”Bakom mina solglasögon…”

Hallå där Anna Matilda Karimo…

… ursprungligen söderböna från Stockholm, när kom du till Gotland för första gången i ditt liv och vad var det som gjorde att du stannade kvar och bosatte dig här!?

– ” Är född på Södermalm i Stockholm men flyttade som femåring till Gärdet så jag kallar mig inte och känner mig inte som en ”söderböna” ;-). Min familj bodde på södra Öland varje sommar. Kom första gången till Gotland som sjuttonåring och hälsade på min farbror, konstnären Lage Lindell, som sommarbodde i Herrvik. När jag och fästmannen satt på bussen tyckte jag att Gotland var väldigt fult med sina småtallar. Jag var ju van vid Det Stora Alvaret med sin öppenhet. Men när vi kvällen därpå beskådade solnedgången vid Gustavsvik kände jag att: – ”Här vill jag bo”. Sen dröjde det i och för sig tjugo år innan jag träffade Gollet i Stockholm…”

Anna Matilda Glasögon 2

Du jobbar idag som vice vd i fastighetsbolaget Fjaugen, vad gör du där rent praktiskt?

-”Allt som G tycker är lite krångligt eller obekvämt t ex annonserar, uppdaterar hemsidan och sköter en del kundkontakter. G har flera bolag så jag jobbar också åt dem.”

Vi återkommer till fastigheterna, men du har också haft andra yrkesroller, berätta gärna lite om din bakgrund!?

– ”Har jobbat med det mesta, utom inom mentalvården då psykiskt sjuka ger mig ”creeps”. Från cafébiträde på Hötorgshallen och telefonist på gamla Televerket via vikarierande barnskötare och matlagerska på dagis, serviceavtalsadministratör på dataföretag och nu senast studiestödsutredare på CSN. Roligaste jobben var på dagis och på kontoret på ASG i Visby.”

När det gäller fastighetsbeståndet så har du ju nu fått varit med om att förändra köpvanorna i Visby med ICA Maxihuset och affärslokalerna kring dem – hur känns det?

– ”Jag var ju ordförande i företagarföreningen Skarphäll City när G blev tipsad om att köpa kvarteret Stenhuggaren 2 där Maxi nu ligger. Han slog till trots att banken inte var positiv till affären. ”Mister du en står dig tusen åter”. En annan bank var mer visionär och det gick snabbt. Vi hade planer på ett nytt handelsområde så jag var tvungen att hastigt och lustigt avgå från ordförandeskapet. Man kan inte sitta på två stolar samtidigt. Det är inte juste. Sen har det rullat på i ganska hög takt.”

Anna Matilda Karimo utan glasögon 2

Vilket har varit det mest spännande projektet du varit med om i dessa eller i någon av era övriga fastigheter?

– ”GEAB:s huvudkontor ägs ju av Fjaugen och där har jag varit med hela vägen i alla led. Jag minns när jag observerade markområdet och var på G att vi skulle begära markanvisning hos region Gotland. Lidl ville bygga där GEAB nu ligger och vi köpte först tomten väster om, innan de hoppade av på grund av dåliga Sverigeaffärer. De hade nog hoppats att spritmonopolet skulle falla mycket lättare då deras handel i stort bygger på öl och vin.”

Kommer det ske ytterligare etablering på området, förutom COOP:s bygge!?

– ”Jo, då, förr eller senare. Lehman-kraschen september 2008 och dagens dåliga Europaekonomi har inte varit bästa betingelser för nybyggnation, men det kommer. Vi ska komma ihåg att Visby saknar byggbara tomter utom söderut men det lär nog dröja innan staden växer nämnvärt åt det väderstrecket.”

Hur jobbar en bra hyresvärd för att företagen/kunderna som hyr skall vara nöjda?

– ”Man måste besöka dem personligen och fråga om det är några problem.”

Om vi lämnar yrkesrollen, vad gör du helst när du är ledig?

– ”Bökar i jorden med fingrarna utan handskar.”

Anna Matilda Karimo växter

Har du någon övrig talang och/eller hobby eller kanske någon samlarmani?

– ”Jag samlar på allt, hattar, solglasögon, tändsticksaskar, frimärkshäften, tavlor och växter!”

 När det gäller musik, vad lyssnar du helst på, har du några favoriter på skiva eller live?

– ”Lyssnar brett, klassiskt, opera, rock och visa. Störst av dem alla är nog Stockholmsskalden Carl Michael Bellman. Bachii Bröder gör många fina tolkningar av Bellman av vilken jag föredrar Epistel nr 23 från 1768! http://www.bellman.net/texter/epistel.php?nr=23

Ana Moura, den portugisiska fadosångerskan sjunger med smärta. Jag gillar flamenco, blues… ”olycklig kärlek” – ja känslosamma saker!”

Vilken är den bästa konserten du upplevt? 

– ”Bästa är svårt att säga men den första var Jimi Hendrix på första Europaturnén i Stockholms Konserthus 8 januari 1968. Jag var tio år och hade vunnit ”filipin-vad” mot min farbror Lage Lindell. Här är spellistan: http://www.youtube.com/playlist?list=PL686026DAE7662509

Vad gör dig riktigt glad?

– ”Växter kan jag aldrig få nog av.”

Anna Matilda Karimo växter vid lusthus

Finns det något som gör dig arg och förbaskad?

– ”Alltför närgången nyfikenhet. En viss dos av nyfikenhet är av godo men man måste känna en gräns och inte snoka för mycket. Det brukar räcka med att ställa några frågor. Om man vill berätta om sig själv hakar man på. Om man vill vara lite tillbakadragen så låter man bli att svara. Sorgligt att så många verkar leva sina liv genom andra.”

Gotland erbjuder ju mycket när det gäller olika produkter, har du någon matfavorit och/eller övrigt du gärna puffar för?

– ”Buffégurkan från Gutö Delikatesser är nästan sötsur och grymt god. Har bett dem sälja i större burkar men det vill de inte.”

Vilken plats på ön har du som ditt eget smultronställe och gärna återkommer till gång på gång?

– ”Tjaukle är en privat skog i Viklau som är perfekt som utflyktsmål när det blåser. Känns som Frankrike.”

Vad är det bästa med att bo på Gotland?

– ”Nära till allt inklusive naturen. I Stockholm är det ett halvt företag att ta sig ut på Djurgården till exempel, särskilt om man inte har bil.”

Vad betyder Fjaugen?

– ”Företagets namn har tagits från en liten klippö nordost om Gotland där stenformationerna påminner om Påskön. Vi har varit där många gånger med segelbåt. Var Fjaugen ligger ser ni i länken här:” http://www.svenskgeografi.se/laen/gotland/62822-fjaugen.html

Länk till hemsida!?

http://www.fjaugen.se/

 Sist men inte minst  – Glada Gotland vet att du har fotografering som en passion och kameran är ofta med och här visar vi gärna några av dina fina fotografier:

 

Anna Matilda Karimo vallmokor

Anna Matililda Karimo puts

 

Anna Matilda Karimo tallar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *