Idissel i soldis

MU vad vackert i naturen bland djuren på min stig idag. Så vilt och vackert men kossorna är nog ”bara” tamboskap  – hoppas jag! Kan du se dem därnere i Skansudden vid Brucebo naturreservat mellan talltopparna!?

Brucebo naturstig 006

Men låt oss börja från början på den i dubbel bemärkelse utmärkta 2 kilometer spännande stigen.

Brucebo naturstig 001

En härlig handledning med nio punkter samt numrerade stolpar som vackert visar dig vägen finns servicevänligt till hands från Länsstyrelsen. Ur gula bladet:  ”Detta är ett typiskt gotländskt hällmarksområde…” 

Brucebo naturstig 003

Mycket gröna sköna tallar står grönskande här året om – en del blommor och växter vilar just nu, andra har gjort sitt men tycks ha koll på besäkarna ändå!

Brucebo naturstig 008

Kan vara bra med lite spaning ifall du går vilse inne i Brucebogrottan! Risken, trots att den är minimal, finns alltid för förvirrade stadsbor som jag till exempel!

Brucebo naturstig 013

Annars leder stigen dig med hjälpsamma varsamma naturliga steg på fortsatt ”trävlig” vandring… över stock och sten!

Brucebo naturstig 016

Så plötsligt ser du sjön… och den är som vanligt  ”sehr shöööön”  och inte blir det sämre med två svanar och lika många män som kollar om de får nåt ätbart med sig hem!

Brucebo naturstig 021

Så dags att då våga ta klivet in i beteshagen –  men tänk om det nu inte är tama snälla kossor med spenar under magen!?  Utan ilskna tjurar som inte gillar mitt intrång och det blir stång…!?

Brucebo naturstig 023

Men de står – ja till och med ligger kolugnt kvar och njuter av denna fantastiska mark och fortsätter idissla och soldissar mig fullständigt.

Brucebo naturstig 027

” Muuu – va fasen glor du på hörru du – vi är bara snälla fröknar som gillar gräs – men snart kommer Hannibal å då blir det äntligen lite fräs!”

Brucebo naturstig 034

Jag är ingen cowboy så jag glider statsmannamässigt  vidare och tar nu god hjälp av utlagd spång…

Brucebo naturstig 037

sedan över komockor och staket med några flinka steg!

Brucebo naturstig 038

Dags att hjältemässigt bergsbestigande bege mig upp på den kofria klinten igen!

Brucebo naturstig 036

”Flitig som en myra”  uttrycket stämmer verkligen på de som ständigt jobbar på denna stora stack – så högt och fint fliten lyser med solen ikapp.

Brucebo naturstig 012

Tillbaka till startpunkten där jag i en diskret postlåda  hittar en uppdaterad färsk Utflyktsguide som på ett lättsamt lockande sätt visar 41 andra riktigt spännande miljöer att njuta extra av   – ”Här hämtar du kraft och njuter med alla sinnen”  

Brucebo naturstig 005

– ”Välkommen ut i naturen!”

Stor eloge samt TACK till Länsstyrelsen på ön för att jag och alla ö-älskare kan vistas när vi vill i dessa fantastiska orörda rofyllda naturområden och på ett sånt här utmärkt sätt kunna njuta!

http://www.lansstyrelsen.se/gotland/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/Pages/default.aspx?keyword=naturreservat 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *