Fingerfärdighet

Fingerfärdighet finns hos många – min egen personliga är nog att jag känner stor lycka när mina fingertoppar får studsa över tangenterna här i Glada Gotland verkstaden.

Den ger mig frihet och glädje att fritt kunna skriva om till exempel andras fina fingerfärdigheter… och så klart att jag gillar sorken som nu satt ett par jeans på min arm i form av albumet Sticky Fingers – The Rolling Stones.

IMG_0136

Här var det ju Andy Warhol som gjorde originalet inför släppet av den utmärkta plattan som kom i april 1971.

Det tar ett antal timmar att få byxorna på plats på armen men att sitta still och krokigt är ingen konst för mig – men det Patrick gör på min arm är en egen varsam och ontskön konstnärstatoo som jag nu med glädje bär med mig diskret synligt i livet – ja gylfen är stängd!

Vi hinner prata en del om just musik – han är ju duktig sådan också, samt en riktig hal en när det gäller Luftgitarr 😉 Snacka om fejkadfingerfärdighet i den leken – men här är det äkta var!

Han är ju så passionerad av Van Halen – har dom lite som läromästare… eller het på fröken!?

Här visas i alla fall prov på fingerfärdigt spel i alla dess former – vet inte om just detta är favoritlåten, men det finns mycket att lära livet ut!

I think of all the education that I missed.
But then my homework was never quite like this.
Got it bad, got it bad, got it bad,
I’m hot for teacher.
I got it bad, so bad,
I’m hot for teacher.

När det gäller låtar så gillar jag personligen bland annat blues och tack vare ett gäng brittiska unga artister som tog sig mod och med nyfiken skicklighet förde fram den musikformen i ljuset, eller högtalarna så var en del förpackade i en blå mycket fingerfärdig burk – redo att serveras!!

40 Blue Fingers, Freshly Packed and Ready to Serve  Chicken Shack – släppt juni 1968.

chicken_shack-40_blue_fingers-blue_horizon_lp

Skivbolaget här var  Blue Horizon – ett annat skivbolag med både blues, jazz & soul där fingrar förekom i deras logo var/är Stax.

Här upptäckte jag bland andra  “Green Onions” med Booker T. & The MGs (1962) och fick nästan tårar i ögonen – tror det var löken!

stax records lead

Knäpp med fingrarna själv så ska du snart upptäcka att även DU är musikalisk! Annars får Stax strax hjälpa oss igen – testa gärna den här…

The Stapel Singers som spred sin sång med önskan om fred, lika rättigheter och kärlek  här på fingerknäpparbolaget 1971.

Avslutande fingerspel och färdigheter för denna gång när det både gäller händer och sång är dessa gullgossar trots sina smutsiga fingrar!

En lite ”kul” fingerhistoria om låten får du här – aktuellare än någonsin!

Fem smutsiga små fingrar – det amerikanska originalet heter ”Two Dirty Little Hands”, skriven 1906 av Gus Edwards. Den svenska texten är författad av Karl-Ewert, som skrev visan till sin son Lasse som gick på sitt tredje år 1921. Lasse blev med tiden bankdirektör (!!) i Västerås.

Inom bankvärlden förekommer ju andra ”smutsiga fingrar” på sina håll just nu, undrar om de sjunger den här låten på personalfesterna!?

Karl-Ewert brukade i alla fall sjunga visan själv på 20-talet men det stora genombrottet kom ett par decennier senare när Carl Brisson tog upp den på sin repertoar. Senare då Osmond Brothers version som du kan lyssna på här!

Fem smutsiga små fingrar, på en smutsig liten hand,
så blir det nästan alltid, när man grävt med dem i sand.
Varför skall mamma sörja, över denna synd ibland,
de’ finns de’ som värre e’, än en smutsig liten hand.

Källa: Myggans Nöjeslexikon

Kom nu ihåg kära vänner att inte ”bara” sätta tumme upp på Facebook för allt fint du gillar – använd gärna händerna och fingra fint på varandra ofta i verkliga livet – känns så skönt ända in till benet 😉

fingrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *