Harvester of sorrow

Hej på er,

Idag har Shoegazeskolan just i denna stund håltimma. Bummer.

bröderna djup

Vi tänkte därför med anledning av gångna helgs Wall Of Sound-tribut, ”Harvest”, nu prata litet om obskyr musik som låter som Neil Young och ”Harvest” men som inte är Neil Young och ”Harvest”, bra va! För alla er sålunda som älskar ”Harvest” men som önskar att det funnits mer ”Harvest”, if you catch our drift?

Gruppen America blev faktiskt anklagade för låtstöld när de 1971 kom att toppa många listor med låten ”A Horse With No Name”. Absurt egentligen, då Neil aldrig skrivit någon låt som ens påminner om ”A Horse…” annat än rent musikaliskt kosmetiskt, det vill säga med samma röst som, liknande instrumentering som, samma stämsångsarrangemang som, samma gitarrspel som, samma post-psykedeliska texttema som, etcetera.

Med andra ord är det inte olagligt att härma, bara att stjäla, vars faktum endast ökar absurditeten med tanke på att Neil själv ofta stjäl men på grund av att han aldrig härmar så blir han aldrig anklagat för stöld just på grund av att han är så himla originell.

Hör bara på ”The Days That Used To Be” från ”Ragged Glory” så hör ni att den är en klockren rip-off på ””My Back Pages” av Dylan, men denna stöld dras aldrig inför åtal då det är den oförhärmlige som är själva tjyven. Nuff said.

Hursomhelst, ni som älskar Neil och ”Harvest bör kolla upp följande:

På privatpress gav amerikanska, Rayne, ut sitt självbetitlade album 1977. Kanske inte som ”Harvest”? Mer som ”Zuma”, men såå jävla mycket Neil! Ett måste för alla Neil-fantaster. Original kostar typ 1 miljard men återutgivningen på Shadoks Records kostar… typ en miljard också, men det är den värd… det är DU värd! Säg till, så tar vi hem.

1978 gav amerikanska gruppen, McKay, ut mästerverket ”Into You”, och här pratar vi VERKLIGEN Neil så att det ryker om det… eller ja kanske mer som om Neil och Stills hade gjort ett riktigt bra album tillsammans. Denna är en av världens absolut bästa post-psykedeliska americana-plattor utan tvivel! Hör själva!

Ni MÅSTE ha denna platta! Vi menar ALLVAR! Ett original kostar typ en miljard, men nypressen kan ni få för typ 295 spänn på Coop Records.

Och nu mina damer och herrar, får vi lov att be om stoooor konstnärlig spänst och stooora öppna sinnen. Den låt som mest av alla känns som ”Harvest” är Per Gessles från självbetitlade solodebut från 1983. Hör på ”Tända En Sticka Till” så förstår ni hur bra allting hade kunnat bli om det inte hade varit för den där Marie Fredriksson… och att Per tyckte att tantfrisyrer var coolt… och att Yamaha DX7 uppfanns… och att… ad infinitum.

Halebale som man säger i GBG! Nu måste jag gå på dass… på utedass naturligtvis. Var för övrigt på Skördefest i Lövsta igår. Mycket bra men musikaliskt så kändes denna ”Harvest-fest” mer som Sabaton än som ”Harvest”.

(Kolla även upp Fraser & Debolt (deras första)

samt Shadrack Chameleon (deras enda). Inte riktigt som Harvest, men om ni skulle komma att gilla Rayne och McKay så förstår ni vad vi menar.)

Martin Antikrist-ensson!

martin k ögon

coop records ny

https://www.facebook.com/coopforumrecords/?fref=ts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *