Våren hakar inte upp sig… på Karthaken!

Jag tog några säkra kliv närmare våren ute på Furillen vid källan vid Karthaken som brukar sippra ur berget – men ännu mötte på lite fryst motstånd.

Observera att någon stövlat på – eller sprungit ifrån sitt ena gummerade skydd. Själv klarade jag mig torrt & fint med vattentäta skogsskor!

Men se solen kommer som en räddning runt krönet och Droppen Dripp & Droppen Drapp jobbar skönt stressfritt ikapp!

Det spännande gotländska landskapet presenterar sig gärna i form av Raukar –  här kanske betydligt mindre än sina mer berömda vänner ute på F-ön… men så mysigt mossigt inramade så det hårda blir  behagligt mjukt smekta.

Högre upp  precis på klippkanten så växer vackra, både stora och små tallar, de tittar nyfiket tufft ut över sjön och klarade senaste stormen/orkanen utan att vare sig darra eller barra!

Några riktigt stora stenblock har flyttat sig närmare vattnet och tycks erfaret prata med varandra – är det om väder och vind – eller njuter de bara vist & tyst av sitt stensäkra läge!

Naturen har gjort det mesta men så har ju förstås vi människor försökt att fånga det som ges ur sjön – säkert många strapatsfyllda turer i vingla båtar på jakt efter feta fina ätbara fiskar.

Så bodar har byggts för att bo kvar i i väntan på att hämta upp nät tiiiidiga mornar – idag finns en av Bungemuseet renoverad bodar att beskåda med tak och bekväma (!) sovplatser.

Övriga ligger där i som ett mur-minne från en tid då det fick slitas hårdare för att överleva.

Dessa små utflykter till de gamla fiskelägena har kommit som inspiration tack vare denna förnämliga reportagebok av Carin Häglund & Tommy Söderlund. (Gotlands Tidningar 1992) 

Mer av mina och andras utflykter till fler Fiskelägen på Gotland kommer nu i vår – det som boken så förtjänstfullt framhäver är just mötena med Strandfolketmänniskorna bakom bodarna!

Nu är många av människorna i boken borta och bodarna ibland än mer tomma och/eller har en helt annan fritidsfiske funktion.

Förhoppningsvis varsamt vårdade och renoverade så vi alla kan ta till oss Strandfolkets viktiga historia som vi nyfikna landkrabbor nu bubblande av glädje kan fortsätta att njuta av som härliga utflyktsmål – på vår fantastiska fiske-ö 🐟🐡🐟🐡🐟🐡

Samtliga foton 24 februari 2019: Glada Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *