Drottningen i Slottsparken har både krona, spria …

 … och mask!

P1060458

 Hallå där Amanda Ekelund…

…föreståndare och ägare till Slottsparkens förskola som ligger just i Slottsparken i Visby innerstad. Hur många barn och i vilka åldrar har du/ni just nu?

Vi har den stora äran att få ta hand om 32 små juveler i åldern 1-5 år varje dag.

Hur mycket personal går det åt till alla dessa glada barn?

Som tur är så går inte personalen åt, utan de finns kvar varje dag. Vi är sex pedagoger som arbetar med barnen och så har vi vår Fia i köket.

Räcker rummen i de fina rosa husen tillför alla era behov?

Under många år räckte de till. Men under det senaste decenniet har vi märkt en markant ökning i efterfrågan till varje förskoleplats och jag tror inte det finns någon förskola på Gotland idag som inte har efterfrågan om att ta in fler barn.

På Slottsparken har vi sedan 2012 två avdelningar; Kronan och Spiran, vilket gjort att vi kan tillmötesgå fler familjer som vill lämna sina barn hos oss. Och visst skulle det vara fint med stora, öppna lokaler men vi tror att våra hemlika ytor skapar en stor trygghet hos både barn, föräldrar och personal.

Har ni kök och gör käk själva, med gotländska råvaror?

Vi har eget kök, där huserar Fia. Tidigare hade varje pedagog en köksdag, men vi har insett att vi alla har våra starka sidor…
Vi försöker använda gotländska råvaror i den mån det är möjligt.

Du har ju utbildat dig inom yrket och som chef under några år- vilken utbildning krävs för att jobba som boss samt övrig förskolepersonal?

Jag är lärare med inriktning på språk och matematik och har även utbildat mig till talpedagog. För närvarande går jag och min hund även utbildning för att bli ett pedagoghundsteam med fokus på språkutveckling.

Men det enda av detta som jag egentligen behöver för att vara chef är min lärarutbildning. Dock finns planer på att påbörja en statlig rektorsutbildning inom kort. Mina pedagoger är lärare eller barnskötare. I vårt arbetslag är fyra lärare och två barnskötare tillsvidareanställda.

Berätta om en arbetsdag, hur ser den ut i ditt perspektiv?

Ibland börjar den innan jag vaknar. Jobbet finns alltid med! Väl på plats försöker jag skapa mig en bild av dagen:

  • Vilka barn är här idag?
  • Hur mår de?
  • Hur mår pedagogerna?
  • Är det något som behöver göras akut?
  • Vad händer under dagen?
  • Har vi koll på allt?

En perfekt dag flyter allt på och jag kan jobba med det som betyder mest; barnen. Då innehåller min arbetsdag utforskande, lek, skratt, tårar, host, snor och kramar.

Vi har samling, temaarbete, äter lunch, vilar och leker. Utöver det blir det administration i form av personalfrågor och andra praktiska frågor. Sedan försöker jag avsluta arbetsdagen innan jag går och lägger mig.

Ni har ju en underbar park att vistas ute i men inget staket som ramar in och skyddar – har det hänt att nån har rymt nån gång eller håller sig alla inom gränsen?

På Slottsparken är vi av uppfattningen att staket skapar en falsk trygghet. Visst är det lättare för barnen att ”rymma” då vi inte har staket, men då är det viktigt för oss att befinna sig där barnen är och lära dem vad som faktiskt gäller.

Vi har osynliga staket och dessa går inte barnen förbi. På 22 år har två killar utmanat vår osynliga gräns vid ett tillfälle. Jag tror att förskolor med staket kan ha ett liknande facit.

Vad gillar barnen bäst? Inne eller ute-aktiviteter

Helt upp till varje enskilt barn. Precis som med oss vuxna så föredrar vissa barn att vara ute, andra inne. Vi försöker dock alltid att vara inne och ute varje dag.

Hur sker kontakten med föräldrarna

Främst via den dagliga lämningen och hämtningen. Vi tror även på att kontakten blir lättare om vi ibland har lite trevligt tillsammans både med och utan barn. Föräldrafester är alltid ett uppskattat inslag i vardagen.

Glada Gotland visar här på ett litet bildspel där du kan se  Amanda  som hon är i  Slottparksmiljö!

[slideshow]

P1060436

 

P1060498

P1060486

P1060476

P1060443

P1060437

P1060462

P1060442

P1060446

P1060474

P1060445

P1060455

 

[/slideshow]

Och att barnen och deras föräldrar trivs med personalen, aktiviteter, läge och Slottsparkslivet skvallrar denna tavla om rätt så solklart!

P1060451

Glada Gotland kollar också nyfiket in hur det står till med Amanda privat: 

När du gick i första klass, drömde du redan då att få jobba med barn, eller vad ville du göra då?

Jag minns bilden från ”Vi i ettan” men då skrev de nog inte vad man ville bli. Jag minns dock att jag var djupt imponerad av min fröken i ettan, Karin Ström Ulrich, och jag ville så gärna bli som henne. Senare fick jag en lärare i NO, Asta Nyholm, och hon var min inspiration när jag sökte in till lärarutbildningen.

När du ska koppla av och är ledig vad gör du helst då?

Då hittar du mig i mitt växthus eller tillsammans med mina hundar om jag inte är på Friskis&Svettis förstås. Eller framför brasan med ett glas rött.

Vad har du för favoritsysselsättning?

Förutom jobbet?!? Träna (både mig och hundarna), plantera, läsa.

Hinner du med någon kul hobby? Samlar på något kanske?

Jag brukade samla på elefanter. Nu samlar jag mest på frön och tidningar. Varje nyårsdag gör vi Vision-boards där vi klipper och klistrar ihop det som ska vara visionen för året. Till det behövs det många tidningar!

Min man anser även att jag samlar på träningskläder och att min samling är gigantisk. Jag förstår inte riktigt vad han menar…

Ligger du inne med någon dold talang som bara ett fåtal känner till?

Jag är en jäkel på kalligrafi.

Här vill jag att Amanda skall upp till bevis – och får det på detta fantastiskt fina stilfulla sätt 

Amanda kalligrafi Glada Gotland

Glada Gotland älskar musik och gärna vinyl men i alla dess former-hur lyssnar du?

Tyvärr måste jag erkänna att jag inte äger någon klassisk musikspelare… Inte ens för CD-skivor. Jag lyssnar väldigt mycket på musik, men i stort sett bara via Spotify och iTunes. Paddan och våra trådlösa B&O-högtalare är den bästa musiklösningen jag någonsin haft!

Vad och vilka artister lyssnar du helst på?

Sedan jag blev ledare på Friskis&Svettis; absolut allt och mest det jag inte lyssnat på tidigare. Musikupplevelsen har tagits till en helt ny nivå när jag inte bara letar efter musik som tilltalar mig personligen utan jag vill även ha musik som känns, peppar, lugnar, driver, får en att ge allt!

Amanda friskis och svettis

Variation inom genre, tempo, känsla och så vidare är det viktigaste när jag väljer låtlistor. Ofta tjuvlyssnar jag på vänners låtlistor och det är fantastiskt trevligt. Så svaret på frågan är allt från Tom Jones via Lady Gaga till Mojje. Och allt däremellan.

Brukar du gå omkring och nynna på någon favoritlåt.

Oftast någon som barnen sjunger på. Idag blev det ”Hej tomtegubbar” och ”Gangnam Style”. Mycket pass-musik går även genom mitt huvud varje dag.

Vilken låt är populärast att sjunga med förskolebarnen?

”En liten båt”. Den blir aldrig gammal och utsliten. Och ”Bä Bä Vita Lamm gick på restaurang”.

Vad och var såg och hörde du en livekonsert senast?

Cliff Richard i Globen 2009. Jag fullkomligt älskade ♥ Cliff Richard som tonåring  (vilket ansågs som ytterst suspekt på 1990-talet) så det var en lyrisk stund jag fick dela med min pappa. Vi satt på parkett och såg Cliff live!

Cliff-Richard-Lead

Den 28 mars i år ska jag se min andra stora idol: Orup.

Vad i livet gör dig annars riktigt lycklig och glad inombords?

När mina barn är glada. Äldsta dottern har som 16-åring flyttat till Umeå för att plugga på elitidrottsgymnasiet där. När hon ringer hem och är glad, då blir jag lycklig.

Om och när du blir förbannad, hur yttrar det sig?

Oj, då blir jag tyst. Då är det illa… Men då är jag riktigt arg. Innan jag kommer dit väsnas jag massor och blir gråtledsen.

Vilken person beundrar du mest och har som förebild?

Jag imponeras av Fredrik Reinfeldts lugn. Jag inspireras av Amanda Schulmans driv.

Och jag försöker leva dagen precis som mina förskolebarn; här och nu.

Låt oss säga att du har makten att genomföra ett beslut för allas bästa här på Gotland, vad skulle du då se till att göra?

Då skulle jag införa förlängd mandatperiod. Det här med att vi byter politiskt styre vart 4:e år, det funkar inte och om vi gotlänningarna fortsätter att rösta som vindflöjlar, då behöver mandatperioden vara minst dubbelt så lång för att vi ska kunna få en stabilitet på ön.

Sist men inte minst-vad är det allra bästa med att leva och bo här på ön?

Närheten till allt, oavsett vart man är och ljuset, det är något speciellt med det.

Amanda hundar

 Blandisen heter Sigge, rottweilern heter Soya, sen har jag en chihuahua som heter Sally också.

Men ingen skäller på Amanda som älskar barn, sin personal, hundarna och Cliff Richard samt en hel del till… Glada Gotland tackar för den trevliga pratstunden men nu blev det hög tid för mat och säkerligen mer hemligt bus på jobbet – men det säger vi inte till föräldrarna!

P1060439

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *