Hej kära vänner – idag mjukstartar vi Black Metal-skolan, Rakt Över Satan

Hej kära vänner – idag mjukstartar vi Black Metal-skolan, Rakt Över Satan. Så reversera era krucifix – nu kör vi! (Kommer lite annat också, för er vars själ inte svärtats tillräckligt för att uppskatta becksvart becksvärta.

Allting började i Norge i slutet av 80-talet. Norge hade fram till denna tidpunkt genom en kombination av stenhård socialistisk censur och ännu stenhårdare kristet motiverad censur, helt lyckats skydda sig mot allt det som då relativt länge och långsamt avtrubbat/perverterat svenska kids, det vill säga videovåld, ockult hårdrock och porr.

I Sverige hade Black Sabbath åtföljts av ”Långt Ner I Halsen” åtföljts av ”Excorcisten” som åtföljts av ”Motorsågsmassakern” som åtföljts av Venom som åtföljts av Bathory.

I Norge hade ”Hjältarna Från Telemarken” åtföljts av decennier av inget annat fler jävla hjältar från telemarker tills fördämningen under 80-talets slut plötsligt brast varpå de pur-rena oskuldsfulla guttarna fullkomligt dränktes av en svallvåg av 40 år av västerländsk fucked-up evil perversion.

De som var mottagliga och runt 16 år 1986 i Norge blev sålunda heeeeeelt fucking mega-fucked-up på rekordkort tid. Med andra ord blev de mer fucked-up än någon annan ungdomsgeneration någonsin för att ingen tonårsgeneration någonsin så länge skyddats som de norska.

Norska guttar runt 1986 hade getts INGEN som helst möjlighet att skilja på sant och osant – för dem var Venom på riktigt – helt jävel-jävligt på riktigt, och det enda sätt att dels hedra Venom samt överträffa dem var att gå från ord till handling.
Öystein Aaseth a.k. a. Euronymous, var först med bandet, Mayhem, och skivbutiken, Helvete, belägen i Oslo.

mayhem

”Deathcrush” släpptes 1987… Äh, kort sagt, Mayhem uppträdde med avhuggna grishuvuden på scen, en bild av deras mest legendariske sångares, Dead’s överjävliga självmord, prydde omslaget till skivan ”Dawn Of the Black Hearts”…

dead

…(enligt uppgift (innan polisen kom till brottsplats) samlade de övriga bandmedlemmarna ihop Dead’s kraniebitar vilka de i form av halsband därefter gärna prydde sig med på spelningar och dylikt), efter det att de spelat in sin första fullängdare, den fantastiska ”De Mysteriis Dom Sathanas”…

de-mysteries

…blev Varg Vikernes, som medverkade på plattan och vars enmansprojekt Burzum’s plattor gavs ut av Mayhem’s Öysteins skivbolag Deathlike Silence Productions, förbannad på Öystein vilket ledde till att Varg mördade Öystein med en jaktkniv med 36 hugg, strax innan detta, ska tilläggas, hade Varg bränt ner kanske Skandinaviens viktigaste arkitektur- och kulturhistoriska byggnadsmonument, Fantoft stavkyrka, strax utanför Bergen i Norge.

fantoft

Fotografierna Varg tog på den nerbrunna kyrkan prydde sedan mini-LPn ”Aske” (norska för svenskans ”Aska”) utgiven av Deathlike Silence Productions. Öysteins skivbutik, Helvete, blev samlingspunkten för alla likasinnade norska fucked-up-guttar som alla spelade i band som dyrkade Satan ännu mer än Venom gjort.

aske

Ladies & Gentlemen, välkommen till Black Metal-skolan, Rakt Över Satan! Black Metal, den mest extrema och kontroversiella musikyttring någonsin, som sedan 92 bränt ner omkring ett 80-tal norska kyrkor och bland dem några av kulturhistoriens mest intressanta/värdefulla byggnadsverk.

Måste dock poängtera att Coop Records inte på något sättsympatiserar med Black Metal-kulturens mer extrema destruktivitet och politiska inkorrekthet.

Så: Om ni är nyfikna och vill börja provlyssna på en platta? Då ska ni i så fall välja ”Nemesis Divina” av gruppen Satyricon. Gavs 1995 vid en tidpunkt då Black Metal redan slopat mycket av sin mer extrema estetiska elitism (bland annat den med att envisas att vrida bort all bas och vrida UPP all diskant så att musiken skulle bli olyssningsbar för alla ”oinvigda”).

nem

För många är ”Nemesis…” början på slutet, men för Coop Records är den kanske den första riktigt snygga och sant lyssningsbara? Ett stooooooooort minus dock för det fantastiskt fula omslaget! Ser ut som något hemskt med Roger Pontare. Innerkonvolutet är dock fantastiskt! Finns att köpa på Coop Records (ett original kostar minst ett par tusen).

Just det, för er andra: Vi har fått in:

  • ”Butterfly” med Hollies – en fantastiskt undervärderad psykedelisk klassiker,
  • ”II” med H.P. Lovecraft – en fantastiskt undervärderad klassiker,
  • ”Mind Odyssey” med Aggregation – en fantastiskt undervärderad och övervärderad obskyr klassiker,
  • ”Days In the Wake” med Palace Brothers – en fantastiskt undervärderad depressed-americana-klassiker,
  • ”Born Sandy Devotional” med the Triffids – en av världens bästa plattor,
  • ”In the Aeroplane Over the Sea” med Neutral Milk Hotel – en av världens mest överskattade plattor…
  • …samt en massa nypress med Neil Young bland annat hans ”On the Beach” vilken är en av hans allra mest underskattade och överskattade plattor.

God natt kärra vänner. Nästa vecka fortsätter vi med Rakt Över Satan – det kommer bli satans jävligt!

coopp

https://www.facebook.com/coopforumrecords/?fref=ts

Puss!   

Martin Antikrist-ensson!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *