Trevlig träff med Bysen!

Glada Gotland har fått ett fint öppen-hjärtligt möte med Bysen – som ju nästan blivit bortglömd i allt det moderna gotländska livet – men nu fick vi en fin pratstund och kunde räta ut några frågetecken! (?) Det blev mycket klarspråk här!

Foto: Glada Gotland 

Haj du, stämmer det att du enligt gotländsk folktro är ett litet skogsväsen som lockar människor att gå vilse eller ställer till förtret för skogsarbetarna?

JO, du, så är det och nu när många liksom tappat tron på mig så måste jag ju busa och visa min kraft. 

Orkan säger en del – men jag snodde Tomtens julgröt – var lite för glupsk – och fick kraftiga vädersläpp – gröttunga vindar minst sagt och det pallade inte de tunna tallarna med.

Så nu fick skogsarbetarna mer än förtret… så går det när tron tappas!

Men hallå där – är inte det väldigt elakt och egoistiskt – du som ser så ulligt gullig ut – är du inte för människans bästa?

Nja, jag är ju skogens och naturens skyddare – men för det mesta är det ju väldigt lugnt och fint i det gröna – finns en del slarvputtar som kastar skit både verbalt samt i form av plast samt annat skiiit som ju tar många 100(0)-tals år att förmultna – så lite tippade träd kanske kan få fler att inse det dumma.

Men jag lovar det blir ingen ful ovana från mig – jag är Byslig men inte ryslig

Nu är du ju dömd att vandra där i skogen för evigt på grund av nåt brott du gjorde när du en gång var människa – innan du ”förtrollades” som straff till Byse – längtar du aldrig … till staaaaan!?

Ha Ha – jag ser det inte som ett straff och trots allt så har jag ju gjort så många stadsbor besöker mig för det mesta och liksom blir förtrollade själva när de lugnt och fint går skogsstigen fram på jakt efter harmoni!

I stan har jag en gammal polare som flyttade in till Stora Torget i Visby för många många år sedan – han tycks ju trivas i  Munkens vimmel!

Stadsbysen har väl blivit frälst på nåt sätt – men ser rätt sliten ut – får nog se till han kommer hem snart – då kan ju Lenta står där själv i entrén – lär ju knappast märkas nån skillnad!

Foto: Glada Gotland

Brukar du hoppa upp och säga BUUU – för att skrämmas när folk går sina skogspromenader? 

Huj & Hej– jag skrämmer ingen med flit – men kan ibland lite busigt Bysigt fixa frisyren på de stubb-besökare som passerar. Nån nyfiken har jag lyckats extra hårresande fint med! Undrar om det är min lille-bror!?

Foto: Bysen

En del har väl matsäck med sig på promenaden – blir du sugen att pröva av innehållet då?

Slick!  Stämmer – en del har trevligt termos-kaffi med sig – som ju alltid doftar så gott när du är ute –  men jag nöjer mig med en hemkörd kotte, den putts och är mer skott i samt stillar skönt suget!

Annars har min kusin i Barlingbotrakten eget bryggeri och gjort en blandning som vi brukar ta på Bysarnas personalfest!

Foto: http://www.barlingbobryggeri.se/products.html

Glada Gotland brukar alltid prata med sina ”intervjuoffer” om musik… hur står det till där när det gäller dina takter?

Jo min favoritlåt finns ju på det utmärkta Live-albumet med Di Sma… som de spelade in redan 1984 på Änkan Stares Paradis – förövrigt en trevlig tantbekant till mi.

Låten är en hyllningshymn och heter förstås Bysen! Finns fint bevarad på den enda plastbit som jag tål… vinyl tänder mig till tusen!

 

Nån annan artist då som du kanske hört susande från nåt annat skogsland?

YES… det skulle ju vara min goa glada gitarrpolare Le(o) Kott(k)e i så fall – då kittlar det gott i skogssträngarna när han plektrar på!

Sist men inte minst – din svans – är du ett troll?

Ha Ha, jo men inte ett sådär dum-modernt nättroll som försöker skrämmas med fula tricks i form av ord utan svansföring på en ocharmig skärm – jag är ett troll av trevligaste sort som ser till att vårda samt utnyttja skogen på bästa tänkbara sätt. 

Kom gärna ut till min trollfabrik så kan vi tillsammans koka ihop nåt… klokt  –  jag lovar att du & jag kommer bli tjära! ♥

Foto: Bysen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *