Varför gå i lera och sörja!?

Fick äran i lördags att gå med ”grabbarna grus” på en liten etapp av något som börjar bli Gotland Runt till fots. Fotfolket helt enkelt…

IMG_4805

...eller kanske ännu hellre kan jag kalla dem för festfolket. För festligt prat i takt med stegen blev det – ett muntert pladder fast förstås en hel del plask och under kängorna och/eller gummistövlarna.

Just stövlar var nog det bästa plagget denna dag och vid dessa vandringar för det är strandlinjen som gäller och landskapet är ju så bländade blött å våtvackert här där Östersjön ger och tar… stundtals sankt och äkta naturliga släkevägar som slingrar sig så förföriskt fram.

IMG_4806

Dagens tur gick i Ronehamnstrakten från fiskebodar 1: Tomtbod till fiskeläge 2, Kan det varit Kroken? och där emellan Hus(erade) flera läckra lägen upp.IMG_4777

Dessutom små välmålade röda sommarhus med utemöbler på plats beredda att ge vilande utsikt och insikt om att mellan strand, sten och en står tiden stilfullt still.

IMG_4800

Dessa sommarstugor som måste ha kommit till innan begränsning och moderna lagar blev till. Men de störde inte, gav oss i stället ostörd rar rastplats. Ingen Shellde på oss i alla fall eller bad om grindslant – vi kände gästfrihet!

IMG_4793

Inga kossor eller ungtjurar ute, än, men mockor fanns det gott om som vittnade om att naturgödsling och rart romande förekommer här flitigt när våren blivit något varmare.

IMG_4794

Pappan och initiativtagare bakom denna Gå Gotland runt-idé är Sune Nilsson (mannen i mitten på fotot nedan) som utan skavsår, tack vare dubbla sockor 😉

Sune berättar att nästa år, nån gång på vårkanten 2016, så har han som då varit med alla gånger och etapper, gått just runt hela ön.  

IMG_4775

Det blir cirka 50 mil det – men det har tagit sina modiga 10 år – så jag känner mig ärad att denna dag som rookie har fått haka på.

Jag har naturligtvis varit ute och vandrat flitigt på vår ö förut – men kanske inte så här målmedvetet och inriktat dock utan stress behagligt lugnt och fint! Dagens måttliga sträcka blev cirka 1,35 mil och bjöd på hög  stämning samt dito riktmärken!

IMG_4797

De deltagande har varierat i antal och kön, så det är ingen kvotering som gäller, bara glädjen att glädjas av att vi bor på en ö som ständigt pockar på sköna utmaningar samt överraskande välkomnade och varför inte en energidryck från skafferiet hos Kapten Grogg – se så glada i mössan och hatten sorkarna blev efter detta stopp.

IMG_4782

Så varför gå i lera och sörja – jo det ger god gotländsk glädje i både kropp och själ!

Nu hoppas jag få inbjudan till nästa gångtillfälle – mina fötter längtar redan och vart än det pekas på kartan så kommer jag fint fokuserat försöka kroka på…

IMG_4756… åh vad jag älskar denna ö med dess sköna innevånare och kring kustlinjen behövs verkligen inte kompasser – bara hjärtliga kompissar!

IMG_4768

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *