Hallå där Anna Bauer…

…som kliver in på en projekttjänst som samordnare för  ”Vinternatt” – berätta vad det är för något!?

Vinternatt är ett projekt som drivs i samarbete mellan regionen och en rad frivilligorganisationer på ön. Det går i huvudsak ut på att ingen tillfällig europé på Gotland, fattiga människor som behöver hjälp, ska sakna tak över huvudet. Inte nu och inte framåt.

opvinternatt_banner

Vad var den bidragande orsak att just du fick detta jobb – vad är din styrka och drivkraft här?

Jag har varit engagerad i denna grupp människor en längre tid. De flesta romer och/eller rumäner. Drivkraften är väl helt enkelt mänskliga rättigheter och solidaritet. Jag tror och hoppas att jag fick uppdraget för att jag är kompetent. Har lätt att få kontakt med olika människor och är en bra spindel i nätet. Min mamma föddes i Rumänien, men jag har själv aldrig varit där.

Anna Bauer i olia färger

Varför finns det så många utsatta människor inom EU – vad har gått fel och hur ser lösningen ut för framtiden?

Oj… Det är en jättestor fråga. Men om vi till exempel tar Rumänien som exempel, varifrån de flesta av migranterna som är på Gotland kommer, så handlar det om en relativt ung demokrati. Ett land som styrts av diktatur under lång tid och som efter det inte lyckats landa rätt. Korruption och mutor är en mycket stor bas av samhället.

Tidigare mycket fattiga människor fann nya vägar att överleva genom att sko sig på andra. En dold marknad, en svart ekonomi. Detta tillsammans med ett inte helt lyckat EU-bygge. Rasismen och förtrycket av romer är stort i hela världen, inte minst i Rumänien och Bulgarien. Dessa människor har ofta absolut ingenting att hämta i sitt hemland.

Lösningen, ja hade jag en ”Quick Fix” kunde jag få Nobelpris…

Vad säger du till dem som vill förbjuda tiggeri?

Att det vore väl bra om det gick att förbjuda fattigdom. Men det går inte. Ett förbud är bara att fysa problemen till någon annan. Tiggeri på våra gator är ett av resultaten av medlemskapet i EU. Fri rörelse för människor och arbete innebär även fri rörelse för dessa människor och det enda arbete de har.

Hur är vi gotlänningar – generösa eller skeptiska och snåla?

Finns så klart alla varianter. Men de flesta är i alla fall snälla. Ytterst få skäller och spottar, även om det händer.

Nu kommer du ju jobba för Röda Korset som ibland står med insamlingsbössor vid butiker – är det en ”finare” typ av tiggeri?

Njae, det är i alla fall en mer accepterad form. Insamlingstraditionen är lång i landet och fyller fler funktioner än ”bara” de pengar som kommer in. Det ger en tillhörighetskänsla för den som deltar och förhindrar att en känner sig maktlös.

Är det konkurrens mellan insamlingsorganisationerna – eller pågår det en samsyn här?

Här är bra samarbete.

Om du ger i en av bössorna till en organisation går det åt en del till administration – men till de som nu sitter kommer allt direkt till dem personligen – eller hur ser det ut?

Alla som tigger har sin egen historia, sin egen verklighet och sina behov. Vi har inte träffat på någon form av organisering som människor ofta är oroliga för. Sånt är faktiskt tomt prat och rykten. Var och en kämpar för sitt, sin familj eller sina barn där hemma. Någon har ett barn som behöver opereras, en annan behöver bygga ett hem. Alla är de fattigare än vad vi oftast kan föreställa oss.

Har du lärt känna någon av de rumänska EU-medborgarna personligen som nu tålmodigt finns framför någon av butikerna på ön?

Ja, flera av dem har blivit mina vänner.

Tiggare

Vad kan jag som enskild person göra mer än kanske bara lägga en slant i en insamlingsmugg?

Kom med i solidaritetsarbetet! Bli volontär på Härberget några kvällar eller morgnar, delta i någon aktivitet, som svenskundervisning eller loppis. På Facebook fins en grupp som heter Gotland Solidaritet. Gå med där så får du förslag!

Nu när ”vinternatten” går över i vår- och sommarnatt och ditt projektjobb är slut – vad händer med de utsatta då?

Arbetet måste fortsätta på något sätt, frågan är bara av vem och hur det ska bekostas. Men problemen försvinner ju inte.

Och vad händer med dig själv – vad skall du själv fortsätta jobba med efter detta?

Jag är bara tjänstledig från mitt ordinarie arbete som politisk ombudsman (V) i fem månader. Sedan får vi se.

Sist men inte minst om du hade absoluta makten och fick bestämma över läget i Europa, vad skulle du då se till att göra med högsta prioritet för alla medborgares väl?

Få ett stopp för korruption och mutor, stoppa rasismen och förtrycket av minoritetsgrupper och redan fattiga. Pengar finns i världen, det handlar om hur vi fördelar dem!

EU korroption

Anna Bauer

opvinternatt_banner

http://kommun.redcross.se/gotland/vinternatt/

https://www.facebook.com/pages/Gotland-Solidaritet-f%C3%B6r-Eu-migranter-p%C3%A5-Gotland/733651393395287?fref=ts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *