Hallå där Robert Ahlman…

…som skriver en blogg som heter Mat och Dryck i Visby där du testar stadens (Visbys) matställen – hur många restauranger är du uppe i nu!?

Om jag räknat rätt så är det nu 26 ställen. Det blir förstås många dubbletter efter jag gärna återkommer till flera ställen.

Går du ut och äter varje lunch – ingen matlåda på jobbet eller hinner hem att äta?

Jag har aldrig haft matlåda med mig på jobbet men det beror mest på att jag har haft nära hem. På senare tid har det dock blivit så att man gått ut så gott som varje dag. Men ofta är man så mätt på kvällen att man knappt äter något och därmed gör man heller inte av med så mycket pengar på livsmedel i övrigt.

Vilken rätt har varit helt rätt så här långt hos dina smaklökar?

En vanlig men just vid det här tillfället fabulöst god maträtt var en spätta som jag nyligen åt på Bakfickan. Smälte i munnen.

Och vilket ställe, alltså personal och miljö, har du imponerats av mest hittills?

Ett ställe som jag visserligen besök men inte ätit på, och som blev en fantastisk överraskning, var Bolaget vid Stora torget. Personalen var där väldigt insatt i små roliga detaljer kring mat och dryck och gav många värdefulla tips.

Vilken rätt saknar du på de menyer du haft tillgång till?

Det har blivit en hel del rolig mat så om jag ska svara något som är tämligen vanligt och som jag uppskattar så skulle det vara en väl tillaga pölsa med ägg. Jag minns nog inte att jag stött på pölsa, faktiskt.

Vad är i allmänhet bra samt vad behöver kanske matställena jobba mer på att förbättra i meny och miljö?

Framför allt är kvaliteten på maten överlag bra i Visby-området. Sedan kan förstås vissa ställen fokusera starkt på maten medan lokalerna kan vara lite tråkiga. Ibland kan även informationen på de allmänna lunchsidorna vara lite dåliga. Jag har flera vänner som är vegetarianer och information kring om alls har sådana alternativ är ibland dålig, i alla fall innan man kommer till stället.

Vad kostar en dagens lunch i genomsnitt idag och är det värt priset tycker du?

De billigaste ställena jag ätit på ligger på 75 kronor och de dyraste på 98, om jag inte minns fel. Här varierar det. Jag vet ett ställe som är extremt prisvärt fast det är det billigaste och sedan andra som ligger 10 – 15 kronor högre men ändå är lite småtråkiga både i fråga om mat och miljö. Men som regel känner man sig väldigt sällan lurad på lunchpengarna.

Kommer du även pröva stadens korvmojar samt andra vagnar som finns både här och där, eller måste du ha tak över huvudet vid intaget?

Jo, på min blogg diskriminerar jag inte. Den heter ju ”Mat och dryck i Visby” så jag prövar gärna allt från de snitsigaste till det enklaste. Jag kommer säkerligen att exempelvis skriva om vår lokala McDonalds, Max eller Sibylla bara för att berätta hur dessa kedjor representeras just hos oss.

Finns det en risk nu när du provar ”husmanskost” rätt vilt att du ökar i omfång, har du gått upp nåt kilo kanske!?

Absolut! Jag har märkt det själv och kommer definitivt att bli mer aktiv på gym under året så man inte kalkar ihop alldeles.

Om du skulle pröva på en diet – vilken skulle du då lockas mest utav i dagens utbud?

Jag tror 5:2 skulle funka. Dricker man mycket vätska de matfria dagarna så kan man stå sig. De har hänt någon enstaka dag att man inte haft aptit och då levt på soda eller kaffe eller så.

Du gillar ju pop & rock – vad tycker du om det på restaurangen om de spelar någon typ av bakgrundsmusik i lokalen – ökar det din aptit?

Ja, undermedvetet gör det säkerligen det. Jag lyssnar ju gärna in mig på vilken slags image man vill förmedla med musiken och det är intressant. När jag nyligen var på Wallers så spelade man trallvänlig gammal soulmusik och det gjorde inte min aptit sämre i varje fall.

Vilken är världens bästa låt och vilket käk vill du helst äta när du hör den låten?

Oj, det finns många bra att välja på. Men en klassiker är ju Beatles fantastiska ”Penny Lane”. Den ska helst spelas på ett utekafé där jag sitter och käkar någon pastarätt, helst tillsammans med en spirituell kvinna.

Dryck då – en riktigt rock & roll låt som gör dig törstig som bara den!?

Eftersom jag tog en rätt gammal låt i förra svaret så tar jag (bland många) något nyare. Exempelvis ”I bet you look good on the dancefloor” med Arctic Monkeys är för min del en riktig rökare och festlåt som får det att rinna till i tappen…

Sist men inte minst så skall du ju vara med i laget med det passande namnet ROOTMOSET i Popgiss nu den 7 februari – vad vill du helst ha på menyn i matpausen då, fläsklägg!?

Eftersom det är en tävling där man gärna vill stå sig så hoppas jag du ursäktar om jag ger ett lite ospännande svar. En rejäl gräddstyvad pytt med ägg och rödbetor skulle fungera fint just då. Något matigt, som sagt. Men jag förstår lätt att du tänkte på fläsklägg, hehe.

Tack för matprat och raaaap Robert!

[slideshow]

Robert Ahlman med slips

Robert Ahlman mat

Robert Ahlman mat 2

Robert Ahlman mat 3

Robert Ahlman mat 4

[/slideshow]

För fler rara rätter som Robert kalasat på – sätt gärna gaffeln i denna länk!

http://matochdryckivisby.blogspot.se/?view=snapshot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *