Min vän Van!

Jo jag älskar denna man… denna Van. Och den kärleken började riktigt intensivt 1974 med snö fast det var sommar – precis som i hans låt å text på ”Snow In San Anselmo” från LP:n Hard Nose The Highway . 

Snow in San Anselmo
My waitress, my waitress, my waitress
Said it was coming down
Said it hadnt happened in over 30 years
But it was laying on the ground
But it was laying on the ground

En  musikalisk kärlek som inte försvinner eller smälter – hur varmt det än kan vara – den blir dessutom bara hetare med åren.

Visst hade jag spenderat några vilda nätter med honom innan samt stavat och skrikit efter

G  L  O  R  I  A  !

tillsammans med The Belfast Cowboys  

Nu står han där framför mig på scen igen, nog fjärde eller femte gången jag har förmånen att uppleva honom live. Nej det är ingen showman och sommarhatten har han lämnat hemma…

IMG_7366

Foto: Glada Gotland

…men där är i allra högsta grad R Ö S T E N , saxen, gitarren, munspelet, hatten, solglasögonen, slitna allt för stora kavajen samt de wow så kärleksfulla texterna – ur en strupe med såååååååååå mycket äkta känsla…

Dessutom kompmusiker med allra högsta kvalitéer på sina instrument samt kunskap om hur Mr. Morrisons musik skall framföras, fritt men lika känslofullt som hela gubben. Alla tidlösa låtar i nutid!

Kvällens himmelska höjdare som börjar i sol i det nyckfulla sommarvädret är när en vindpust bokstavligt talat blåser omkull notställ med spelordning och texter samt att flitiga scenarbetare får klä in instrument i presenningar på grund av att regnet piskar in ordentligt intensivt direkt mot Van & Band.

Vi i publiken står trofast och regnsäkert kvar och när öppningorden i låten ”In The Garden”  vått vackert stänker mot oss…

The streets are always wet with rain

After a summer shower when I saw you standin’
Standin’ in the garden, in the garden wet with rain

…så är sommaren som bäst!

Låten är från plattan No Guru, No Method, No Teacher (1986) och det är precis så det är, som Van är, som jag upplever livet i och utanför musiken, jag är blött lyrisk:

And I turned to you and I said
”No guru, no method, no teacher
Just you and I and nature
And the Father in the garden”

Listen, no guru, no method, no teacher
Just you and I and nature
And the Father and the Son
And the Holy Ghost in the garden wet with rain

Tittar mig omkring på allt lyckligt folk i publikhavet och ser regnbågen le så vackert i serveringsstället ramlöst, sanslöst med kärlek snett till höger om scenen.

IMG_7349

Foto: Glada Gotland

Våt av regn – fylld med musik som jag älskar – räcker det långt…

  • Fryser jag?
  • Ryser Jag?
  • Myser jag?

Ja allt i en salig röra som det ju brukar bli på festival – tack för att jag blev insläppt redan i entrén kände jag att detta skulle bli en glad & minnesfylld dag!

IMG_7347

Foto: Glada Gotland

Van försvann men bandet stod tappert gott kvar i nog nära 15 minuter där de fortsatte skrika i ljuva toner efter G  L  O  R  I  A  !och spelade ut hela sköna registret i ett extra nummer av sällan skådat slag… som många tappert ville dokumentera!

IMG_7368

Foto: Glada Gotland

Men av Van såg vi inget mera… underbart är kort! Ger mig fasen på att han redan hittat G och satt och drack te i nån mysig torr husvagn!

Men…

Van Please Don´t Go!

Gloria van them

 

She comes around here, hu!
Til about midnight
Makin’ me feel so good, hu!
Make me feel all right, hu!

Upplevt på Skeppsholmen under Stockholm Music & Arts söndag den 2 augusti 2105

Glada Gotland tipsar för dig som vill bli mer van med Van & vänner:

http://duets.vanmorrison.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *