Hallå där Åke Svensson…

…regionstyrelsens ordförande i Region Gotland. På regionens hemsida säger du bland annat att du skall vara, citat: ”en röst för de som saknar röst och inflytande” – hur lever du upp till det?

Det finns ett rättvisepatos jag vuxit upp med och som jag försöker vårda. Bristen på jämlikhet är stor antingen vi ser det lokalt, nationellt eller nationellt. Enda sättet att vara en röst är att först lyssna in de som vittnar om sin utsatthet i olika sammanhang. Men det är viktigt att alla känner sig delaktiga och ser möjligheten till att kunna påverka och förändra.

Trots demokratiska beslut så kokar det ibland över hos vissa genom fula påhopp samt uttalande från anonyma missnöjda, har det ökat eller är det en spegling av den världen vi lever i?

Definitivt ökat och klimatet har förändrats och det finns fler vägar till direktkontakt och samtidigt möjligheten att gömma sig bakom anonymiteten. Återigen är det då viktigt att ändå försöka lyssna in och förstå. Finns det en möjlighet till dialog är det viktigt att ta den för att inte bara förstå utan också kunna förklara.

Varför väljer vissa att spy ur sig skitsnack på detta sätt tror du?

Bottnar nog i egen otillräcklighet och besvikelse. Lätt också att göra det anonymt.

Du måste ju få både ris och ros – hur bra är du på att ta synpunkter och kritik?

Jag talar ofta om att ha Ceasars slav på vagnen som viskar i örat om att ingen är odödlig. En del ser det som en brist hos mig att jag alltid söker konsensus men erfarenheten är att om man får vara med från början och ha inflytande så blir beslutet väl grundat med bred förankring. Försöker lyssna in synpunkterna o kritiken. Inte rädd att ändra eller justera min ståndpunkt.

Är det väljarna och de gotländska innevånarna som är din chef?

Definitivt! Jag har fått ett förtroende som också kan tas ifrån mig. Självklara spelregler i en demokrati.

Är det endast genom val som du själv kan få gå eller vem bestämmer över dig?

Inför val sker det nomineringar inom mitt parti och en valberedning föreslår innan det högsta beslutande, representantskapet, beslutar. Sedan är ju det gotländska väljarna som tar stälning till såväl parti, program som person. Upplever jag att det inte längre finns förtroende för mig så kliver jag åt sidan och låter andra ta vid.

Får vi veta i klartext om vad som hände mellan dig och Jan Björinge – varför sånt hemlighetsmakeri och att lägga locket på där?

Det handlar om ett personalärende där det ytterst handlar om förtroende för varandra och varandras roller. Ingen medarbetare som får lämna sin tjänst skall behöva få anledningarna offentligt. När förtroende saknas, som det kan finnas flera och olika anledningar till, måste det lösas. I detta fall den yttersta och nog mest smärtsamma lösningen. Det är jag i min roll som RSO som ytterst har det övergripande ansvaret men där regionstyrelsen beslutar.

Sist men inte minst när det gäller jobbet – vilka frågor tycker du är viktigast för ön i nuet och framtiden?

Hur vi lyckas jobba ihop med näringslivet för att stimulera en hållbar tillväxt. Det handlar om regionens service till företagen men också hur väl vi lyckas med infrastruktur (bredband, kommunikationer, VA-utbyggnad bland annat) och bostadsbyggande och investeringar. Självklart måste vi vara attraktiva med hela vårt välfärdsutbud och vara tillgängliga från och till fastlandet, såväl till sjöss som i luften.

När du skall koppla av så tycker du om de gotländska stränderna ser jag i din presentation – har du något speciell strand eller plats som du helst åker till?

Östra Gotland och Grogarn i synnerhet.

Vad i övrigt har du för favorit fritidssysselsättning?

Musik, se fotboll och läsa.

Hinner du med nån hobby, samlar på något kanske!?

Försöker hinna med att titta på fåglar…

Ligger du inne med nån dold talang som du bara visat upp för ett fåtal?

Finns nog inte så mycket dolt hos mig men rätt bra på TP.

Bruce Springsteen och U2 verkar vara några av dina musikfavoriter, har du fler samt kanske någon gotländsk favorit?

Foo Fighters gillar jag också och lokalt Tomas Boström!

Brukar du gå omkring och nynna på nån favoritlåt?

Born to run…..

Hur nyttjar du det fantastiskt stora och breda utbudet när det gäller nöjen och kultur här på ön – vad njöt du av senast från scen?

Försöker regelbundet men gillar stillheten och anonymiteten väldigt mycket. Senast var det Weeping Willows på Wisby Strand.

Vad gör dig riktigt lycklig och glad inombords?

Att vara med barn, barnbarn och goda vänner!

Vad triggar igång dig så du blir förbannad – och hur yttrar det sig?

Orättvisor i alla sammanhang. Kan bli mer målinriktad men också väldigt ledsen.

En portion humor kan vara bra att ha – har du någon favorit komiker?

Monty Python

Brukar du dra vitsar själv?

I vissa sammanhang och så gillar jag ett snabbt vitsigt svar typ Göteborg.

Vilken person beundrar du mest och har som förebild?

Nelson Mandela som kunde fortsätta ha ett fokus på den enskilda människan och orättvisor trots att själv blivit internerad och misshandlad 25 år! En verklig humanist.

Slutligen – är du lätt att få tag på och lämna förslag till!? Vilket är smidigast sätt att få direktkontakt och bäst utbyte med dig?

Upplever att jag är väldigt nåbar men med begränsad möjlighet i tid. Men trägen vinner!

[slideshow]

Åke SvenssonFoto Stig Hammarstedt

 

Monty-Python-l

 

TrivialPursuitPieces

 

Fågelskådare 012

 

Tomas Boström

 

Nelson Mandela

 

Born to run

[/slideshow]

Hallå där kära Glada Gotland läsare, här hittar du mer information om samt kontaktmöjligheter till Åke:

http://www.gotland.se/5246

Vill du kommentera så går det även utmärkt i rutan här nere ⇓

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *