Galleri Gotland, KUNO och Öppna-Ateljéer. Dels för att lära känna mer folk men också för att få chansen att träffa folk som håller på med konst. I alla föreningar har jag verkligen hittat några som jag tror jag kommer få en djupare kontakt med och det känns härligt. Framtiden får visa!

Publiken och besökare får jag mest kontakt med under sommaren då folk är som mest ute och rör på sig. Det är verkligen spännande att få diskutera och möta människors frågor, både kring min konst och allt möjligt.

Vilka av alla inspirationskällor har du allra mest kär?

Havet – Kroppen

Är det naturens ljud eller brukar du spela musik när du målar, vad blir det då för toner?

I ateljén blir det mest ljudböcker av alla dess slag. Mycket romantik och historia, gärna romaner som baserar sig på 1700-1800-tal. På nått sätt kan jag gå in i berättelsen utan att låta det ta över tankar kring måleri, jag håller dem separerade. Superbra avslappning och svårt att slita sig från båda sakerna!

Om och nu när du inte är i konstens/kulturens tjänst – vad gör du helst då för att njuta och koppla av?

Då går jag gärna ut i naturen, promenerar och njuter av skogens rus. Jag åker gärna en sväng till Stockholm också för att få lite fart och fläng från söders gator. Tar en titt på aktuella utställningar. Träffa kompisar eller åka på ett biläventyr.

Ja du, det kanske var många saker det där, men de brukar kunna gå att koppla samman för att få ut så mycket som möjligt ut av min lediga tid!

Ditt namn och din utbildning skvallrar lite om ursprung från Norge du har ju studerat på Kunstakademiet i Oslo / Oslo Academy of Fine Art – hur är det med kontakterna med grannlandet idag?

Jag tänker väldigt ofta på Oslo och Norge. Skickar många tankar till kompisar och bekanta där borta. Kontakten i sig går väl lite fram och tillbaka, ibland mer ibland mindre. Jag får nog ta tag i det där lite mer och slänga iväg en skriftlig tanke ibland också.

Jag tog ett Erasmus-utbyte på Central Saint Martins i London ett halvår sista året i Oslo. Där lärde jag känna några som jag har mycket kontakt med. Vi försöker skypa en gång i månaden för att uppdatera varandra på livet. Vilket är värmande för hjärtat!

Glada Gotland skall snart göra ett prat med musiken Toril Snyen just med rötter från Norge – någon artist du har kontakt med?

Jag träffade Toril första gången förra våren när vi körde en Club Acoustic på Utsikten i Fårösund. Fantastisk musiker och en energispridare av något! Men vi har ingen kontakt annars, ibland stöter vi på varandra här i sundet eller i skogen när våra vägar möts.

Hur tror du vi kan få än fler att bosätta sig permanent här å ön, ja från världens alla hörn, för plats finns ju!?

Oj, svårt att säga. jag tycker att många flyttar hit mer och mer permanent. Jag tror att ön lockar många som vill komma bort från fart och fläkt och kunna hamna på en plats där man kan få andas ut.

Men det behövs mer bostäder, speciellt hyresbostäder, eftersom att alla har inte råd att köpa hus. Kanske om vi bygger fler bostäder runt om på ön och inte bara kring Visby. Då skulle vi kunna få en mer levande landsbygd och en chans till dem som vill flytta hit. För vem vill inte bo mitt i Östersjön?!

Sist men inte minst – vad är det allra bästa med att bo och verka här på Gotland?

Då återkommer jag åter igen till havet och naturen! Samt de nya vänskaperna som tycks både gro fortare och komma fram mer här på ön. Det är något som verkligen har uppskattats av både mig och min familj!

Foto: Siri Iversen-Ejve

Världens bästa familj 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *