Tummen upp för… Gotlandsråttan!

Logo: Yin & Yang med snygga svanstippar ger även råttorna rätt livsbalans!

Gotlandsråttan

När jag får syn på sidan så får jag först – som kanske många av oss – tanken på att detta är skadedjur och hemska historier om råttor stora som dasslock eller i alla fall som mindre hundar! Sådan skräckbilder börjar förstås att irra runt i min råttfobidel av hybris & hu-hjärnan.

Men så får jag se en fantastiskt fin film där det kelas och klappas med rara inte så stora råttor!

Nu blir jag hänförd av att de faktiskt är fullgoda husdjur som gärna fjäskar för sin husse eller matte och utför lekande lätt förtrollande tricks för att få sin godisbelöning. Precis som vilken katt, hund, häst, ja som vilket sötsuget djur i alla dess storlekar som helst!

Tummen, eller svansen, upp för att på detta fina sätt förklara sin passion och visa upp sina kelgrisar, förlåt, råttor, så här på nätet samt på olika tillställningar – läs här nere vad Malin Lund säger och hennes hjärta klappar verkligen varmt när även du törs klappa hennes rara råttor!

Facebook sidan är rätt, eller råttfyllig! Den lockar förstås vidare till hemsidan som ännu är lite tunnare och under uppbyggnad – men visst är det fint att fördomar här skingras och kunskap kan ges tack vare ett enkelt musklick! (eller Malin heter det råttklick här!?)

 Vi som är ansvariga för Gotlandsråttans Facebook sida och Gotlandsråttans hemsida är jag Malin Lund och min syster Lena Rann Uhlin.

Vi har båda vart råttuppfödare i många år. Tamråttan är en förädlad version av den bruna råttan ”Rattus norvegicus”. För att förklara lite mer om den framavlade varianten tamråttan så brukar vi göra en jämförelse med hur vargar förädlats till de hundraser vi har idag. Så man kan säga att tamråttor är framavlade från att vara vilda till att bli tama och tillgivna och ty sig till människor.

Jag och min syster insåg att folk här på ön mer och mer började att få upp ögonen för tamråttor och att många hade frågor och ville lära sig lite mer och andra ville dela med sig av sina erfarenheter med dessa trevliga husdjur. Då valde vi att skapa gruppen Gotlandsråttan.

Lena & malin

Meningen med gruppen är att sprida mer information om hur trevligt husdjur tamråttan är samt att vi ibland träffas och delar med oss av erfarenheter om våra tamråttor och tar en fika tillsammans.

På sommaren är det bättre väder att ta med tamråttor ut och då brukar vi vara aktiva och visa upp våra råttor på till exempel medeltidsveckan där folk kan komma och klappa och känna på lite hur det är att hantera en tamråtta.

Ibland så står vi dessutom på Zoomarket och visar upp olika varianter av tamråttor.

Det finns massa olika teckningar och färger samt att råttor kan vara rexade (lockiga) och ha olika öronplaceringar.

Olika färger råttor

Jag är ännu inte helt säker på hur många som har tamråttor här på ön. Jag skulle tro att vi är runt 20-tal som är aktiva och träffas ibland. Men vi får in förfrågningar om råttor var månad nu och fler och fler vänder sig till oss och vill vara med och det glädjer oss mycket!

Roligt att du är intresserad av vår sida! Vill du veta mer så hör gärna av dig!

Vänliga hälsningar Malin Lund

Blixten

Här ser du februari månads råtta Blixten som bor…

http://gotlandsrattan.webs.com/

https://www.facebook.com/pages/Gotlandsr%C3%A5ttan/164259147091609?sk=timeline

 

PS: EXTRA MUS(tig) KUNSKAP OM MÖSS FÅR DU HÄR:

När det gäller möss så finns det även tammöss. Och det finns även folk som tränar dem till konster.Men däremot så luktar möss mer än vad råttor gör då de har en doftkörteln som de gnider in burarna för att markera revir. Personligen så tycker jag att tamråttor är roligare då man kan ha med dem ut sittande på axeln. En liten mus skulle nog inte kunna hålla sig kvar på axeln… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *