En farligt fängslande höstpromenad

Det finns många fängslande platser i Visby. I Palissaderna hittar jag bokstavligt talat en mycket fängslade del av detta när jag tar en härligt uppfriskande höstpromenad. Ingen jagar på mig men jag låter mig villigt fångas av skönheten trots att taggtråden och galler för fönstren talar om att har har folk fått sitta mot sin vilja för att de kanske varit ”stygga” vid något tillfälle i livet.

En fängslande höstpromenad 091

 

Om det stämmer att fångarna fick sitta flera långa år och det enda de fick käka var hårt bröd och dricka vatten så kunde i alla fall det hämtas friskt källvatten direkt från änkedrottning Josefinas källa som var här år 1861 och drack brunn. Numera varnar ”farlig skylt” att vattnet är otjänligt och ej drickbart. Gör kanske inte så mycket för nu serveras nog mest vin och öl kring de olika utskänkningsställena som kommit till på senare år…som ju i så fall intas frivilligt dessutom!

En fängslande höstpromenad 045

 

Vackert ligger det i alla fall Länsfängelset i Visby som höll sina intagna på plats från 1875 ända till 1998 då sista fången släpptes ut i det fria. Numera så är det ett mycket populärt Vandrarhem – kom och gå som du vill, ja under högsäsong så måste det förstås bokas i tid för att få en cell.

En fängslande höstpromenad 082

 

Jag vandrar vidare i parken och ser ner mellan lövverken på en hamn i förvandling, något har tagits bort, annat har kommit till eller skall ännu anläggas. Det skall kännas välkomnade att ta de första stegen på gotländsk mark.

En fängslande höstpromenad 052

 

Skulle nu inte besökarna gilla asfalt så är det enkelt att ta några stocksteg upp till ett läckert liggande lövverk.

En fängslande höstpromenad 050

 

Här kan du låta fötterna dansa fram på sagolika grusade gångar.

En fängslande höstpromenad 018

 

Ringmurens alla gömslen tätt intill gör så att tiden tycks stå still.

En fängslande höstpromenad 013

 

Hjärtligt välkommen hit och promenera och upptäck mer. Verkligheten är vacker som den är, blott fantasin sätter gränser för vad mer du ser!

En fängslande höstpromenad 017

 

 

Foto och texter: Glada Gotland oktober 2013

One thought on “En farligt fängslande höstpromenad

  1. Promenixade förbi härom kvällen och samma tanke slog mej -Fängslande vackert ! …..
    Lustigt att Du skrev om det som jag hade tänkt ha i min blogg …,,, innan det svängde till något helt annorlunda 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *