Möt Mr. Mulde!

Hallå där Mr Mulde…

…eller Janne Larsson som du egentligen heter, grattis till arrangörskapet för SM i varpa år 2016, hur känns det!?

Hej där,, ja tack just nu ganska bra,, Vi är glad att vi har fått arrangera SM ytterligare en gång till.

Janne Larsson

Hur går det till att få denna ära, egen önskan och ansökan alternativt överraskande utsedd av Svenska Varpaförbundet!?

För att få arrangera Svenska Mästerskapen så måste man ansöka om det sedan besluts det i styrelsen i Svenska Varpaförbundet. Nu har vi haft lite tur att det varit lite ansökningar de senaste åren, så vi har fått förtroendet.

Vilket SM i ordningen blir detta som genomförs på Gotland – och när kommer VM!?

18:de SM är det som genomförs 2016,, om man räknar de stora SM som innehåller lagkula (3-manna, och individuellt, och centimeter) Lilla SM är bara 2-manna och par varpa,, blev uppdelat från 2004.

Var exakt geografiskt på ön kommer Mulde VK lotsa kastarna till – alltså var ligger varpaplanerna!?

Där vi skall kasta alla smocknollor 2016 är vid Tomsarve Eksta,, straxt nedanför Kebbe,, och 1084 meter från Ekstakusten. I närheten av Vavle.. Det är alltså samma plats som SM var i år,, och anledningen till det är att kastarna var så nöjda med platsen i år så vi tillåtelse att vara där även nästa år,, men då är det Mulde VK som arrangör.

Såg på en bild på er Facebooksida att ni kastade ut gödning för att få gräset att gro!? Hur skall en perfekt varpaplan vara enligt ditt bedömande?

En bra varpa plan skall vara jämn och fin,, inga håligheter,, men gärna lite grönt gräs, vi är inte så kräsna av oss.. En bra varpaplan vi kastade på under SM i Roma 2003 var deras fotbollsplan,, helt perfekt. Och så även Visby AIK:s fotbollsplan vid SM 2011 Traume.

Mulde gödning 2

Förutom planer att kasta på – vad kommer deltagarna samt publiken att hitta för kringarrangemang så de kommer trivas ordentligt även så att säga utanför varpan?

Kringarrangemangen har vi just nu inte klart,,,, men en fin invigning kommer det att bli.. och med en härlig Nationalsång av Eric Palmqvist från EP Trailer park,, om han är ledig, ( Han hade inte lika lång framförhållning som oss)

Invigningstalare blir Patrik Oscarsson ,, om inte hans dotter spelar någon fotbollsmatch (Anna Oscarsson Hammarby IF) och om inte frun har hittat på någon semesterresa meddelade Patrik.

Hur går inbjudningarna till och hur många tror du kommer att nappa inför 2016?

Inbjudningar är dels genom brevutskick till alla klubbar, dels genom mail och genom personliga kontakter, men alla klubbar som är anslutna till Svensk Varpaförbundet får inbjudan. Sedan är vi i Mulde VK lite speciella och vill ha så mycket folk som möjligt så vi skriver och matar på med information hela tiden om det så det når alla.
Eksta IF hade i år 180 kastare, vi vill gärna ha 250 kastare.

mulde kontor

Hur ser intresset ut rent allmänt i Sverige – är ungdomen på eller är det magert i vissa klasser idag?

Intresset för varpa är störst inom herrar och oldboys,, lite magert med damer och ungdomar,, men det kan bara bli bättre.

Vem är förresten Sveriges bästa varpa kastare och mästare idag… i lag respektive individuellt?

Vid SM 2015 i Eksta så blev Roland Nilsson Hablingbo IK mästare i individuell kula och Ulrica Pettersson Sanda IF individuell mästarinna
I lag så blev Halingbo IK damer mästare och i herrar så blev Gotlands Bara IF mästare.
Och i Oldgirls Eva-Lisa Lindgren mästarinna individuellt, Oldboys Rolf Burgesäter Wisby BK och slutligen i oldboys lag så är det Bäl IF mästare.

Har du någon kastare du ser upp till och fick dig själv att börja med sporten?

Jag kastade nog ganska tidigt eftersom nästan alla mina syskon kastade, vi var 8 barn och 6 stycken kastade inklusive mamma & pappa. Mitt första Skol-DM guld 1972 och det senaste DM guldet kom 2011 i individuell kula och just i Eksta.
I skolan så var det antingen varpa eller fotboll som gällde. Jag valde inte fotboll.
två kastare som är oerhört duktiga är Torbjörn Lawergren Östergarns IK och Roland Nilsson Hablingbo IK, oavsett om de kastar individuellt eller centimeter eller lag så är de kompletta.

När var det allra första gången du själv kastade en varpa – minns du det och känslan?

Lite av det finns redan i förra svaret, men alla kastade varpa i familjen och även alla grannbarnen,, och gjorde dom inte det så lärde vi de att kasta varpa.
Minns inte första gången,, men däremot så lånade vi pappas ”stora varpar” och kastade på 5 meter när vi var små,, hur kul som helst tyckte vi pojkar. Häftigast var ju när varpan krossade en pinne,,, jubel.

Varpa stor

Sysslar du personligen med ytterligare någon sport eller fritidsaktivitet?

Varpa och bowlar lite,, lite hästsko kastning, ingen annan fritidsaktivitet tyvärr,, tror jag skulle behöva det,, behöver komma loss lite från varpatänket känner jag ibland.

Vad har du annars som huvudsysselsättning/yrke?

Jag jobbar som varpakonsulent för Gotlands Varpaförbund & Mulde VK, så det är mycket varpa både på jobb och fritid.

Om du nu är ledig från Mulde VK & jobb samt annat och vill åka till din favoritplats – var hamnar du då?

Hamnar antingen vid havet eller en skogspromenad. Har dock ingen favoritplats,, men närheten av havet så mår jag bra..

Vad är det bästa med Gotland tycker du?

Närheten till havet.

Janne Larsson närhet till havet

Om du fick bestämma över en viktig sak för allas bästa som rör oss gotlänningarna vad skulle du se till att göra då?

Då skulle jag givetvis se till att alla lärde sig kasta varpa och blev medlem i en förening, Och de som inte kan/vill kasta varpa kan alltid göra något annat i föreningen, kort sagt bli en föreningsmänniska.

Glada Gotland gillar musik i alla dess former – har du nån egen favorit artist/grupp?

Jag är nog allätare av det mesta förutom dansbandsmusik,,, som mina systrar lyssnade på när man var lite,,, det kan jag vara utan. Min äldre syrra lýssnade på lite klokare musik som The Who, Sweet, David Bowie, ,, jag är nog fast i pop träsket,, men gillar även heavy metal och svensk pop

Brukar du gå omkring och gnola eller nynna på nån favoritlåt – vilken och hur låter det (ungefär)?

Någon låt man hört på radion eller någon irriterande reklamjingel, man går o visslar eller tralllar

När såg du senast ett livekonsert och vem med då och var!?

Senaste jag såg var Roxette på Sjöhistoriska i juli i spöregn… men Marie var på topp så det var extra kul och höra,, och det var helt okej, När konserten var slut så blev det fint väder.

roxette affisch 30 th

Kom på en fråga till och det är vilken sportreporter inom gotländsk media har betytt mest för att rapportera om Varpan under åren!?

Utan tvekan Ove Järlö som har refererat åtskilliga timmar i direktsändning med Radio Gotland, Sedan Lasseman Larsson och Age Frankling.

Sist men inte minst… om du fick locka några glada ”amatörer” att börja med varpa – hur skulle du uttrycka dig då, du får ett stick här 😉

Hej ”amatörer” skall vi ta och kasta en kula varpa och se vem kommer först till 12..
Genom åren har vi visat upp varpa för allehanda folk och när de väl kommer igång så tycker de att det är roligt,, För at trigga de så måste man dela upp de i 2 lag så de får tävla lite,, och då vaknar tävlingsnerven till sedan är det fullt allvar.. Vi har gjort så med poliser och läkare och andra visningar och de vill ABSOLUT inte förlora!!

Varpa med träff

Ett annat sätt att locka in ”amatörer” är att kasta terängvarpa, man sätter upp olika mål i skogen så det blir lite svårare för alla, kan vara träd i vägen och stenar och annat,, de som kommer närmast får 10 poäng och sedan näst närmast får 9 . osv, så har man ett visst antal mål och inget speciellt avstånd. Där är det garanterat 100% glädje och mycket tjo rop i skogen. Vi har även kastat i strandkanten vid Tofta bad med en orienteringsklubb och där satt alla varpar oavsett hur de kastades,, de tyckte ungdomarna var kul.

Glada Gotland tackar för pratstunden med den härligt engagerade Mr. Varpa (!)… förlåt Mr. Mulde!! Dessutom kastar vi oss med in i leken presenterar lite lätta regler så DU kära läsare också kan komma igång att kasta varpa med glädje!

Ditt första kast gör du genom att klicka på varpabroschyren här:

 BroschyrSVF2 (2)

mulde logo

 

http://www.laget.se/mulde_vk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *