En ny gotländsk tidning föds

Hallå där Per Wallstedt

…redaktionschef och reporter på Horisont – Gotlands Nyhetsmagasin som skall komma med sitt första nummer, när då då och hur går det?

– ”Vi kommer ut med första numret i slutet på mars. Än så länge flyter det på alldeles utmärkt för vår del, även om det finns väldigt mycket att göra så klart.”

Per w

Är det endast som papperstidning den kommer att distribueras eller kommer det även finnas en webbvariant?

”Vi tror på papperstidningen, det är en anledning till att vi gör det här. Men det kommer att finnas en e-tidningsversion så småningom. Riktigt när den kommer vågar jag dock inte säga nu. Sen kommer vi så klart att ha en webbsida med information och möjlighet att teckna prenumerationer, den finns på horisontmagasin.se

Ni kommer trycka i hög papperskvalité – kommer detta att ske på ön?

– ”Nej, det kommer det inte att göra. De lokala tryckerier som vi fick offerter från var tyvärr alldeles för dyra och det gick helt enkelt inte att få ihop det. Vi kommer att trycka i Laholm, på samma tryckeri som Filter och Offside, våra stilistiska förebilder.”

 Enligt er hemsida som kommer det vara, citat: ”Fördjupande artiklar, bildreportage och grävande journalistik” – har det varit intressanta utgrävningar så här långt och ni har funnit några fynd eller lik i någons garderob!?

– ”Det journalistiska arbetet är så klart högt prioriterat hos oss, och det går bra. En del intressanta saker har vi absolut hittat, men vad de är håller vi inte helt oväntat för oss själva.”

Är det så att myndigheter, politiker, affärsmän etc och ”den vanliga” gotländska medborgaren skall känna sig än mer granskad nu framöver?

– ”Jag tror att alla mår bra av att bli lite mer granskade, inte minst Region Gotland. Vi kommer att ha andra förutsättningar än de nuvarande medierna att göra just det.”

Vad kommer ni komma med mer för nytt som du tycker saknas i övrig nyhetsmedia idag på ön från de redan etablerade kanalerna – kan du ge Glada Gotland ett smakprov?

– ”Vi kommer att vara ett nytt format som inte tidigare har funnits på Gotland. Faktum är att den satsningen vi gör på lokal kvalitetsjournalistik är unik i Sverige. Det som saknas i övrig nyhetsmedia på Gotland i dag uttalad satsning på det redaktionella innehållet. Vi kommer att skriva längre texter och vi kommer att ha längre tid på oss att skriva texterna.”

Inkomstkällorna till en tidning brukar vara prenumerationer samt annonsörer – hur har det lyckas för er på de punkterna så här innan start?

– ”Bara genom att berätta att vi skulle komma ut fick vi en stor mängd prenumeranter något som vi är väldigt tacksamma över. Vi har också redan knutit till oss några annonsörer som verkligen verkar tro på vår idé också. Hur filantropiska och övertygade om vår egen idé vi är så är vi samtidigt väldigt ödmjuka inför det faktum att vi måste nå ut till både läsare och annonsörer. Än så länge ser det bra ut, men vi kommer att fortsätta att jobba hårt. Vill Gotland och gotlänningarna ha det vi erbjuder är jag övertygad om att det kommer att gå bra.”

En annonsör som kliver in hos er utlovas ”lång exponeringstid” vad menar du/ni med det?

– ”Med det menar vi att vi som månadsmagasin ligger framme längre än dagstidningarna. Annonserar man i GA och GT så kommer det alltid en ny tidning nästa dag. Vi sträcker oss över en månad och under den tiden läses varje nummer under en lång tid och förhoppningsvis av många människor.”

 Det är ju tufft på mediemarknaden just nu över hela landet med personalminskningar samt satsningar på annonser och reklam i andra medier än det tryckta – hur tacklar ni det?

– ”Än så länge står sig papperstidningen stark på annonsmarknaden och kommer så att göra ett bra tag till. Samtidigt kan man inte blunda för att andra kanaler blir allt större. Men vi är en reaktion på just de nedskärningarna som du nämner. I all dagspress i hela Sverige, Gotland är inget undantag, förväntas färre göra mer. Den ekvationen går helt enkelt inte ihop. Till slut tappar produkten i kvalitet och jag tror att läsarna till slut kommer att genomskåda det.”

Det måste var mycket att tänka på nu innan start så vad gör du för att varva ner och koppla av utanför jobbet?

– ”Det är otroligt mycket att göra nu, vem kunde ha anat det? Det är viktigt att varva ner, just nu spelar jag tv-spel med min son när jag kommer hem från jobbet. Det är ett bra sätt att sluta tänka på moms, bolagsverk och bankavtal.”

 Har du någon hobby, samlar på något eller kanske någon dold talang som du utövar eller tränar på?

– ”Haha, jag är isländsk mästare i volleyboll från säsongen 2001/2002. Det är ingen dålig merit det. Annars är det dåligt med hobbys.”

Glada Gotland skriver gärna och ofta om musik – hur ser det musikaliska ut för din del som lyssnare, några favoriter?

– ”Jag har fastnat en del i podcastträsket och lyssnar mycket på det, inte minst P3 dokumentär, men det finns en favoritgrupp som jag återkommer till ofta och det är det isländska bandet Sigur Ros.”

 Vilken är världens bästa låt?

– ”Svefn-g-englar, av Sigur Ros från skivan Ágaetis byrjyn från 1999.”

 

http://www.youtube.com/watch?v=Xow2gnVTUjs

 

Hur lyssnar du – har du några vinylskivor kvar?

”Nej, jag är tyvärr lite tråkig, det blir Spotify för min del.”

 Vilken del eller plats av Gotland har du som ”ditt ställe” dit du gärna beger dig på utflykt?

– ”Min sambos familj har stuga på Fårö, det är utan tvekan dit jag åker oftast och helst.”

Fårö 2 aug -13 014

 Vad är det bästa respektive kanske ”det värsta” med att bo här på ön?

– ”Det bästa är samhörigheten av att dela en ön med alla andra som bor här. Det finns nog inget annat ställe i Sverige som har sådan sammanhållning och en sådan känsla för det lokala. Gotland är unikt på så många sätt. Det värsta är svårt. Ibland kanske man hade velat haft möjligheten att vara lite mer spontan i sitt resande och inte behöva anpassa sig efter avgångstider. Men för mig är det ett litet pris att betala, minst sagt.”

 Vad gör dig riktigt glad och lycklig?

– ”Kanske ett enkelt och klyschigt svar men det är att vara med min familj, med mina barn – Viktor och Tuva.”

 Har du lätt för att bli arg och riktigt rasande över något?

– ”Nej, jag blir sällan arg. Det har väl hänt någon gång och det handlar oftast om när någon är småsint. Att inte kunna una andra saker bara för att man själv inte har det stör mig något enormt, ibland i alla fall.”

 Sist men inte minst, tillbaka på jobbet – vilket är ditt drömreportage som du en dag skulle vilja kunna rapportera om i Horisont?

– ”Oj, bra fråga. Jag vet inte. Min dröm är att kunna göra reportage i Horisont i många, många år framöver.”

 

Horisont logo

 Nu ser vi med spänning fram att första numret skall fyllas på för att släppas i slutet på mars  – vill du redan nu ha kontakt med redaktion och fotograf så har du alla uppgifter här:

http://www.horisontmagasin.se

 

Fotnot: Bilden högst upp på sidan är från Pers favoritgrupp Sigur Rós och albumet  Ágætis Byrjun som kom 1999 och på svenska betyder ”En bra början” – Glada Gotland önskar just detta till Horisont  Gotlands Nyhetsmagasin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *