Trevliga prickar gav utslag i pojkrummet

Glada

Välkommen till Skivavdelningen…en person väljer ut tre album samt en favoritlåt av en och samma artist/grupp som presenteras på måndagar samt torsdagar under november – december:

– ”Ja, hur började mitt musikintresse och skivsamlande egentligen? Det hela startade nog med att jag tjuvlyssnade på storebrors vinylsamling som bland annat innehöll Black Sabbath och Deep Purple, band som ännu ligger mig varmt om hjärtat. När man sedan blev lite äldre så blev det mopedtur ner till Stora Torget för att besöka Olle och Clarence lilla butik.

Två år efter att Rabbis Records hade stängt så öppnade fyra, visade det sig, mycket trevliga prickar butiken Rolling Records. Det var då skivsamlandet började på allvar, många timmar spenderades i detta ”pojkrum” de kommande tio åren. Det var förmodligen där intresset för Neil Young grundlades, så här kommer tre av mina favoriter.”

neil young

 

Tre Fvoritlbum!

”After the gold rush” 1970

after the gold rush

– ”Inspelningen av skivan påbörjades i Sunset Sound Studios i Los Angeles, där fyra av albumets elva låtar spelades in med kompbandet Crazy Horse. Danny Whittens drogmissbruk gjorde dock att Neil valde att fortsätta inspelning med andra musiker hemma på ranchen Topanga Canyon. Bland de nya musikerna märktes Stephen Stills och en ung och tämligen okänd Nils Lofgren. En fantastisk skiva, det finns inte en dålig låt. Måste jag välja en låt får det bli Southern man.”

”Harvest” 1972

harvest

– ”Neil första stora kommersiella framgång som soloartist, etta på både albumlistan och singellistan (Heart of gold). Ett countrydoftande album med det nybildade kompbandet Stray Gators, i två av låtarna medverkar dessutom London Symphony Orchestra. Även hans gamla kumpaner Crosby, Stills & Nash är med och körar. Nästan omöjligt att välja en favoritlåt men jag är väldigt svag för gitarren i Alabama.”

”On the beach” 1974

On_the_Beach_-_Neil_Young

”Uppföljaren till succén Harvest var betydligt mörkare och mer svårlyssnad. Skivan var länge kultförklarad då den drogs in på vinyl på 80-talet och inte släpptes på CD förrän 2003. Bland musikerna på skivan märks bland andra The Bands Rick Danko och Levon Helm. Albumet avslutas med magnifika, nästan nio minuter långa, Ambulance blues. Mercury Rev har gjort en finfin cover på låten Motion Picture, värd att kollas upp.”

Min Fvoritlåt!

”Ohio”  1970 Crosby Stills Nash & Young

Ohio

”Neils protestsång mot dödsskjutningen av fyra studenter vid Kent State University.”

 

http://www.youtube.com/watch?v=SswXJX6X-ow

”Tin soldiers and Nixon’s comin’.

We’re finally on our own.

This summer I hear the drummin’.

Four dead in Ohio.”

– ”Magisk.”

 

Niklas tecknad

 

Glada Gotland & Rabbis Records samt säkert också Rolling Records tackar mannen med lurarna, Niklas Lindberg, för dagens trevligt inprickade skivval!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *