En skitviktig bokstavsbetraktelse

Har du tänkt på hur mycket budskap det är som försöker informera och upplysa oss dagligdags i våra liv. Ja vi hinner ju knappt vakna så går klockradion igång med nån hurtig morgonuppläsare eller om du har tur en skön omsomnandesång. I mer eller mindre vaket tillstånd så läser de, som är någorlunda prassliga av sig, en morgontidning där allehanda typer hoppar omkring och diverse foton får läsaren att rysa eller mysa. Mobilen och paddan piper och knirkar ikapp.

ORD-entlig frukost sedan ut ur huset eller lägenheten och redan på första stegen jag tar så finns det mystiska bokstäver på eller i min väg som jag sett tusentals gånger men kanske inte reflekterat vidare värst över eller trott att de betytt något helt annat än de verkligen gör.

Så följ med mig nu på mina första stapplande steg i morgonlivet där på gatan eller i gränden i lilla staden så skall jag bena och räta ut begreppen och framförallt förkortningarna lite. Förhoppningsvis kommer du få en aha-känsla efter denna korta bokstavspromenad, eller i värsta fall bli än mer förbryllad alternativt förbannad att du hela tiden trott nåt annat. Mr. Messerschmitt rör på sig!

Ja, jag behöver sannerligen inte gå långt i backen förrän ett stort lock ligger på trottoaren med ett A på. Nej, här nere under locket finns inget lockande, kanske mer stinkande. Visserligen klokt och logiskt att starta i bokstavsordning men att detta A står för A-vlopp är ju ingen höjdare även om den ligger lågt. Ja, jag bor ju i en backe så hit rinner ju all stadens skit ner åt mitt håll. Men det är bara att hålla upp och för näsan å se skitviktigt ut. De andra som spolat kanske tyckte att det kunde jag h-A!

bokstavsbilder 009

Där bilen står finns ett P, det betydde förr just P-arkering även i denna kommun, förlåt, region. Men numera står det för P-apperbiljett och de ses även som konfetti i ett stort område runt omkring de markerade platserna blåsa runt för att slutligen lägga sig vackert för att formidabelt fira ett utmärkt system, fasen så P-ampigt!

bokstavsbilder 005

 

En firmaskylt på fasaden vid ett gult hus säger GBC, ja den blåa skylten med vita bokstäver gluttar jag ofta och alltid på. Blir såååååå stolt och glad att firman där vill liksom fira mig varenda dag. Har inte varit inne och tackat chefen där personligen än, men visst skall jag göra det. G-otlands B-ästa C-larence, här kommer jag gatan fram!

bokstavsbilder 001

Blickar jag ner mot hamnen så ser jag mellan de ännu inte utslagna träden ett stort vitt G på en röd skorsten G-unga lite fram och tillbaka för det sitter högst uppe på en av våra vattenlandsvägar till och från fastlandet. G står så klart för G-uld men det G-limmrande ligger förstås inte i mitt bankfack utan varmt i hjärtat, det känns så att få bo här på denna G-uldklimp till ö. Bryt – vadå kall kalksten!? Men att det skulle behöva sättas någon slags broms, hastighetsbegränsning och ta ytterligare tid för oss som bor här eller våra besökare att G-uppa sig hit/hem det är helt G-alet, men lugn…

G-lada G-otland väntar alltid (o)tåligt!

bokstavsbilder 008

 

Mer A-ktiv B-oksatvs C-oll vid fler tillfällen utlovas, så D så!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “En skitviktig bokstavsbetraktelse

  1. A:et på brunnslocken över hela Sverige är gjorda i ett gjuteri som huserade i en stad vars namn börjar på A… Jag har själv besökt gjuteriet när det var igång… A som i Alvesta… då fick du svaret på ett av alla vardagsmysterier… Hälsning Johan gnägg G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *