Lucka 15 Bäck Group som Jukebäcks!

LJUDKALENDERN  Lucka 15 idag kommer uppmärksamma att Rabbis Records öppnande sin dörr på Stora Torget i Visby just denna dag, den 15 december anno 1982, det är hela 33 år sedan. 33 precis som en LP alltså 😉

My beautiful picture

Detta måste förstås firas…vi var duktiga på att fira både stort och smått, livet var en fest… redan då!

Här ett litet fint festligt minne från skivbörsen fullt med vinyl och där det även förekom liveband i den rätt trånga, men mysiga, lilla lokalen.

Ett av dessa fantastiska lokala band var Bäck Group och för att skoja till det lite extra i musikens tecken så fick vi en helt galen idé att göra bandet till en livs levande jukebox… och kallade dem Jukebäcks!

Det gjordes en lista med över ett tjugotal låtar som fanns att välja på – de numrerades och numren skrevs även på en pingisboll och kunderna/besökarna fick ta en boll med sitt låt önskemål och rulla in i ett rör som landade vid kapellmästarens flinka fötter i en champagne hink! Klass!

Undrar om något band i världen gjort en liknade spelning någonsin!? Kanske kan vara nåt för Guinness Rekordbok som uddaste spelning  eller kanske Rock n Roll Of Fame!? Strunt samma – de som hade lyckan att rulla en rockig blues boll denna dag fick i alla fall vara med om nåt (ot)roligt unikt.

Så var ju Jukebäcks förstås på bästa blueshumör och levererade så alla Rabbisar som stod på hyllor runt om i butiken för prydnads skull hoppade gott och höll takten tillsammans med oss pryda människor! Pia grannen en trappa upp bankade säkert takten i väggen!

Tyvärr hittar jag inget foto på själva låtlistan och bollarna men du kan skymta själva Jukebäcksröret  inklätt med folie om du kollar noggrant!

Och att det rullar & gungar gott det syns verkligen på dessa bilder! OBS dåvarande trummisen Thomas Harlevi sitter pampigt i skyltfönstret och har både ut – och insikt 😉 Se bildspel här ⇓

[slideshow]

My beautiful picture

My beautiful picture

My beautiful picture

My beautiful picture

My beautiful picture

[/slideshow]

 JUKEBÄCKS medlemmar:

  • Lennart Bäck, sång
  • Ulf Jonsson , gitarr
  • Stig Hjellström, bas
  • Thomas Harlevi, trummor

OBS denna spelning är ej från butikens premiärdag utan vid nåt tillfälle troligtvis 1984 eller 1985 då Rabbis Records hade glädjen att ha öppet för alla musikälskare… skivbutiken upphörde 1990.

Men visst måste det vara kring juletid för jag skymtar glitter och juleljus i fönstret 😉

Så här minns Uffe Jonsson det hela:

My beautiful picture

Att det va en originell spelning som va riktigt kul med tanke ni hade byggt Jukebox så publiken fick bestämma vad vi skulle spela

Dagens uppsättning 2015 av Bäck Group ser ut så här – får publiken vara med och bestämma nu också!?

bäck group

Medlemmar: Lennart Bäck, sång Ulf Jonsson, gitarr Ulf Kahl, bas Björn Linder, munspel Göran Westerlind, trummor Daniel Olsson, piano

Att gruppen fortfarande trivs i trånga lokaler och levererar blues av bästa märke märks här vid spelning på Black Sheep Arms i Visby… dock osäker på vilka som förekommer ”på scen” här i lika mörk miljö som en porter från december 2013.

B.B. King  ”Blues Boy” King född 16 september 1925 i Berclair, Leflore County, Mississippi, dog den 14 maj i år i Las Vegas, Nevada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *