Aldrig fööör mycket pop i knoppen för Fredrik!

Hello there

Mr. Fredrik Johansson

…som åter kan titulera dig tillsammans med dina lagkamrater som Popgiss Camps 2022 – ja hur många gånger är det som Dr. Zoom & The Sonic Boom står som lyckliga segrare i detta sammanhang!?

Vi har vunnit popgiss 2012, 2018 och 2022. Vi arrangerade popgiss 2014 och 2021/2022
Måste ändå tillägga att vi även vunnit mellangiss (i nuvarande besättning) 2011, 2013, 2015, 2017 och 2019 då vi vann mellangiss samt ett höstgiss.

Dessförinnan hade vi ingen stadig fjärde medlem utan grunden var Tobbe, Pelle och jag. Vi vann då mellangiss 2005 och 2007 delad vinst med lag – No Brain, No Pain II: , samt arrangerade 2009.

När Lasse kom till vårt popgiss-kollektiv inför 2011 blev vi så att säga kompletta. 

Personligen är jag mer stolt över alla mellangiss-vinsterna eftersom dessa tävlingar oftast har många flera lag/tävlande. Där har vi dominerat sedan 2005. 

Foto: PopGiss

Vad är din styrka i laget… som förutom dig själv så består av (från vänster)   Pelle Ljunggren ♦ Lasse Wredenborg  Tobias Grönberg  !?

Alltså vi fyra täcker in alla musikgenrer väldigt bra. Alla kan mycket om allt. Sedan är det sagt att jag ska fixa Billboard-musik, vilket innebär en hel del lyssningar på 100-listorna över decennierna.

Jag är lite sucker för funk, soul, hårdrock, balkan, rockabilly, country, funk-metal, swamp, R’n’B och elektronisk musik generellt. 

Hur många gånger träffas ni tillsammans i laget fysiskt ”på riktigt” – samt över nätet under olika plattformer!?

Vi bor ju på olika platser i Sverige så det blir inte mer än några dagar (fysiskt) per år tyvärr, då alla fyra är med. Det blir ju en hel del chattande på Messenger däremellan. 

Nu hade ni en fantastiskt hög svarsfrekvens på hela 95,3% av maxpoängen 302 – det blev hela härliga 288 poäng, hur kommer det sig att ni är sååå duktiga – hårdträning innan tillställningen!?

Skulle nog vilja säga att vi älskar  musik – och lyssnar i stort sett alltid på musik. Vi är ju ändå 40+ och har lyssnat under många år.

Sedan tillkommer ju intresset kring musik: alltså vem skrev den låten, vilken producent, vad heter gitarristens flickvän och så vidare vilket gör att vi har lätt att minnas. Det man gillar har man lättare för.

Träning, visst det kan man ju kalla det, men vi lyssnar ju som sagt hela tiden.

De futtiga missade poängen berodde det på otur eller okunskap – och vilken låt av de missade borde ni ha satt tycker du?

Både och. Tror vi missade 14 poäng (11 låtar och 3 bildfrågor). Vi hade väl två stolpar ut: Link Wray och No Doubt – där vi blandade ihop artister från Pulp fiction soundtrack och gissade Gwen S när det var No Doubt. Resten hade vi nog inte kunnat tagit.

Nu verkade det som även lag med mindre poäng trivdes gott där nere i ljudmassan – vad är det som är så stimulerande med Popgiss?

Svaret är ju givet, det är en skön gemenskap. Vi är ju som en stor community där alla gillar samma sak: musik, garva och dricka 🙂

Foto: PopGiss

Brukar ni ställa upp i denna kvartett i fler olika musiksammanhang (och vinna) där det gäller att svara på artister/låtar/samt diverse andra ”viktiga” fakta?

Vi håller oss mest till popgiss och mellangiss på Gotland. Vi har medverkat i Nynäsquizet en gång (och vunnit). Vi har ju andra lag vid sidan om för att heltäckat kunna vara med på alla tävlingar i hela Sverige.

Vad gör du annars i yrkeslivet – och går du då där ständigt och sjunger eller gnolar på nån låt i jobbsammanhang?

Jag är tjänsteperson på Region Gotland. Läser, analyserar, skriver och pratar inför politiker. Utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor samt arkivfrågor.

Jag tror inte att jag sjunger eller gnolar…men det måste jag kolla med arbetskollegorna…

Vilken är annars världens bästa låt tycker du – oavsett genrer?

Så svår fråga, beror helt på vilket mood man är i. Men jag tror att den som har mest spelningar för mig är ”Three Time Looser” med Roddan, den gör mig alltid på bra humör. Farsan spelade den redan när jag var spädis. Låten är från samma år jag föddes dessutom.

Vilket album spelar du gärna hela och njuter av alla spår?

Slayers ”Seasons in the Abyss”. Galet bra trash. Avskydde den när den kom, men tuffade till mig och plockade fram den ur skivhyllan några år senare. Jag blev helt fast.

Glada Gotland älskar vinyl – hur ser dina säkra skivkällor ut!?

Jag har ju ett par hundra vinyl…men ingen skivspelare framme. Har ingen plats.Tyvärr dålig på att köpa vinyl därför. Men ska nog starta om det intresset nån dag. Älskade att kolla i skivbutiker på 90-talet.

Några favoritartister du gärna vill se Live framöver?

Oj många: Hives, Rage against the machine, Anthrax, Lady Gaga, Dua Lipa, Al Green.

Helst skulle jag vilja åka till typ Memphis och njuta av alla lokala soul- och funk artister.

Om du vill glädja oss andra med en lite udda artist som du tycker fler borde få höra/lyssna till – vem väljer du då att lyfta fram då?

Franska Clara Luciani och särskilt hennes ”La Grenade” gillar jag. Hon har ju många spelningar men är kanske inte superkänd i Sverige. Gillar fransk electronica mer och mer.

Sist men inte minst – vad önskar du mest av allt av våren samt resten av året för dig själv, din familj, vänner och de du inte känner!?

Att världen blir lite normalare igen.

JO JO håller med dig Fredrik tack för dina svar…och att det blir så strax…

…med fin hjälp av The Staple Singers ska vi  alla kunna nå dit fredligt fint … STAX !

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *