Cleared for takeoff…

Hallå där Victor Karlsson…

 …styrman på SAS, är det här ett riktigt toppenjobb nu när du ofta befinner dig uppe bland molnen?

– ”Jajamen! Det är ett supertrevligt jobb där man får se mycket, träffa mycket olika människor och dessutom flyga. Villkoren för piloter rent generellt har dock blivit tuffare de senaste åren med mindre jobbtrygghet och förmåner men fortfarande är det för mig ett toppenjobb.”

Victor moln

Victor trivs högt ovan molnen.

 

Och det här var förstås ditt drömyrke när du var liten sork i skolan hemma i Visby?

– ”Ja jag har alltid velat flyga!”

Vilken flygplansmodell kör du nu?

– ”Just nu flyger jag alla modeller av Boeing 737NG vilket är en moderniserad variant av gamla Boeing 737. Den minsta modellen tar drygt 100 passagerare och den största knappt 200.”

Victor SAS

SAS Boeing 737-700, som är den mellanstora modellen av 737.

Vad är det som skiljer på dig som styrman mot kapten och går det att se skillnad på er uniform?

– ”Styrman har färre streck på sina axlar och uniformsjacka, det är inte så mycket som skiljer. Man flyger hälften av flygningarna var, den stora skillnaden är att kapten är ultimat ansvarig utåt om något skulle hända under flygningen. Och så är lönen högre för en kapten såklart.”

Victor 1

Liten blir stor!

Hur många timmars flygtid har du och hur har din väg till dagens cockpit gått?

– ”Nästan 2000 timmar har jag flugit totalt. Jag började med grundflygutbildning 2005 och gjorde efter det lumpen innan jag fortsatte med vidareutbildning. Helt klar blev jag 2009 och då gick jag lärarkurs och jobbade lite över 2 år som instruktör på småflygplan. Nu har jag flugit Boeing 737 i 2 år snart.”

 Lär oss några av de vanligaste fraserna som görs mellan torn och flyg, exempelvis ”Victor Victor” vad betyder det!?

– ”Victor säger man faktiskt inte så ofta, det betyder V i engelska bokstavsalfabetet för radioprat och det använder man bara om man behöver bokstavera något. En ”Vector” däremot är en kurs man får från flygledaren, ”Roger” betyder uppfattat och ”Clearance” betyder färdtillstånd.”

Vilken är den vackraste flygplatsen som du landat på? Och vilken är den jobbigaste, eller finns det ingen sådan, bara säkra sköna landningsbanor!?

– ”Den finaste flygplatsen… Hmmm det var svårt. Jag skulle nog säga Palermo i södra Italien, eller kanske något i norra Norge. ”Jobbigheten” för en flygplats varierar mycket med väder och vind bra väder gör en svår flygplats lätt att flyga till och vice versa. En flygplats som är jättekul att flyga till är Skiathos i Grekland. Kort smal bana är det och så flyger man in på låg höjd över stranden.”

 

 

Har det hänt något som gjort att ditt plan fått vända om på grund av passagerare som insjuknat eller nån som löpt amok i kabinen?

– Det händer oftare än man tror att passagerare blir sjuka så att man måste landa någon annan stans. Men jag har aldrig haft någon som löpt amok.”

Har du själv varit flygrädd någon gång när du ”bara” varit vanlig passagerare på någon flygtur?

– ”Nej det har jag faktiskt aldrig varit. Jag tror att ingen skulle vara flygrädd om man verkligen visste hur flyget fungerade. Det är ett otroligt säkert sätt att resa. Under 2012 dog 475 personer världen över i flygolyckor (då är precis hela världen inräknad). I Sverige dog 296 personer i trafiken bara under 2012.”

Om vi nu så att säga landar och checkar ut från jobbet, vad gör du helst då när du är ledig och vill koppla av?

– ”Jag gillar att vara hemma och hålla på med små projekt, allt ifrån att skruva på motorcykeln eller bilen till att laga mat.”

Victors gryta

Victors tekniskt goda gryta

 Har du någon hobby, fritidssysselsättning – du sitter väl inte framför flygsimulatorn vid datorn!?

– ”Min stora hobby måste man säga är flyg i alla dess former, småflyg, segelflyg, modellflyg och så vidare. Men allt annat motordrivet intresserar mig också till exempel bilar och motorcyklar. Även tekniska prylar är roligt, det händer ibland att jag startar upp flygsimulatorn på datorn, då vet man att man har valt rätt yrke.”

 Hur ofta kommer du och hälsar på släkt och vänner på ön?

– ”Alldeles för sällan, tyvärr medför det här jobbet att man reser och är borta rätt mycket.”

Vilken är din absoluta favoritplats som du bara måste besöka när du är ”hemma”?

– ”Det måste vara hamnen och strandpromenaden, man har inte vart på Gotland på riktigt förrän man promenerat på strandpromenaden.”

 Vad lyssnar du helst på för musikaliska artister?

– ”Bruce Springsteen, Mustasch, Avantasia, Killers. Jag är något av en allätare när det kommer till musik.”

Victor mustasch

Victor gillar Mustasch… fast han har ingen egen pilotmustasch… än i alla fall!

 Vilken är det bästa konserten du sett och hört live i musikväg?

– ”Bruce Springsteen och hans Devils and Dust tour på hovet 2005. Det var ganska få folk och vi var längst fram, akustisk spelning och superbra låtar.”

Vilken låt nynnar du gärna på när du är på jobbet och svävar högt upp i det blå?

– ”Då brukar jag nog inte nynna så mycket, när man inte sitter och pratar med kaptenen så brukar jag läsa en tidning eller bok. Om jag nynnar på något så är det någon låt jag hört på radion i bilen på väg till jobbet.”

Victor flygbild

Här nynnas inte, men njuts desto mer!

 

Då tackar Glada Gotland styrman Karlsson för dessa fina flygfakta och säger säkert: Cleared for takeoff…

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *