Varning… att peta in en pinne i brasan kan ge demens !

Glada Gotland förmedlar ny riktigt H E T  forskningsrapport !


Nu i dessa eldningsförbudstider… åtminstone ute… så kommer goda råd för dig som brukar elda i din braskamin inomhus, ja peta in en pinne för mys skull… eller elda upp de kanske kalla känslorna som sitter mellan väggarna !

I en MåBra artikel, se nedan, så skall du vara försiktig, för en brinnande pinne kan minska ditt minne … snacka om utbrändhet !Mikaela Alex
MåBra
14 juni 2018

Att elda i öppna spisen må verka klimatsmart och ha mysfaktor – men för din hjärna kan det vara farligare än du tror. Forskare jämför vedeldning med avgaserna i en storstad.

Hur mysig är inte tanken på en vedeldad öppen spis hemma? Som värmer gott en ruggig kväll och där familjen kan grilla marshmallows och katten sträcka ut sig i värmen.

Många av oss har nog tänkt att eldning ved och trä är naturligt och därmed helt ofarligt – men nu visar forskning att så inte är fallet. Gaserna och röken från eldandet kan faktiskt vara lika farligt som avgaserna inne i stan.

Det är forskare vid Umeå universitet som upptäckt detta när de studerat människors boendemiljö.

Att andas in gaser från vedeldande kan inte bara öka risken för astma och hjärt-kärlsjukdom – det kan även ge ökad risk för…

…demens.


Så spela den här låten…  samt fortsätt peta så mycket du kan … snart har du kanske glömt varför !?

Förr var det både trevligt och trävligt… nu minns jag inte varför ! *

 Säger numera rätt ute… P. Inne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *