”Tänk i Tid”… nygammalt ledord för Erik!

 

Grattis Erik Larsson…

Foto: Helena Holmgren

…till din nya roll som kommunikatör på Riksantikvarieämbetet, när börjar du där?

Tack så mycket! Den 2 oktober är det dags.

Vad innebär tjänsten rent praktiskt, ja vad blir din nya roll?

Jag kommer bli en del av Riksantikvarieämbetets kommunikationsteam – det är ungefär så mycket jag är helt säker på. Det är ju spännande med ett nytt jobb, att en inte riktigt vet vad en ger sig in i.

Men det handlar såklart om att på olika sätt lyfta fram och belysa de verksamheter som RAÄ har till uppgift att leda och stödja.

Det handlar om att förvalta och utveckla vårt kulturarv, se till att det används och därigenom bidra till samhällets utveckling.

Det blir även stort fokus på RAÄ:s nya uppdrag, att stödja och bidra till utvecklingen av Sveriges muséer.

”Tänk i tid” är myndighetens ledord. Den uppmaningen har många innebörder, och jag gillar skarpt vad den står för.

Kommer du få utlopp för all din kreativitet eller måste du hålla dig mer ”strikt” till RAÄs policy och profil nu?

Självklart har jag ramar att använda min kreativitet inom. Jag är anställd för att vara kreativ, och att förhålla sig till en myndighets policy och profil är egentligen inte så långt ifrån förutsättningarna på mitt nuvarande jobb på en reklambyrå. Nu har jag kundernas mål, profiler, utmaningar och budgetar att förhålla mig till.

Vad har du med dig för fina erfarenheter, närmast från Oss Reklambyrå, som du kommer ha god nytta av på nya jobbet?

Väldigt mycket! På Oss jobbar jag brett med kommunikation, i allt från att producera film till att formulera kampanjer, budskap och använda sociala medier.

Mina tidigare roller på medieredaktioner tror jag kommer vara bra att ha med sig nu när jag går in i en stor organisation.

Är det utgångspunkt Visby och/eller kommer det bli mer resande till och från ön nu?

Visby, absolut! Jag kommer jobba på RAÄ:s huvudkontor på gamla A7-området. Självklart innebär ett nationellt uppdrag en del tjänsteresor, men min bas är definitivt här hemma på öjn. Annars hade jag inte tagit det här jobbet.

Varför blev det just DU som fick tjänsten tror du?

Det var första gången jag såg en platsannons som beskrev hela min ganska spretiga karriär – det är nog svaret.

Videoproduktion, journalistik, TV-programledare, radio, skribent, digital kommunikation, eventarrangör… och några till, tror jag.

I kombination med mitt intresse för historia, kultur och samhällsutveckling är det här ett drömjobb på pappret.

Vad vet du om Johannes Bureus, Riksantikvarieämbetes grundare, han med härligt frodigt skägg och dito mustasch – kommer vi kanske få se dig med samma sköna stil framöver?

Det känns mäktigt att börja jobba på Sveriges äldsta myndighet. När Bureus blev Riksantikvarie 1630 var det verkligen inget glassigt ämbete – han fick knappt betalt av Gustav II Adolf för sitt jobb när han tillsammans med en präst och en ung student åkte runt och ritade av runstenar samt samlade gamla mynt, skrifter och annat.

Johannes Bureus var uppenbarligen ett ”universalgeni” – bara det att han ses som den förste svenske språkforskaren och ”den svenska grammatikens fader” är stort.

Han verkar även vara en komplex figur som var indragen i mysticismen. Jag tycker någon borde göra en stor dramaproduktion om hans liv.

Vad gäller hipsterskägget… jag har försökt någon gång, men den där dimensionen av ansiktsbehåring kan jag nog glömma, haha!

Vad kommer du nu sakna mest från ditt nuvarande Reklambyråjobb?

Mina underbara kollegor, kunder som nästan känns som kollegor, och de snabba, smått galna infallen vi kan få ibland.

Hur blir det nu med dina andra uppdrag – lite mer på hobbybasis i nöjesbranschen, blir du tyst på Wall Of Sound nu för din del?

No way !  Vad passar väl bättre än att kombinera en musikklubb i ringmurens torn med att jobba på Riksantikvarieämbetet?

Jag och Helena fortsätter självklart med Wall of Sound, det är bland det roligaste som finns. Håll förresten utkik efter höstens schema, det kommer snart!

På tal om ljud, vilken musik har påverkat dig mest under sommaren, något du hört och sett live som var extra skönt för öronen kanske?

Det har inte blivit så mycket spelningar i sommar tyvärr. Men Håkan Hellström på Stockholms Stadion tillsammans med min amerikanska kompis som åkte över bara för den konserten – det var underbart.

Annars är det ju så lyxigt här i Visby, att kunna njuta av så mycket bra musik en vanlig kväll på stan. Lee Gotvik på The Slope Slope och King Kong på Nunnan var helt olika men underbara gig att uppleva.

Och så var jag själv med och arrangerade en konsert där Radioheads OK Computer framfördes, det var första gången vi byggde upp en scen inne i själva tornet på Wall of Sound och det blev ren magi.

Foto: Anna  Ericsson

Vad i övrigt har gjort dig extra glad och varm i sommaren?

Min dotter Salma…

Foto: Från Eriks familjealbum

….och min sambo Helena. Alltid. 

Foto: Från Eriks familjealbum

Och Menorca! Balearernas doldis är ju en helt underbar Unesco-skyddad ö. Där kan vi snacka kulturmiljö! Dit åker jag gärna igen.

Där blev jag både glad och varm. 38 grader i skuggan gör sådant med kroppen, särskilt med tillgång till turkosblåa vatten i avskilda vikar att bada i.

Något mindre trevligt som du retat upp dig – ja blivit förbaskad på?

Det gör ont att se alla dessa människor som kallar sig ”vanliga” men söker sig till rasistiska strömningar.

Ett aktuellt exempel är förstås den sorgliga skaran på Medborgarplatsen. SD och Trumpismen påverkar och normaliserar sådant avskyvärt beteende.

Jag försöker tänka positivt; vi människor som faktiskt beter oss som människor är fortfarande i majoritet, så måste det fortsätta vara. Vi måste tydligen jobba för något så egentligen självklart.

Vad är det viktigaste i möten mellan människor tycker du, ja både i jobb, på fritiden och i sociala media?

Det låter väl superklyschigt, men på sociala medier i någon slags generell mening är medmänsklighet och respekt det viktigaste.

På jobbet lägger jag till glöd, och på fritiden kärlek. 

Vad är ditt tips för att ”våga” visa mer kärlek, än hot & hot, mellan varandra?

Det finns inga universella tips tror jag. Det är bara du själv som kan hitta det där, på ditt sätt.

Men om jag ändå ska ge mig på att generalisera lite, så tycker jag att framförallt många av oss män i Sverige borde bli bättre på att ge andra beröm och stöd, istället för att bara tänka sådana tankar men hålla tyst. Machokultur ger jag inte mycket för.

Om världen någon gång blir jämställd kommer den vara så oerhört mycket bättre.

Än en gång Grattis & Lycka Till Erik framöver med det viktiga kulturmiljöarbetet!

Tackar!

PSSST – du som redan nu vill kika in och veta mer om Eriks nya arbetsplats kan gärna kolla RAÄ-hemsida här ⇓

Om Riksantikvarieämbetet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *