Haj på haj…

Glada Gotland som oftast rapporterar från hemma-ön Gotland har tillfälligt bytt sida i Sommar Svala Sverige… men ändå befunnit sig delvis på en annan het ö.

Harstena som också kanske kallats Sälön eftersom sälar jagats mycket från denna ö i Gryts skärgård, numera jagar turisterna mest glass och öl på trygga bryggan där båtar i olika former kommer och går.

Okej det var bara några timmars besök och jag såg varken säl eller öl… men rosa näckrosor. Solsting säger du. Sant säger jag.

Dessutom något som ”förföljt” mig med en envis fena denna sommar… HAJEN!!

Det började redan hemma vid mitt tv-akvarium (!) där den gamla klassikern helt plötsligt plaskade till en sen afton när jag liksom slötittade efter ett vanligt bad här hemma bland simpor och andra simpla ofarliga firrar.

Och vad fick jag väl syn på där livs levande guppande i lugna Harstena-hamnen – liten Haj-jolle som klarat bettet från de vassa tänderna och nu lyckligt låg och flöt där bland de andra fritidsbåtarna som kanske bara liksom jag sett stekt strömming serverat på fat från Restaurang Loftet! Föga farligt men mera glupskt mumsigt.

Foto: Glada Gotland

Så var det lugnt ett tag utom på en REA för flyt-leksaker då en kusin till HAJEN villigt ville att någon skulle bada och simma utan att av skräck svimma! Eller är det en smal val !?

Foto: Glada Gotland

Så precis vid min färd hemåt igen med avgång från Nynäshamn så finns den där igen HAJEN som nu dessutom vill göra en miljöinsats och släcka faran för fler bränder när röksugna ska fimpa – den sväljer allt snabbt i sin praktiska askk(r)opp rökaren kan simma lugnt vidare med sina fint friska lungor.

Foto: Glada Gotland

Jag har egentligen aldrig varit skraj för haj utan blivit vis och haj på haj tack vare utmärkta naturprogram som visar med fin fakta naturrikedomen och deras hela liv samt matmenyer som förvisso också kan bestå av oförsiktiga människor när de dumt provocerande plumsar eller glider omkring i/på deras vatten.

Men för det mesta är det bara vi människor som ordentligt vill skrämmas och ge den vackra naturen och djuren skit samt ibland andra mysiga medmänniskor… för allt ont som vi själva ställt till med …  -”Hajar du det du Jack !”

Nu skall jag ut och simma i sundet – där hörs annan mäktig musik som biter sig fast på ett betydligt mer kärleksfullt oskrämmande skummande sätt.

 

Foto: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hajen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *