” …3 183,7 kvadratkilometer kärlek!”

Hallå där Mattias Wahlgren…

 …du har precis fått nytt informationsjobb i Visby Domkyrkoförsamling – berätta lite om vad dina arbetsuppgifter kommer att vara!?

– ”Jag kommer göra det kommunikatörer gör mest, kommunicera. Lyckligtvis har jag en ganska bred bakgrund, från trycksak till twitter, så jag tror nog jag ska kunna göra rätt för mig.”

lammretur_150

Det innebär att du flyttar ”hem” igen – var det ett lätt beslut för alla inblandade familjemedlemmar?

– ”För mig och min fru var det lätt. Vi har alltid haft ön i bakhuvudet och egentligen bara inväntat rätt tillfälle. För barnen blev det en liten chock däremot. Men nu har det hunnit gå fem dagar sedan vi berättade det för dem och de har tagit det mycket bättre än vi vågat hoppas.”

Vad har du haft för jobb den senaste tiden som du nu säger upp dig ifrån?

– ”De senaste sju åren har jag arbetat som kommunikatör på ett av Sveriges större fastighetsbolag, Locum. Det ägs av Stockholms läns landstings och har hand om sjukhus som Södersjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge. Men också mindre sjukhus som Nacka och Löwenströmska sjukhuset. Ett smått fantastiskt ställe att jobba på för en kommunikatör.”

 Nu kommer du in i en kyrklig miljö – hur ser dina egen tro ut?

–  ”Jag är ungefär lika kyrklig som grannen. Jag döptes, konfirmerades, gifte mig och har nu även döpt mina egna barn i kyrkan. Samt hunnit med någon högmässa till jul kanske. Det jag verkligen kan identifiera mig med är däremot kärleksbudskapet. Där har jag väldigt svårt att se något som kan vara viktigare!”

Mattias firar

Kärleksbudskapet – viktigt för Visby Domkyrkoförsamlings nya kommunikatör

 För första gången får nu Sverige en kvinnlig ärkebiskop, Antje Jackelén – finns det fortfarande kvinnomotstånd i församlingarna tror du – är det en konservativ svans som får vifta fritt?

–  ”Jag vet att sånt motstånd finns inom kyrkan, lika väl som homofober. Det där är något jag måste sätta mig in i bättre, men jag tror verkligen att Antje Jackelén är ett stort steg i rätt riktning!”

 Svenska kyrkan har tappat en hel del medlemmar senaste åren – vad beror det på och hur skall detta förhindras – vad är nyckeln till att öppna upp och få ”vanligt” folk att komma in och engagera sig igen?

– ”Igen, det där är sånt jag ska grotta ner mig i framöver. Men vad kyrkan än väljer att göra så måste det vara ärligt och med hjärtat. Annars avslöjas det fort och skadar mer än något annat.”

 Du har ju en trevlig bloggsida på nätet som heter LAMMLUR där du skrivit en hel del om Gotlandstrafiken bland annat … kommer du fortsätta att kunna fylla den fritt med innehåll nu?

 ”Tack för smickret, och kul att du sett den. Och som svar på frågan så har jag ännu inte hört något som skulle sätta stopp för den mer än mitt egna engagemang. Gotlandstrafiken tror jag är den enskilt viktigaste frågan för hela öns framtid, och när jag nu ska bli en del av ön igen så vill det till att ön finns kvar även för mina barn!”

 Finns det något som gör dig extra arg och riktigt förbannad?

–  ”Väldigt lite. Men orättvisor i alla dess former går inte att acceptera. Det går tokbort!”

Vad är det som gör dig härligt genuint glad?

–  ”Så ofantligt mycket. Just nu är jag överlycklig över att få bli gute igen. Såklart.”

 Vad ser du mest av allt fram emot, förutom jobbet, nu när flyttlasset skall gå?

 ”Ett liv utan Storstockholms lokaltrafik, SL. Jag har levt med två och en halv timmes pendlaravstånd varje vardag sedan 2004. Det finns viktigare saker man kan göra än åka pendeltåg.”

Mattias säten

Säten som Mattias knappast kommer sakna

Och var skall du/familjen bo – det finns ju en hel del bostäder till salu, något som lockar?

–  ”Så stort är inte urvalet, men visst har vi våra förhoppningar. Drömmen är att kunna bygga nytt vid stugan vi har i Västergarn. Där är vi inte riktigt ännu, så vi siktar in oss närmare Visby till en början.”

Vilken plats på ön har du som favorit när du bara vill vara Mattias och koppla av?

– ”Har du varit borta från ön tillräckligt länge finns det ingen plats på Gotland som inte är underbar. Jag blir faktiskt lycklig bara av att vara på plats. Sedan har såklart stugan i Västergarn en given plats i hjärtat. Tillsammans med Djaupdöi. Och Ganthem. Lokrume. Dahem, Åminne, Vibble, Ljugarn, Tingstäde… 

…3 183, 7 kvadratmeter kärlek!”

Gotland tv

Inte så många tum att titta på i tevebilden…men 3 183,7 kvadratkilometer kärlek att se fram emot i verkligheten!

 

När det gäller musik, hemma på stereon eller live vem lyssnar du helst på då?

– ”Blir någon förvånad när jag säger att jag är uppvuxen med en radioapparat påslagen? Lokalradion? Nej, men i lurarna just nu är det väl en mix av Linkin Park, Sting och musik från olika spel från Gameloft. Just film- och dator-/mobilspelmusik är väldigt humörpåverkande av sin natur.”

 Det är stort utbud av musik och kultur här på ön, något som lockar dig extra mycket där?

– ”Inte just nu. ”Pappa” och ”älskling” är som ljuv musik för mig sedan många år tillbaka. Kultur i övrigt ska vara barntillåtet ett tag till.”

Sist men inte minst så kommer du säkert att få vara frågvis i din nya roll – om du skulle få ställa en valfri fråga till vem som helst på vår jord, till vem vill du göra det och hur lyder frågan?

–  ”Till alla dem som väljer att i sin övertygelse såra, skada och döda andra människor skulle jag vilja fråga ”Varför”? Och fortsätta ställa den frågan om och om igen…”

Mattias_Lammlur-213x300

Välkommen hem säger Glada Gotland glatt och hittar detta foto samt text i Mattias Curriculum Vitae på hans hemsida:

” Tro inte bilden bredvid. Jag är, trots den, en glad och social gotlänning…”

 

http://www.lammlur.se/

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *