En fängslande tur i Tingstäde fästning – Skans 1

Gotland har sannerligen många fängslande platser – av olika slag – och ett av dem ligger ”dolt” under jord. Ja det var en topphemlig och ointaglig plats, eller tänkt att bli sådan. Men teknik går ibland snabbare än människans handling så Tingstäde Fästning blev omodern innan den hann bli färdig. Jag blir i alla fall insläppt och får följa med på en modernt guidad tur!

Tingstäde fästning 042

Meningen med bygget där i början av 1900-talet var att skydda militärens centralförråd på Gotland från en rysk invasion – så jag fnittrar till lite inombords när jag hör ett ryskt par komma i de underjordiska korridorerna.

– ”Så fästningen blev intagen till slut…” 

…tänker jag fredligt positivt – och de är lika betagna som jag av alla härligt hemliga rum där nere. Vi börjar med att fläska på i fläskkällaren och fortsätter till ostlagret!

Tingstäde fästning 008

Daniel är vår livslevande guide denna dag  (grabben till höger) och missar du honom så finns alltid en utmärkt film att se på om historien här nere (gubben till vänster) – jag rekommenderar att även följa med live och lyssna i de olika rummen som vi nu får bekanta oss med i Skans 1.

Det är metertjock betong och huggen kalksten som skyddar oss än idag och de fint gjorda renoveringarna av anläggningen gör att vi känner oss mycket säkra i den civila guidens följe.

Tingstäde fästning 009

Är du fortfarande mer nyfiken på vad som händer där uppe och ute, så ta stegen till periskopet och förvissa dig om läget med kommande turistinvasion! Om du fick klaustrofobi eller blev sjuk av längtan eller fick någon annan åkomma så tog sjukavdelningen hand om dig med piller, bandage och annan läkekonst. En slurk Kronbrännvin kanske kan kurera – allt utom levern förstås. Det fanns 30,000 liter buteljerad lagrat här och i förebyggande syfte fick alla soldater en ”Jungfru”  (8,2 cl.) i daglig ranson – giv akt!

Tingstäde fästning 012

Om du nu inte råkade hamna i sjuksängen så var det absoluta inga lata dagar för trupp i tjänst – och att vila med stöflar på var icke att tänka på. Riktigt rart respekterande regler här!

Tingstäde fästning 014

Det gällde att vara på sin vakt samt att göra snabba utfall i de långa smala utfallsgångarna och diverse ammunition fanns att tillgå om det nu behövde firas av något. Sista salvan avlossades, i övningssyfte, 1952 men långt in på 60-talet fanns det rätt så kraftigt krut kvar i lager här!

Tingstäde fästning 013

För att hålla anläggningen självförsörjande så fanns ångvärmepanna, samt för elen en råoljemotor som får varje sann fortmaskinist att gråta av glädje. Den funkar fint än idag och körs igång en gång i veckan… en Bolinders från Eskilstuna låter så pålitligt skönt!

Tingstäde fästning 026

All personal som fanns här blev förstås hungriga och  i köket så ångkokades soppor, såser, potäter och allt som en soldat äter. Rediga portioner från praktiska vippbara byttor.

Tingstäde fästning 034

 Vedeldat kokkaffe på maten!? Ja tack! 

Tingstäde fästning 035

 Nu börjar den utmärkta guidningen lida mot sitt slut men vi har även fått varit inne i några bonusrum och kunnat kolla in det än äldre byggnadsverket som ännu kan synas på botten av Tingstäde träsk – Bulverket. Här finns allt att läsa om A7 kaptenen Avid Zetterling och hans upptäckt  och kartläggning av hela Bulverket från år 1906 och framåt tack vare varsamt sparade artiklar från dåtidens aktuella artiklar i Gotlands Allehanda.

Tingstäde fästning 037

Det blir mycket fakta och historia som skall fastna om fästing och annat – men det går nu utmärkt att gå tillbaka i korridorerna, rummen och utfallsgångarna på egna små upptäckaräventyr… stanna kvar och känn spänningen och ovissheten som de som var inlagda här en gång fick göra.

Tingstäde fästning 021

Och du kan vara lugn – det finns alerta Militärpoliser som visar surläpp och har krut kvar i bössan om det uppstår minsta trubbel!

Tingstäde fästning 040

Ta dig till Tingstäde och gå en tur du med – fint för alla åldrar! Här på taket av Skans 1 – övriga skanser är plomberade men finns att läsa om på den utmärkta hemsidan.

Tingstäde fästning 001

http://www.tingstadefastning.se/start/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *