På resa med Anders Hellberg!

Hej Anders, du befinner dig numera i Filippinerna – känns det som du är ute på en resa eller är det ditt nya permanenta hem för gott nu?

I mars är det 4 år sedan vi köpte hus och företag här och vi har inga tankar på att flytta vidare för tillfället, vi har ju slagit rot på vår nya ö.

Du driver ju ett hotell tillsammans med din fru Prescilla som villan fått sitt namn efter – hur och när började ni med det?

Nja inte riktigt hotell, vi har 10 lägenheter och 7 rum, alla fullt möblerade med fullt utrustade kök, rummen har ett gemensamt kök.

Efter att ha bestämt oss för att inte längre driva företag på Gotland så sökte vi ett nytt ställa att flytta till, ett ställe med ett företag för oss och ett nytt bra boende. Vi sökte under ett års tid på det svenska fastlandet i stort sett över hela södra delen av Sverige,Uppsala och nedåt. Vi besökte 5-6 företag till salu och vi la till och med bud på ett par av dem.

Då vi inte hittat något som passade oss så sa jag en dag att hälften av oss kommer från Sverige och hälften från Filippinerna och nu har vi verkligen försökt att hitta något i Sverige så nu tycker jag vi fortsätter sökandet i Filippinerna. Sagt o gjort, en månad senare var vi i Filippinerna utan returbiljett.

Vi hade ingen aning om vad vi sökte men då vi hittade det stället som idag heter Villa Prescilla så bestämde vi oss och när vi 5 dagar senare även hittat vårt drömhus så var det stenklart.

Företaget bestod av 6 lägenheter och en bar och drömhuset låg med sin stora swimmingpool precis vid strandkanten. Allt detta hände i mars för 4 år sedan och flytten från Sverige skedde den 19 Juli samma år.

Var det kärleken som fick dig hit till denna plats eller någon annan slump?

Vi hade ju bestämt oss för att inte driva företag på Gotland längre så när mina 3 bolag var sålda så var det ju stor risk att kompassen pekade hitåt. Jag hade ju aldrig funnit Filippinerna om jag inte gift mig med mina kära hustru, så både kärleken och driften att åka från Gotland gjorde i kombination att vi hamnade här.

Min fru och jag träffades i Berlin, hon  är tysk medborgare fast hon är född och uppvuxen i Filippinerna, men Tyskland var aldrig ett alternativ för oss, däremot så underlättade hennes tyska medborgarskap rejält för oss vad det gäller hennes flytt och arbetsmöjligheter i Sverige.

Villa Prescilla verkar vara fullbelagt för tillfället, hur stort är det och vilken typ av gäster har ni?

Vi har 10 lägenheter och 7 rum. Gästerna består av en tredjedel Filippinskor som tillsammans med sin västerländska man kommer hem för att hälsa på sina familjer, de brukar bo 3-6 veckor. En tredjedel är västerländska män som kommer hit för att pensionera sig och för att träffa en ny flickvän/fru. Och den sista tredjedelen är långtidshyrande året runt gäster som arbetar här oftast består familjen av en västerländsk man och hans Filippinska fru samt 1-2 barn.

Våra gäster kommer från världens alla hörn, det är fantastiskt roligt att få möta så mycket nya människor.

Vilken atmosfär samt finesser finns hos er som gör att gästerna trivs gott?

Jag förstod efter att ha varit här fyra gånger innan vi köpte företaget att det är mycket svårt att konkurrera mot Filippinarna, de är helt enkelt otroliga på att överleva på minimala inkomster så konkurrensen driver priserna neråt. Ska man ha ett företag här så gäller det att rikta sig mot västerlänningarna som kommer hit, de kan ju betala lite mera om man kan ge dem lite mera.

Så vi har försökt att göra våra lägenheter bättre än konkurrenternas för att kunna ta lite mera hyra.
Vi har aircondition i alla rum, takfläktar och golvfläktar, i köket finns all utrustning, internet ska vara bland de bättre här och ingår i hyran, kabel TV ingår och vi har en rejäl swimmingpool samt nattvakt.

Hur är svensken och övriga turister som besöker Filippinerna – sköter de sig bra?

Ja vi har bara haft en incident på nästan 4 år. Det var två amerikaner som bodde i lägenheterna jämte varann. Den ena ur-amerikan och den andra född o uppväxt i China Town NY.

Den senare köpte en hundvalp av mig, en liten liten Yorkshire Terrier, 3 månader gammal och kanske 5-600 gram stor. Den andra Amerikanen, som för övrigt vägde cirka 140 kilo, ansåg att han hade blivit attackerad av valpen då den sprungit fram till honom för att hälsa, och han  påstod på fullt allvar att lagarna i det här landet gav honom rätt att slå ihjäl hunden om han blir attackerad.

Deras uppträde angående denna fråga slutade med ett litet slagsmål och polisanmälan. Jag flyttade på China Town Amrisen till en annan lägenhet men jag talade faktiskt om för båda två att de borde skämmas, två landsmän som är gäster i ett annat land håller på att bråka om bagateller, jag informerade också gubbarna om att jag inte kan vara deras barnvakt.

Ur-amerikanen påstod att den andra var kommunist och jag replikerade med att att hos mig är alla välkomna oavsett hudfärg, religon och politiska åsikter och att barn och hundar även får bo hos oss, gillar man inte läget kan man flytta. Det är det enda som hänt, tack och lov har vi klarat oss från större problem.

Har många gotlänningar har hittat dit till er Villa än?

De som jag haft som gäster, några vänner och släkt. Tror det är 3-4 som bott där.

Hur är det med din egen längtan hit till ön – hur ofta besöker du Gotland numera?

Jag saknar min familj som bor kvar på ön och mina barn som alla 3 bor på fastlandet. Sen saknar jag alla mina vänner. Vi försöker åka till Gotland i Juli varje år för att hälsa på, det brukar bli ett fullbokat program på de 3 veckor som vi är där. Vi behöver vara här hemma på Filippinerna varje månadsskifte då hyrorna ska in samt då vi ska dela ut månadspeng till våra 60 fadderbarn.

Du var ju rätt besviken på Regionen för cirka 10 år sedan när det gällde etableringar av din dåvarande livsmedelsbutik – hur känns det idag?

Jag har alltid haft en förmåga att inte vara långsint, jag brukar kunna förlåta och glömma rätt snart, men mina ärenden gentemot regionen har jag svårt att släppa. Jag vet att jag blev felbehandlad. Jag har aldrig begärt att få bli behandlad på ett annorlunda sätt än hur alla andra behandlas av regionen, lagar och regler ska följas.

Men i mitt fall med butiken som jag satsade hela min själ på så blev jag motarbetad och särbehandlad på ett negativt sätt så jag hade inga andra valmöjligheter än att sälja och flytta. Om någon frågar mig om det finns korruption på Gotland så svarar jag blixtsnabbt, JA.

Har du nån uppfattning om läget idag inom regionen i sådana ärenden – har det blivit bättre?

Jag följer debatterna på nätet och kan bara konstatera att Gotland verkligen förtjänar sin plats i botten av statistiken på hur man tar hand om sina medborgare.

Vilka tips och råd skulle du kunna ge regionen respektive företagare som vill etablera sig här på ön?

Till Regionen: Förenkla, behandla alla lika, förkorta svarstider, ge raka besked. Varför inte ha en dag på Borgen varannan månad, där alla instanser finns representerade. Hen som har en idé kan få gå runt till olika stationer/bord och få tips från de olika myndigheterna. Brand, bygg, miljö o hälsa, polis, politiker. De kan ju inte ge tillstånd på plats men råd och tips om hur man ska gå tillväga för att starta sitt företag eller utveckla sin idé. En dag varannan månad är allt som behövs.

Till Företagare: Vill du ha en microbusiness så kan du satsa på Gotland, vill du låta ditt företag växa sig stort, satsa på fastlandet, det finns för många enkelriktningar på ön och bara ett fåtal som kommer på de farbara vägarna hur man kan få företaget att växa sig stort i en kommun som Gotland.

Vad är det du annars saknar mest i från Sverige, eller har du allt du behöver i livet nu?

Salt lakrits, annars har jag det mesta. Jag saknar mina barn och mitt barnbarn annars har jag det mesta här.

Sist men inte minst om du får vara turistambassadör för Filippinerna på några rader här på Glada Gotland  avdelning På resa – vad vill du framhålla då!?

Filippinerna är ett land som klart är värt ett besök, människor är glada och vänliga trots den stora fattigdomen här. Landet som ligger i närheten av ekvatorn bjuder på ett varmt och härligt klimat året runt. Det finns massor av naturupplevelser och då landet består av 7107 öar så finns det självklart stränder för alla!

  • Boracay är den mest kända ön med sin världsberömda sandstrand.
  • Bohol är en annan ö där chocolate hills är en av de mest kända attraktionerna.
  • Palawaan är den ö som används som bas då programmet ”Robinson” spelas in på de små obebodda öarna utanför. Där finns även ett av ”Naturens 7 Underverk” den underjordiska floden.

Det finns massor av härliga upplevelser som väntar för den som vill turista på Filippinerna och det är otroligt billigt för en Svensk att komma hit. Trots att den svenska kronan sjunkit rejält efter valet i September så får man ännu en måltid under 15 svenska kronor på en restaurang.

 Tack Anders för att du delade med dig av detta – något mer du har på hjärtat!?

Jag vill lägga till ett brev som jag brukar skicka till de som är intresserade av min hjälpverksamhet här – du kan väl se om du hittar något intressant i det och har du mera frågor så är det bara att höra av sig. //Anders

Det gör Glada Gotland gärna – men det är värt en sida för sig själv för alla som vill vara med och informera sig samt hjälpa till kan läsa mer om detta här:

länk till sidan om ….

[slideshow]

Anders Hellberg

 

Anders Hellberg med hund

 

Villa Prescilla

 

Villa Prescilla pool

[/slideshow]

http://villaprescilla.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *