Snipp snapp snorum

Precis som i sagan så har den gamla ramsan – Snipp snapp snorum – åter dragits fram & tillbaka fast nu i vår moderna verklighet och då kanske speciellt i Nyköping! Det handlar om den så kallade snippmålningen som då efter evigt trevande av- på- av- på- av-  på- och nu till slut äntligen AVKLÄDNINGEN. Den får visas!

Den finns på väggen i ett samlingsrum i ett gymnasium där eleverna för länge sedan upptäckt sina egna kön, haft sin sexualupplysning, samt pratat om jämställdhet – men att visa en målning som kan tänkas innehålla det kvinnliga attributet blev plötsligt fy så farligt – nån (vem?) kunde ju ta anstöt.

På en annan skola i centrala Nyköping på en skolgård för barn i lägre ålder står en annat konstverk, en bronsstaty, stor som bara den, men en naken karl. Han har stått där och oblygt manligt stolt visat upp sig året om. Inte en jäkel har pratat om övertäckning där – för snorrar eller snoppar kan visas offentligt, det är fint det att den saken fritt (eller stelt) får hänga å slänga.

Snipp

Här på ön och i Visby verkar det då som tur är finnas mer RUM för fri  fin konst och det är väl få som chockats eller skrikit på övertäckning här på Gotlands Konstmuseets gård  i centrum av Världsarvsstaden och trots den omedelbara närheten av detta ”rumliga” verk till skola som rymmer riktigt unga barn.

IMG_4680

Men för balansens skull så finns i dess omedelbara närhet en tavla full med ull, påklätt vacker landskapsbild gjord i grannaste mosaik.

IMG_4682

Konstnär Erik Olsson

Inte ett dugg bääääsvärande något utav dessa kulturyttringar tycker jag, snarare ett härligt bräkande bejakande! Kojsa kojsa kum!

Dessutom har ju Herden med Hinden diskret dragit skynke över sitt attribut, han frös väl om trollflöjten stackaren där i ständigt kalla (?) parken kring kliniken vid Norra Hansegatan.

Alice_Nordin_Herde_med_hind Skulptör: Alice Nordin 

Schnipp-Schnapp-Schnurr-Burr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *