En tilltvålad premiär!

Jo, idag är det surströmmingspremiärdagen, det gäller att hålla på traditionerna. För att citera de som vet allt om fisken så ligger det till så här :

”Traditionellt har surströmmingspremiären i Sverige varit den  tredje torsdagen i augusti. Numer finns det dock inget i lag fastställt datum för surströmmingspremiären, men många tillverkare försöker hålla fast vi den tredje torsdagen i augusti som premiärdatum. År 2014 blir det torsdag 21 augusti.”

Tänk att det funnits en lag att ta sig in till den sura lagen! Det måste väl ändå varit fler som brutit mot lagen här än som försökt bryta sig in i burken. För så populärt är det väl ändå inte!?

Men visst har jag träffat på några passionerade personer av produkten – till exempel min dåvarande svärfar – och då skulle vi visa oss på styva surströmmingslinan och bjuda hem honom och svärmor på burkmat!

Vi hade dukat fint med alla tillbehör som vi förstått måste vara ett måste i dessa sammanhang, mandelpotatis, smör, rödlök, tunnbröd, färsk dill, crème fraiche… samt då en riktigt prima svälld burk surströmming av ädlaste märke.

surstromming burk

Dukningen hade skett inne på grund av vädrets makter, men själva öppningen skulle ske ute för att vi hade ju hört att doften kunde vara minst sagt påtaglig vid starten… och kanske ett tag till!

Så när gästerna hade kommit och vi  ännu inte hade avslöjat menyn så tog vi emot dem med en liten fördrink på trappen och under en handduk så hade vi gömt den ännu oöppnade burken. Inga avslöjande doftspår ännu…

… då  så dags och vi säger glatt att nu blir det surt! För att nu se var jag satte konservbrytaren, av enkel modell, i plåtburken var jag ju tvungen att lätta på handduken för att hitta rätt och pang samt sprätt rätt upp i ansiktet på mig med hela härligheten.

Lukten var allt annat än vad jag i min vildaste fiskfantasi kunde föreställa mig och jag fick snabbt dra mig tillbaka från förfesten och kasta alla kläder som också träffats av trycket i tvättkorgen och mig själv i duschen. Oj vad jag älskade tvål då! Usch så skönt!

Tvål 009

Van svärfar fick överta öppnandet och ordnade galant några klämmor när jag försökte få bort både chock och doft från min kropp. Min aptit sen var måttlig – men mycket mys och mat till de inbjudna som nog tyckte jag var den godaste firren samt renaste och finaste svärsonen de sett denna kväll!

En annan som var älskare av stora burkar som retade upp aptiten och bjöd både på strömming och sång både i Norrland och över hela vårt långa land kan du luktfritt träffa här i en kär repris:

https://www.youtube.com/watch?v=iklATIvDzFY

Blir du premiärsugen nu? God aptit säger jag! Tyvärr är jag upptagen av annat i kväll och kan ej traditionsenligt komma, men tack för tanken 😉

PS: DU, glöm inte att köpa hem lite extra tvål!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *