Visst har Frida en fri da´ ibland – men bäst trivs hon på jobbet !

Hej där Frida Domnauer…

Sommarfrittfoto: Sandra Human

…ägare/driftschef på Restaurang Lindgården i Visby hur har sommarsäsongen varit för dig/er?

-Vi har haft en fantastisk sommarsäsong, trots att det inte har varit så värma kvällar i år som i fjol.

Vi har ökat varje vecka mot förra årets veckor vilket vi är otroligt glada för med tanke på att det vädermässigt är en helt annan sommar i år än i fjol.

Något speciellt minne du vill ta med dig inför framtiden?

-Oj, svårt, det finns många minnen jag tar med mig från i sommar. Det finns alltid småsaker som man tar med sig för att skruva till och förbättra olika grejer inför framtiden- learning by doing-.😉

Jag tar framförallt med mig alla fina ord och beröm vi fått av våra gäster denna sommar.  Det är de orden som gör att vi alla får energi och kraft att utvecklas och tycka att det vi gör är roligt.

Så många som poängterat förutom att vi har bra mat att vi har så fantastisk proffsig service och att vi har det lilla extra. Det gör mig stolt och ger mig energi inför framtiden!

Foto: Lindgårdens Värdshus

Hur/när bestäms menyn – är det förutbestämt sedan länge eller kan anpassas efter hand?

-Vi byter meny ca. var sjätte vecka året runt. Vi arbetar generellt med en väldigt stor meny hos oss och vi är en klassisk restaurang.

Vi följer säsongen gällande de råvaror som vi arbetar med. Vi sitter alltid ner i möten några veckor innan menybyte. Där kan det komma upp idéer som köket vill prova, de testar och ca.

En vecka innan menyn ska vara helt klar sätter vi det sista, så gör vi hela tiden året runt.

Alla sommarjobbare som varit och hjälpt till – har det funkat efter gästernas behov?

-Vi är så glada över den fantastiska sommarpersonalen vi har fått ner i år, såna klippor som har service i kroppen och också fått utvecklas såklart av alla i det äldre gardet, det blev en bra balans med killar och tjejer och i olika åldrar.

Vad mer förutom maten har varit extra skoj att få vara med om att få genomföra?

-Ja, att driva ett ställe som Lindgården innebär ju långt mycket mer än att leverera mat på hög nivå.

Vi har ett stort ställe, det är 30 personal sommartid och det handlar om oerhört mycket planering och förberedelser och det gäller att alla får ordentliga genomgångar för att de ska kunna leverera på bästa sätt.

Vi har ett hotell med 8 dubbelrum som är helt nyrenoverat. Har haft fullt hela sommaren, där får man möta olika utmaningar som jag måste lösa hela tiden.

Jag brinner ju för vin så min ambition är att ha öns bästa vinlista.

Foto: Lindgårdens Värdshus

I sommar har vi haft 215 positioner på listan, det krävs för mig att hela tiden utbilda min personal, öppna, prova, berätta och aktivera listan så att hela listan rör på sig, det har varit en rolig utmaning som vi har lyckats bra med.

Att vi sen har ett gammalt hus innebär ju också mindre roliga utmaningar, grejer som händer minst sagt hela tiden och jag får utvecklas och lära mig saker som jag aldrig tidigare varit i kontakt med!

Lindgården har ju en anrik historia – vad skiljer ”det moderna” innehållet på restaurangen från förr att berätta för de som ännu ej upptäckt det nya konceptet?

-Vårt ”nya” koncept är ju egentligen att hylla det gamla och kanske vrida tillbaka allt lite till. Följa bondekalendern, hylla de stora rätterna genom att skapa ARKIVET- en ruta vi alltid har i menyn med en utav de klassiska Lindgårdsrätterna.

Lindgården startade 6 juni 1968. Sen vi tog över i mars 2015 så har vi restaurerat och renoverat båda matsalarna och hallen nere, en matsal uppe och ett litet kök, hela hotellet och stora delar av parken.

Allt var väldigt eftersatt och det hade funnits tankar om att renovera men det hade aldrig blivit av. I allt som vi har renoverat har vi arbetat med design och material som rimmar med tiden då restaurangen byggdes, det har varit viktigt för oss.

” Det moderna innehållet” säger du, ja det skulle ju vara allt vi hittar på som olika spelningar, gästspel, winemakers dinner, vinylspelningar i baren, Dean Martin i parken, Lindgårdens klassiker möter Asien osv.

Foto: Lindgårdens Värdshus

Vi vågar testa lite grejer och utmana lite. Att vi även har Helgluncher Lördag-söndag från september till maj är ju också nåt nytt, eller nygammalt för det serverades lunch förr på Lindgården.

Att vi spelar musik, att vi har en bar, att det inte ska vara så stolpigt och fint, man får komma som man är. Som gammal klassiskt fin restaurant så finns det något i det där att ”det är så fint på Lindgården, dit kan man inte gå i ett par vanliga jeans” -det är sen gammalt.

Jo då, det går jättebra att komma precis som du är och äta hos oss.

Du pysslade ju med växer/blommor tidigare – har du haft tid att vara blomsterflicka nu också?

– Nej, tid är allt jag inte har… men ja, vi har en hel del att ta hand om i trädgården, men det är mest min husfru Pia som fixar med det då jag inte har tid.

Vad är det bästa med ditt jobb – vad är din stora passion?

-Det är ju som två frågor det…. Det bästa med mitt jobb är att jag gör så enormt mycket olika saker.

Det är allt ifrån att servera, skriva scheman o vinlistor till att göra annonser, sätta olika kalendarium till att lösa elfel, planera ombyggnation, kontera faktorer och göra löner och mycket, mycket mer…

Om du nu är helt ledig och har en fri dag som Frida… vad gör du helst då?

– Åker från stan. Till landet och andas, eller jag kan också bara låsa in mig en dag, dra runt i mjukisbrallor hemma och inte prata med nån, sätta ljudlöst på telefonen, läsa, kolla serier och bara va.- Återhämtning!

Foto: Selife

Vilken del/plats på Gotland ”flyr” du gärna till där du kan njuta av naturen/lugnet som bäst?

– Det finns flera platser för mig, jag har inte en speciell. Finns för mig smultronställen både på norr och söder som jag älskar!

Har och hinner du med någon spännande hobby eller samlar på något som är långt ifrån ditt yrke?

-Hinner inte så mycket men jag tycker ändå det är väldigt roligt att spela golf och jag skulle vilja börja fiska! Sen älskar jag att resa och det gör jag när jag har semester.

Har du hunnit med att roa dig med nån kultur/musik i någon form och vad blev det då för något?

– I sommar menar du… jag var på Niklas Lind på Ihrebaden hos Pia, det blev bara det i år.

När du skall lyssna hemma, vilken artist/grupp sätter du gärna på då?

James Taylor, John Moreland, Amos Lee, Holly Williams….med flera.

Nån liten musiksnutt som du fastnat för som du brukar gå och gnola på?

Ingen speciell, det brukar vara olika…

När du är riktigt glad – hur yttrar det sig?

Ja, jag är glad, skrattar högt, håller hov helt enkelt…

Och när du är förbannad/arg över något, hur märker omgivningen det?

– Jag är som en öppen bok, det märks det med.

Som min kära vän Lena Bertholdsson alltid brukade säga till mig:

” Du är mycket utav allt Fleurrie, det är det härliga med dig”… ( jag älskade när hon sa så, det gjorde att det kändes ok att man var mycket åt båda håll liksom) 

Hur hanterar du allt ont som sker i vår omvärld, hur tycker du hat & hot skall motas?

– Jag hanterar det inte, det är för mycket- jag vet inte hur jag ska greppa det riktigt. Jag har alltid tänkt att hat ska motas med kärlek och kunskap.

Hur hot ska motas kan jag inte svara på.

Det som händer i världen idag bygger mycket på brist på kunskap och rädslor för det man inte vet om och kan nånting om. Nånstans så måste man börja i skolan, med utbildning och kunskap, det är grunden till att få bukt med hat som så många gånger kommer ur okunskap.

Finns det nån ledord i ditt liv som du försöker följa – eller litar du på dagsformen?

– Inte direkt, men att våga hoppa när möjligheter dyker upp, det har jag gjort många gånger och nästan alltid har det blivit lyckat fastän jag vart livrädd mellan varven.

Vad är det bästa med att bo och verka på Gotland?

– Oj, svårt att försöka sammanfatta med få ord. Jag brukar säga att man får lite utav allt när man bor på Gotland. Lugn och fart!

Det bästa med att verka på ön är utan tvivel alla underbara stamgäster som vi har, som alltid kommer när vi hittar på nåt skoj, som peppar och äter hos oss året runt!

Hur skulle du vilja locka och litet enkelt tips för att lösa så fler kan bosätta sig permanent här på ön?

– Ja, det går ju alltid hand i hand med jobb-såklart. Till att börja med så måste man kanske fundera på vad som betyder mest pengar eller livskvalité?

Om man vill ha livskvalité så måste man våga lite och hoppa på jobb som man inte tidigare tänkt på och så vidare eller varför inte skapa sitt egna företag.

Ön bubblar av kreativitet och skapande, mycket på grund av att alla måste skapa sina egna förutsättningar för att kunna bo på Gotland.

Sist men inte minst – vad gillar du bäst med kommande höst-säsongen, några spännande planer både på jobbet och kanske privat som du vill dela med dig av!?

– Hösten är min favoritårstid, mycket för att allt lugnar ner sig lite och man hinner med sig själv också.

Vi har massa grejer på G på jobbet inför hösten.

  • Två olika Winemakers dinners vilket innebär att vi gästas utav vinmakare och gör en speciell middag där vi lagar mat till deras underbara viner och de berättar under middagen för våra gäster om vinerna och sitter med på middagen, dessa middagar är fantastiska!
  • Visbydagen med eftermiddagsspelning med DI SMA UNDAR JÅRDI i parken 14.00-18.00.

  • Skaldjursdagar 19-22 oktober som innebär flera olika happenings på en helg, det kommer man kunna läsa mer om i tidningen och på vår hemsida.
  • Gästabud-Gåsamiddag 10 november i salongerna på övervåningen.
  • Tryffeldagar 16-19 november och lite annat smått och gott, det blir med andra ord en händelserik höst!

TACK Fröken Domnauer… det låter som en mycket aktiv Frida men kanske hopp om nån liten lövande härlig fri höstdag 😉 

P S S S T : Du som vill kolla in mer, menyer och andra möjligheter hos Frida & Co, se gärna här 

www.lindgarden.com

https://www.facebook.com/lindgardensvardshus/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *