”Vi har möjligheten att fixa till det. Om vi vill!”

Hej Mats Hermasson…

…Domprost i Visby, som ständigt brinner för människors rätt i olika situationer – berätta vad som händer i Domkyrkan angående protesterna mot utvisningarna till Afghanistan?

Det blir en aktion som jag tänker genomföra i domkyrkan en vecka med start på söndag .

Det räcker nu! Sluta genast utvisa unga till krigets helvete i Afghanistan.

I solidaritet med de utvisningshotade unga ordnas en Böne- och fasteaktion i domkyrkan söndag 6 – lördag 12 januari.

Jag kommer kommer att vistas i domkyrkan dygnet runt i fasta och bön.

Foto: Svenska kyrkan

Alla är välkomna att delta i denna gest av solidaritet, på det sätt man vill och kan – med en förhoppning om att Sverige åter visar sig vara ett humanistiskt samhälle.

Kyrkan kommer att vara öppen mellan 08.00 och 22.00 hela veckan. Det kommer att firas en enkel mässa varje dag kl. 8, 12, 18 och 20.

Kom och drick en kopp te, stanna upp inför världens orättvisa, kräv amnesti för dessa unga, dela det bröd och vin som räcker åt alla.

Foto/annons: Svenska kyrkanGlada Gotland vill också passa på att fråga dig om ditt sista utlåtande 2018 där du säger såg här, vi citerar:

Mikael Persbrandt kommer snart läsa dikt från Skansens stora scen. Men som vanligt kommer SVT plocka bort en vers ur Alfred Tennysons ”Nyårsklockan”. Viktiga rader som vår tid behöver. Varsågoda – den censurerade versen:

”Ring in den tid då andarna befrias,
ur själviskhetens sammansnörda band
Ring mörkrets skuggor ut ur alla land,
ring Honom in den bidande Messias.”

Vem är det som censurerar?

Jag vet inte om det är censur eller vem som censurerar. Men det är tyvärr typiskt och väldigt trist.

Är det inte fritt att tolka texter eller del av texter i nyare modernare  omarbetade friare tappningar?

Klart man får göra som man vill, i alla fall för mig. Men jag undrar om det inte är symptomatiskt för vår tid att just denna sista vers har varit struken när den lästs i SVT.

På tal om nyårsklockor så ringde du ju i klockorna redan i somras när du vid ett tillfälle kände dig hotad – några såg det som ett tilltag, andra som en befrielse, hur känns den ”klangen” idag?

Ja, det blev mycket upprörda känslor om det i somras. Och många som blev glada.

Jag gjorde en missbedömning och trodde att nazister hade ett möte utanför domkyrkan.Det ville jag förhindra. Ringde i klockorna.

Det visade sig vara en borgerlig debattör, så ringningen blev fel. Det har jag bett debattören Thomas Gür om ursäkt för.

Foto: Svenska kyrkan

Många vill ju utnyttja eller använda kyrkorna både i nöd & lust, till exempel vid bröllop – är kyrkorummet öppet för ALLA… alltid?

Kyrkan är troligen stans mest öppna och tillgängliga rum. Det finns för människor – varje dag under året.

Av personal- och säkerhetsskäl är det stängt på natten. Vid bröllop rings det självklart i klockorna. Precis som vid alla begravningar, dop och förövrigt vid alla gudstjänster.

Under 2018 kunde vi åter följa fakta med rapporter från präster inom katolska kyrkan som haft sexuella övergrepp och utnyttjat oskuldsfulla korgossar – utan att liksom få straff för det.

Hur ser du på det och vilken lösning är den rätta?

Känns inte riktigt som min fråga. Som alla vettiga människor är jag emot att barn utnyttjas. Förstås. Hoppas de kommer till rätta med detta. För kyrkans och barnens skull.

Du är sannerligen en kreativ person både inom ditt kall/tjänst samt även på fritiden – ditt ikonmåleri på pressningar har fått många beundrare – fler på gång under 2019?

Jo, jag kommer att måla vidare. Det är dock mest på sommaren som jag har tid att måla. Det är också några utställningar tänkta.

Glada Gotland kan tipsa om de du redan gjort och samlat i denna bok! 

Klicka på boken ⇑  för mer info!

Du är också medförfattare till Det var idag! 2019

Kalendern som du och din fru Ylva Lijeholm så fint satt ihop med upplevelser och erfarenheter kan bidra till reflektion om kärlek och hat, politik och kultur, livssyn och modernisering.

Klicka på boken ⇑  för mer info!

Tack för omdömet om vår nya kalender. Vi är själva lite småstolta över den. Vi arbetar med en ny för 2020.

Var hittar du boken… och vem ger dig all ork & inspiration?

Den beställer jag på nätet!

Jag har alltid gillat att kommunicera i bild och text. Det är spännande. Så har livet sett ut. Så kommer det nog förmodligen att fortsätta.

Vilken kommer den allra viktigaste frågan bli för dig som Domprost under kommande året?

Om året som kommer En viktigt uppdrag för mig är alltid att vara en bra chef. Se mina medarbetare och stödja dem i deras uppdrag.

Jag vill också få tid och kraft åt att visa på kyrkans uppdrag i vår tid. Vara en kyrkans röst i det offentliga samtalet

Den Gud du nu tror på – när skall den guden fixa ihop ett koncept som passar alla, såväl troende samt tvivlare till religiösa lösningar? 

Det uppdraget som Glada Gotland i sin fråga lägger på Gud har Gud för länge sedan – redan i tidens begynnelse – lagt i människans knä. Så vi ska inte skylla på Gud.

Vi har möjligheten att fixa till det.

Om vi vill!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *