Blood, Sweat & Timmy

Hello there Mr. Timmy Skinner…

…låter som ett häftigt artistnamn (!) vad heter du mer än Timmy?

Jag heter Timothy Edwin Skinner

Berätta lite om din bakgrund och rötter samt när du kom till Gotland för första gången,var det planerat eller en slump?

Oj, det är ett långt svar. Jag får dra det kort. Min mor är född i Örnsköldsvik och flyttade till USA för att jobba som modell när hon var 20år. Några år senare träffade hon min far i Los Angeles. Dom gifte sig kort därefter och hon blev kvar i USA.

Min far är musiker, spelar trumpet, och har spelat med bland annat Elvis, Frank Sinatra, Miles Davis, med flera. Han hade en vän som hette Ernie Englund (känd för att spela Gotländsk sommarnatt på trumpet) som också hade en Svensk fru. Dom flyttade till Gotland och han spelade för Regionmusiken som på den tiden, 1970 talet, tog hit världsstjärnor och turnerade i Sverige. Ernie ville ha hit min far och på den vägen är det.

Jag kom hit som en 7 årig Amerikan 1976 och är ännu kvar.

Glada Gotland vill gärna börja med att uppmärksamma dina kreativa fotocollage som har stark realism både i reklam och kampanjer för exempelvis, eller rättare sagt, Mot Spice. Var kommer idéerna ifrån?

Jag får tacka för det 🙂

Just Spice kampanjen blev jag uppring av Emil Daun på Bild & Reklam. Han hade sett en bildserie som jag har gjort tillsammans med Palten som heter ”Don´t mess with little girls.”

Ett horror tema där två små tjejer (mina döttrar är modeller) tar livet av olika män. Emil tyckte bilderna var kreativa och dramatiska och tyckte att min kreativa sida kunde passa perfekt till nya Spice kampanjen.

Idéerna till Spice bilder är sammansatt av en kreativ grupp. Sedan har jag försökt fota det med så mycket dramatik som möjligt ( jag fick inte göra allt jag ville, då hade dom varit lite råare, haha). Jag vill att man ska reagera på bilden och känna, det där få inte hända mig. Otroligt kul och utmanade projekt att fota.

Timmy Skinner Horror

Bild: Don´t mess with little girls är temat.

Det verkar vara ett riktigt pussel med olika fototekniker för att få ihop det hela – hur jobbar du, helt ensam eller med en liten stab av medhjälpare?

Ja det är lite jobb med allt för att få till en riktigt bra bild. Man kan dela upp det två delar.

Först har du fotosidan. Många tror att det är bara ta en bild, men riktigt så är det inte. För en vanlig bild är det mycket som ska planeras. Det kan vara allt från plats, smink, hår, kläder, väder, med mera till vilken vinkel vill jag ha på bilden?

Jag kanske måste hyra en skylift för att få till det…Jag har en ganska stor skåpbil och den brukar oftast vara helt fylld med kamera, stativ, blixtar, jag allt jag behöver. Helt otroligt att man fyller en hel bil för att ta ett foto.

Timmy Skinner Utrustning

Sedan har du Photoshop. Jag brukar jag säga att man kan doktorera i Photoshop.Jag lägger många timmar på varje bild i Lightroom och i PS. Det är här man skapar den känsla man vill att bilden skall få. Många av mina bilder kan ha ända upp till 100 lager i PS.

Jag jobbar för det mesta själv när jag fotar. Men för vissa bilder krävs det 5- 10 pers. Vi var i snitt 5 pers för varje Spice bild, tack John Norrby. Ofta är min dotter Dee med, hon gillar det och vi börjar bli ett riktigt bra team.

Hur började det här och när kände du att du ville fotografera och utveckla mer än bara natur eller vanliga porträtt?

Jag har faktiskt inte fotat så länge, bara i två år. Jag har alltid varit kreativ och jobbat mycket med reklam. Alltid haft ett intresse för fotografi. När jag började fota så fotade jag det mesta, porträtt, natur, reklam med mera.

Men jag kände hela tiden att det var något som saknades och det var det kreativa. Jag kom fram till att jag vill inte bara ta en bild på en vacker solnedgång eller ett vackert porträtt. Utan jag vill bestämma exakt varje detalj som ska vara med i bilden. Ungefär som att måla en tavla.

Då krävs det ofta att man får ta en gäng olika bilder och klippa ihop till en. Utmaningen i det är att fota allt med rätt vinkel och rätt ljus så att allt stämmer och att man tror att det är på riktigt.

Bilderna jag jobbar med just nu är för Bilcity. Varje bild jag gör åt dom består av ett trettiotal olika bilder för att få slutresultatet. Mitt mål är att man ska titta en gång extra på bilden. Inget stämmer men ändå stämmer det. Med dom här bilderna har jag satt min kunskap & kreativitet på sin spets.

Timmy Skinner Bil City

Har du nån riktig favorit av dina arbeten som du känner dig mäkta stolt över varje gång du ser den?

Timmy Skinner Dee & Dina

Tycker att denna är en grymt bra bild med mycket känsla och djup 🙂 Palten har gjort en oljemålning på denna som är helt fantastisk. Två (2) meter hög.

Har du tagit i för mycket nån gång och trots fint motiv och resurser du haft så blev det en riktigt flopp och kanske inte alls som du eller beställaren tänkt sig?

Nej hoppas inte det. Det är otroligt viktig att man jobbar tillsammans med kunden för att ta reda på vilket budskap de vill ha i bilden. Det blir ett teamwork för att nå bästa resultat.Jag skulle aldrig kunna sälja något som jag eller kunden inte är nöjd med.

Med mina egna bilder kan jag vara lite slarvig ibland, missar lite detaljer, med mera. Men det är också en del i processen, man alltid lär sig något nytt på vägen.

Min nackdel är att jag ibland kan ha lite för bråttom. Magnus C Lydahl ger alltid feedback på mina bilder, han hittar alltid något som kan bli bättre, han ser allt, hahaha. Vilket pushar mig till att göra ännu bättre nästa gång.

Har du någon kund och/eller modell som du går och drömmer om att få jobba för och sätta i en härlig fantasifull fotovärld som kittlar dig av iver att få genomföra?

Skulle vilja jobba med något utmanande som till exempel Filmaffischer för Hollywood eller kanske bokomslag.

Timmy Skinner Filmaffisch

När du nu inte pysslar med din kamerakonst – håller du dig fortfarande i Form då?

Ja, mitt heltidsjobb är Form Gotland (tre gym). Allt annat gör jag på fritiden. Därför önskar jag ibland att dygnet hade 48 timmar.

Om du menar träning så försöker jag träna så mycket jag hinner. Brukar oftas bli mellan 2-4 pass i veckan. Blandar mellan gym, enduro och mountain bike.

När du är helt ledig och vill koppla var befinner du dig helst då – någon favoritplats?

Kopplar av gör jag helst utomlands. Har ännu ingen riktig favoritplats. Gillar uppleva nya platser.

Hinner du med nån ytterligare hobby,och fritidssysselsättning eller kanske samlar på nåt?

Jag har kört mycket enduro genom åren men haft uppehåll ett par år. Nu har jag börjat köra aktivt igen och tycker det är grymt roligt. Gillar koncentrationen som krävs, man går in i sig egen värld och det enda som är intressant är vad som händer framför framhjulet på motorcykeln. När man tappar fokus gör det oftast ont 😉 Ett riktigt bra sätt att tänkta på något annat och koppla av.

Timmy Skinner Enduro

Samlar gör jag också, på gitarrer.

Timmy Skinner Gitarrer

Har du några dolda talang som bara ett fåtal i din omgivning känner till?

Jag gillar design. Har jobbat med det under många år i byggbranschen. Gillar att skapa något annorlunda som sticker ut.

Timmy Skinner Form-City-1
Annars gillar jag att gillar spela gitarr.

Timmy Skinner Gitarr spel

Vad är det bäst med att bo här på ön tycker du?

Friheten, jag orkar inte med storstadsstress mer än ett par dagar. Det är lätt att vara kreativ här. Kontaktnätet ser jag också som en stor fördel med ön.

Ser du några nackdelar och hur går det i så fall att göra dem bättre?

Nackdelen är väl att vara beroende av båt eller flyg. Svårt att påverka det till det bättre.

Om du var den som helt fick bestämma över en viktig sak för alla som bor här på ön – vad skulle du se till att genomföra?

Att få så många som möjligt att ser vikten av att träna för ett friskt och välmående liv. När man jobbar med det jag gör ser fort effekterna av träning.

Vad gör dig riktigt sprudlande glad så du ler med hela kroppen?

När jag får göra det jag vill och är omringad av positiva glada människor med massor av energi.

När du är arg och förbannad på eller över nåt – hur yttrar det sig?

Kan bli lite grinig och butter, jag är inte långsint av mig.

Har du någon människa som du beundrar och ser upp till lite extra?

Det finns många. Brinner för människor som gör något för mänskligheten eller miljön och för människor som helt enkelt brinner för det dom gör.

Musikens värld – är det trummorna och vilda slag som gäller för dig då?

Trummor och musik har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag fick mitt första trumset när jag var 4 år gammal och håller ännu på. Ett fantastiskt instrument att utvecklas på. Det går att gå hur långt som helst. Bara tid, energi och talang som sätter begränsningarna.

Timmy Skinner Trumset

Mitt trumset tagen ifrån en spelning på Wisby Strand. Vi spelade Rock Of Ages musik.

Har du någon speciell trummis som du tycker är riktigt grym och taktfull?

Det finns många. Vinnie Calliuta. Annars Kieth Carlock svänger lite extra just nu.

https://www.youtube.com/watch?v=B7RUdgXgqQE

Är du med i nåt band just nu eller gör inhopp när lusten faller på?

Inget stadigt band just nu, mycket inhopp. Vi är ett gäng musiker på öjn som alltid spelar ihop på ett aller annat sätt. Vi har lite på gång inför framtiden.

Vilka är dina personliga favoritartister och/eller grupper?

Det växlar nog ett par gånger varje år. Just nu tycker jag 30 Seconds From Mars är grymma. Dom skriver kreativ musik som inte är likt allt annat.

Vilken är världens bästa låt?

Har ingen riktig favorit, det växlar hela tiden.

Och världens häftigaste trumsolo då?

https://www.youtube.com/watch?v=56sZOUPegUw

Brukar du sjunga eller gnola på nån sång som liksom har fastnat och kommer till dig titt som tätt?

manmana na naaa naa na na a, manmana na naaa naa na na na

Vilken artist/grupp och var såg du senast en livekonsert?

Simple Minds på lördag i Örebro.

Nämn ett vinylalbum där du tycker de lyckats riktigt bra med omslaget – även om du kanske inte gillar musiken på just den plattan!?

Jag tycker att Pink Floyd gör grymma omslag i min stil. Mycket kreativitet och lite annorlunda. Sedan tycker jag musiken också är grymt bra.

Timmy Skinner -pink-floyd-album-cover-collection

Sist men inte minst om vi säger tvärtom att du har en favoritplatta men tycker omslaget är katastrof eller om du fick skapa ett till dina favoriter – hur skulle du vilja illustrera det LP albumet om du fick helt fria händer?

Spontant säger jag Kizz Destroyer. Jag hade jobbat mera med temat Destroyer på ett helt annat sätt och använt mig av riktiga bilder istället för illustrationer.

Kizz

PS: Här kan du hitta form Timmy:

 http://www.formvisborg.se/om-oss/kontakta-oss/

Och här kan du hitta foto Timmy:

http://www.timmyskinner.se/#!/portfolio/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *