…om nypsykedelia eller neo-psych…

Hej gött volk, idag ska vi prata om nypsykedelia eller neo-psych som subgenren också kallas – häng med!

Rakt över fisk NY

Hmm, svårt, hmm, svårt… hmm… men låt mig börja så här: innan psykedelia definierats och självmedvetet uttalats måste den i efterhand benämnas som protopsykedelia. Ett bra exempel på protopsykedelia är ”Paint It Black” med Rolling Stones. Denna låt utgörs av många/de flesta av de ingredienser som senare skulle utgöra psykedelia.

Efter protopsykedelia kom sålunda psykedelia och därefter naturligt postpsykedelian vilken ”American Beauty” med the Dead är ett bra exempel på. ”Avsvalnad”/avskalad följd/svar av/på ”Anthem Of the Sun”. Det vill säga att du hör/förstår att det vore omöjligt att skapa ”Box Of Rain” om inte en hel del lyserigiskt partajande hade föregått skrivandet av den, det vill säga en rest/ett eko av något tydligt, DO YOU CATCH MY DRIFT!

Tiden gick och psykedelia och postpsykedelia (fast det sistnämnda benämndes aldrig så då back in the days) blev snart passé och inte skit värt, och åren gick. Ingen brydde sig under ett årtionde eller så, men så…

Ja, allt som går under beämningen ”Paisley Underground” (det vill säga den första nypsykedeliska vågen) kan du i princip skita i. Det enda som var bra på den scenen var Rain Parade och inte ens de var särdeles bra (i alla fall inte så bra som många pophistoriker vill ha det till).

Prince gjorde i och för sig en bra nypsykedeliskt inspirerad platta med ”Around the World in a Day”, men well well. Nä, det enda som verkligen är värt att bry sig om från 80-talet är:

Nick Nicely och hans fantastiska singlar ”D.C.T. Dreams” och ”Hilly Fields”, båda släppta under 80-talets allra första år. Som ”Magical Mystery Tour” utan att vara det minsta retro. Coop Records ska undersöka om den fina samlingen på ”Captured Tracks” finns kvar. Tänk er Lennon kompad av Depeche på syra.

1986 släppte australienska Tyrnaround den heeeeeeeelt fantastiska miniskivan ”Colour Your Mind”!

Tyrnaround

Heeeeeeeeelt omöjlig att få tag i, men kolla upp titelspåret på youtuben!

Svårt som sagt, för antingen är de nypsykedeliska banden alldeles för retro, det vill säga återskapande, eller så är de alldeles för nyskapande och sålunda gör sig till något helt annat än psykedelia (Dungens senare plattor är ett bra exempel på detta sistnämnda).

Hursomhelst, brittiska Sun Dial gav 1990 ut ”Other Way Out”,

Sun dial

en platta som enligt Coop Records för första gången sedan back in the days prickar in alla rätt! Lyssna på ”Plains of Nazca” på Spotify eller where ever” – den är heeeeeeelt i klass med vad som helst från ”Piper…” eller whatever utan att vara det minsta retro! Bedrift! We love it! Kanske går fjolårets RSD-utgåva fortfarande att få tag i? Vi undersöker.

Lyssna också på ”Your Face Is In My Mind” och ”(We Are) the Orange Alabaster Mushroom” med ”Orange Alabaster! Den senare, en pastisch på ”Pictures Of Matchstick Men”, men de ror den faktiskt iland?!? Inget med Orange Alabaster Mushroom går i nuläget att få tag i.

Vidare måste man ha… men nu skiter vi i kronologin… hursomhelst så går samtliga att införskaffa på the Fabulous Furry Coop Records!

Allt med holländske Jacco Gardner! Kolla in ”Clear the Air” och ”Find Yourself” påyoutuben. Jacco har revivaliserat och på riktigt psykedeliserat den annars ibland så lama barockpoppen!

Andra plattan med Dungen ”Ta Det lugnt” är himmelsk! Som en midsommartripp, som att åka raggarbil på grusvägar i midsommarnattens blåa ljus.

”Phosphene Dream” med Black Angels

black angels

från Texas tog upp stafettpinnen som Roky och Elevators tappade 40 år tidigare.

Morgan Delt är ett måste för alla er som anser att psykedelia kunde utmana lite mer. Typ en hel fullängdare där alla låtar är lika långt därute som ”Blue Jay Way”,

The Night Beats samtliga tre fullängdare är för alla er som tycker att Elevators var som allra mest psykedeliska på sin debut (kanske var det så?)

Ja så är det. Men vi har också Wooden Shjips, Temples, Allah-Las, The Paperhead, you name it!

paper head

Coop Records gallrar bäst,

coop records i butiken

Coop Records har allt som betyder något… vi har till och med Oasis-muggar, so be there or be square, halebale!

Till ny psykedelia och nypsykedelia äter man: Från fiskavdelningen ”Lilla Göteborg” köper man salta sillfiléer.

sill

Dessa vattnar man ur, dubbelpanerar och steker gyllengula och serverar tillsammans med gräddig löksås, kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka. Rätten avnjutes bäst med en Kooperativ Gotlandspilsner.

öl

Martin Antikrist-ensson!martin kristensen coop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *