Mina givna & rivna mursånger!

MURLÅT 1:

Vi som bor på den här härliga ÖN har ju tillgång att glädja oss över en riktigt vacker Ringmur där i Visby som började byggas med sin första del, Kruttornet, kring 1100-talet.

Varför byggdes den !?

Murens tillkomst kan troligen kopplas till konflikterna mellan staden och det gotländska alltinget, som ledde till ett inbördeskrig på ön 1288. 

Numera är den ju en utmärkt/äkta kuliss när det leks Medeltidsvecka! Alla portar är sedan länge – ja kanske sedan 1361 – öppna för … ALLA.

Jag kliver gärna kärleksfullt in genom port nummer 2 så ofta som hjärtat behöver piggas upp!

Foto: https://sv.wikipedia.org/wiki/Visby_ringmur

Lokal Mursång med hålligång får bli denna ko-losalt passande:


MURLÅT 2

En riktigt varm sommardag i Trosa som ju är långt ifrån alla murar som finns, men världens ände är det!

Hos Bokhandlaren nästan ute i smältvänliga solen stod en back LP-skivor ”som skulle bort”  och där fann jag Lou som såg på Berlinmuren i ett romantiskt ljus 1973:

In Berlin, by the wall
You were five foot ten inches tall
It was very nice
Candlelight and Dubonnet on ice

We were in a small cafe
You could hear the guitars play
It was very nice
Oh honey it was paradise

Sedan att denna mur kunde rivas och det kalla kriget äntligen var över 1961 – 1989 = så blev den ju blott 28 år ung men orsakade mycket lidande på den inskränkta friheten.

Mycket bortkastad frihetstid tycker jag – precis som orden i den befriande avslutningssången på denna utmärkta Lou Reedplatta:

I’m gonna stop wasting time
Somebody else would have broken both of her arms
Sad song, Sad song, Sad song, Sad song


MURLÅT 3

Några som mer då fångade äktheten kring/på Berlinmuren är ju Ebba Grön… en låt som inte får glömmas bort, det som hände vid muren:


MURLÅT 4

En av de mäktigaste & märkligaste murlåtarna som finns är med poetiska Evert Taube:

Kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk, världens största militära försvarsstruktur och en av världens mest besökta turistattraktioner. Sedan 1987 är kinesiska muren listad av Unesco som världsarv, och 2007 blev kinesiska muren vald som ett av världens sju nya underverk.


MURLÅT 5

En mur som är mer fiktiv men ändå effektiv är ju den mur som kan omge oss människor i sociala sammanhang och ge oförståelse för varandras (o)likheter.

Jag väljer att spela part 3 där det låter som murarna mellan oss människor börjar falla –  men hela fantastiska plattan är ju värd att lyssna på i varje ”brick” – samt se de filmer från konserterna som är … komfortabla!


MURLÅT 6

Sist men inte minst – en av de starkaste kärlekslåtarna jag känner… i hela kroppen … öka volymen och sluta bygg murar kring dig/mig/oss… jag måste få va med dig.

Jag hörde hur de spelade gong-gong här ikväll,
Jag kände hur min mur föll ner för dig.
Det var någonting med din mun som borde gjorts för mig, jag kände att jag,
Bara måste få va med dig.


EXTRA! MURKLOSSAR SKÄNKES!

Fick detta paket av en riktig fuskbyggare – saknar ju både dörrar och fönster, så sociala kärleksfulla möten över alla gränser skall kunna hållas ute, den gubben vid lådan går jag inte på!

Men vänta nu… visst kan jag/vi säkert använda klossarna att bygga färggranna broar istället … så får det bli.

Vill du/ni vara med och bygga broar – välk♥mna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *