Hallå där och härligt Grattis Magnus Olsson…

 …som har blivit utsedd till Visby Centrums nya ledare – hur känns det!?

Tack Clarence, det är verkligen en härlig utmaning och jag är oerhört inspirerad.

Magnus tårta

Foto: Lina Svegsjö

Nu får du ju betydligt ”svårare bana” och fler än 18 hål att hålla reda på, vilken klubba väljer du nu för att klara detta ”finlir”!?

När det gäller golf så brukar jag säga att desto svårare bana desto roligare. Det skall verkligen bli superroligt att få spela denna bana. Det finns väldigt många duktiga och passionerade människor som brinner för en levande stadskärna.

Visst är det mycket att sätta sig in i innan jag tillträder den 18 maj, men jag har så smått att börja läsa på och träffa medlemmar. Jag skall fortsätta att försöka träffa så många medlemmar som möjligt under våren och sommaren. Min målsättning är att ha träffat alla innan sommaren är slut.

Vilken klubba jag skall välja? Det får nog bli en sådan där modern hybrid som går att använda både vid utslag och vid utmanande lägen.

Vad säger du idag om vissa delar av Visby Centrum som tycks gått i dvala – vad skall till för att alla skall öppna upp sig och verkligen ha öppet året runt?

Jag skulle snarare vilja påstå att Visby Centrum är mer aktivt året runt nu än någonsin. Merparten av butikerna och caféerna har söndagsöppet och vi har väldigt många restauranger och fik som har öppet året runt. Dessutom har vi en livescen som vi aldrig tidigare sett maken till.

Jag var ute en sväng på byn häromveckan spontant, vi var på fem olika ställen för att försöka få bord, men det var proppfullt. Det var verkligen häftigt. Inte nog med att vi har många restauranger, vi har oerhört många som håller en otroligt hög kvalitet också.

Dessutom har antalet evenemang som Visby Centrum är med och arrangerar ökat explosionsartat de senaste åren och då primärt utanför sommarperioden. Ett exempel är Magisk vinter som växer mer och mer för varje år.
Sedan är det oerhört roligt att det nu under våren kommer etableras ytterligare butiker och företag både i Innerstaden och på Östercentrum.

En del fasader har fått fult klotter på sig och väl synligt i Världsarvsstaden som fått sitta kvar allt för länge – har du något snabbt slag för att få bort detta direkt?

Tyvärr, är det ju så att skadegörelse förekommer och har alltid gjort. Det finns inget direkt Quick fix och det är kostsamt för de drabbade. Jag tror på en samverkan och att man gemensamt hjälper till att hålla ögon och öron öppna för tips.

Sedan är det givetvis inte vackert med klotter som sitter kvar länge, men det är så klart inte gratis att ta bort. Det kan krävas att det antingen behövs målas eller putsas om. Som fastighets eller butiksägare kan man bli tvingad att prioritera vad pengarna skall gå till just då.

Det kan vara så illa att reparationen ställs mot att betala ut löner till personalen den månaden. Blir det så, får jag ta på mig gummihandskarna och fram med rengöringsmedlet och hjälpa till.

Visby innerstan skyltar 024Foto: Glada Gotland

Vad i övrigt kommer dina arbetsuppgifter bli så här i starten för att tillfredsställa alla medlemmar, fastighetsägare och framför allt öka kundtillfredsställelsen och flödet än mer!?

Jag har ännu inte hunnit träffa styrelsen och de olika arbetsgrupperna inom Visby Centrum. Tanken är att jag skall försöka vara med så mycket jag kan på möten och träffar innan jag börjar officiellt. Jag börjar ju i andra halvan av maj och då är det inte långt till Politiker veckan, kan kanske vara ett bra läge att ta upp parkeringsfrågan 🙂

Sedan händer det mycket grejer under hela sommaren, det är primörpremiär, student och midsommarfirande och därefter Medeltidsveckan, Art Week och Crime Time.

Förutom detta så skall vill jag träffa alla medlemmar och lyssna in mig på Kryssningskaj och Island Games 2017.

Vilka externa samarbetspartners ser du som möjliga och viktiga framöver?

Visby Centrum samarbetar redan idag med externa partners, till exempel Wisby Roma ungdom och SISU idrottsutbildarna när det gäller isbanan i Sankta Karin. Jag tror även att vi kan hitta på mycket spännande med idrottsrörelsen inför Island Games 2017.

Jag har även lite andra tankar och idéer om samarbeten och samarbetspartners, men där måste jag först stämma av med styrelsen innan jag vill utveckla detta vidare.

Visby har ju blivit uppdelat i en del olika centrum i dag, exempelvis: Skarphäll City, kring ICA-Maxi, Södercentrum samt snart kanske även i gamla Flextronicshuset – känns det splittrat och kan det tänkas att hitta nån samverkan för att få Visby som ETT gemensamt centrum för att få än bättre tyngd i marknadsföring med mera!?

Alla har ju egentligen samma målbild och det är ju att skapa tillväxt och möjligheter.
Jag har inte hunnit läsa på det ännu, men om jag inte helt missminner mig så har jag för mig att det för några år sedan initierades ett samarbete mellan de olika handelsplatserna i Visby, men även tillsammans med Slite, Hemse och Klintehamn. Tanken var att skapa en gemensam affärsplan för samverkan. Ser fram emot att ta reda på mer om detta.

När det gäller golf, banvarianten, så har jag spelat tillsammans med mina barn mitt i Vällingby Centrum vid besök där förra året – de hade anlagt spännande roliga banor mitt framför butikerna på gågatan, kan det vara ett kul boll tips kanske!?

Vi har faktiskt haft tankar och planer på detta vid några tillfällen. För några år sedan så spelade de ”Street golf” i Lund med mjuka bollar och utgick från Domkyrkan där. Hade varit superkul att göra detta från till exempel Södertorg ner till Stora Torget.

Orienteringen hade för några år sedan en omåttligt populär etapp i innerstaden och innan dess Posttrampet. Det finns oändligt mycket trevligt som vi kan hitta på i Världsarvsstaden.

Om vi nu kollar in lite på din fritid – förutom att lag mat och prata golf, vad pysslar du helst med när du är helt ledig!?

Jag gillar musik, men jag är också intresserad av idrott. Under vintrarna spelar jag lite ”gubb innebandy”. Jag är även fotbollstränare för min ena dotter i IFK Visby. Dessutom blev jag även nyligen invald i IFK Visbys styrelse.

Har du möjligen någon dold talang som du nu inte visat i teve och/eller i galanta golfsammanhang?

Någon direkt talang har jag väl inte, men en del tycker att jag är ganska duktig på att låta som Ozzy Osbourne. Sedan om det är positivt eller negativt det har jag svårt att avgöra 😉

ozzy

Kanske någon pysslig hobby och samlar på udda saker?

Nej, något sådant kan jag nog inte påstå. Däremot så samlar jag och framförallt min fru på signerade böcker.

Vilket naturställe här på ön är din absoluta favoritplats dit då gärna åker så ofta du kan?

Det finns ju många magiska platser här på Kalkstens Hawaii, men som gammal golfare så är ju Kronholmen en otrolig plats. Nu kommer jag att kunna njuta av den på ett helt annat sätt. Det finns inte mycket som bräcker känslan att spela en tidig sommarmorgon i goda vänners lag där.

Vad tycker du det bästa med att bo på här på Gotland?

Allt finns ju här, det är verkligen jorden runt på en ö. En otroligt bra kampanj som verkligen speglar ön och allt vi har att erbjuda här.

Gotland j

Vad upplever du för eventuella ö-nackdelar?

Visst finns det saker som säkert skulle vara lättare om vi inte var en ö, men samtidigt är det ju det som gör det så speciellt. Allt finns här under alla årets 365 dagar.

Över till musikens värld, vilken låt kommer du att gå att nynna eller gnola på i nya jobbet!?

Med största sannolikhet någonting av Neil Young, typHey Hey My My” eller ”Powderfinger”.
Låten som jag just nu mest går och nynnar på är ”I shall be releasedmed The Band.

Vem eller vad brukar du annars lyssna på – har du nån favoritartist eller grupp?

Jag älskar ju musik och väldigt många olika artiser och grupper. Däremot finns det två husgudar som sticker ut mer än de andra och det är Pink Floyd och Neil Young.

Har tyvärr aldrig fått uppleva att se dem live, det närmaste är att jag såg Roger Waters för typ 12 år sedan i Globen.

Har du någon skivspelare eller är det Spotify eller liknande som gäller?

Har tyvärr ingen skivspelare, så det är spotify som gäller. Jag hade förmånen att bli inbjuden i ett nätverk på Facebook i samband att jag var med på Popgiss förra året som heter VPL (Veckans Playlist). Tack vare detta så har jag upptäckt och breddat min musik avsevärt mot tidigare.

Vilken är världens bästa låt?

Comfortably Numb! David Gilmours gitarrspel i den låten går inte av för hackor, speciellt inte versionen som finns med på liveplattan Pulse.

Magnus Pink Floyd tatoo

När var du på en livekonsert senast, var det och vem såg du?

Förra sommaren var jag på Stockholm Fields och såg bland annat Metallica. Riktigt bra, de var på spelhumör och spelade bara sina mest populära låtar.

Vad attraherar dig i övrigt när det gäller kulturutbudet här hemma och på övriga platser?

Jag älskar musik och underhållning, det är oerhört glädjande med de livescener som utvecklats de senaste åren. Hammer bar, Så mycket Burgsvik, Wisby Strand, Munken och nu de senaste tillskotten Bungenäs och Himalaya. Det finns givetvis många fler.

Sedan har vi ju även alla teatrar, revyer och musikaler. Gemensamt är att det skapar glädje, liv och rörelse.
Gotland har helt enkelt ett otroligt kulturutbud som är lockande året runt.

När du är sprudlande glad i vardagen – hur yttrar det sig samt hur märker din omgivning att du är i detta härliga tillstånd?

Jag är och uppfattas nog som ganska glad allt som oftast. Jag har sällan långt till skratt och har nog lite som devis att det som inte tål att skämtas om förtjänas inte att tas på allvar. Sedan finns det ju förstås gränser för det.

Tvärtom – om och när du blir riktigt förbannad – vad händer med dig då?

Är väldigt sällan riktigt förbannad, men om det sker så är det i regel alltid på golfbanan.
Tyvärr, är det väl så att ex antal klubbor fått sätta livet till under åren. Nu är det dock ett antal år sedan det hände sist.

falling-down4

Foto: Från filmen Falling Down med Michael Douglas i huvudrollen – men så arg kan nog aldrig Magnus bli!

Har du någon person som du ser upp till och beundrar extra mycket?

Anders L. Pettersson som är Generalsekreterare för ECPAT är en otrolig man.
Har haft förmånen att få jobba med honom i samband med att Visby Golfklubb anordnade – Ett slag mot barnsexhandel förra året.

Hans passion för att jobba för barns rättigheter är något som verkligen påverkade mig. Det jobb som han gör är oerhört imponerade och beundransvärt. Sedan är han även väldigt trevlig och ödmjuk.

_MG_5639k

Foto: Brigitte Grenfeldt  http://www.ecpat.se/

Nu kommer du ju få chansen att bestämma över viktiga saker i Visby Centrum men om du fick chansen att göra något för ALLA gotlänningars bästa – vad skulle du göra då?

Det finns väldigt många duktiga människor på hela Gotland som i grund och botten vill samma sak, och det är att hela Gotland skall blomstra. Kan vi få alla att sträva mot samma håll prestigelöst så kommer det att gynna både varje individ, men även Gotland som helhet.

Vad är tricket för att verkligen få fler bofasta till Gotland så det inte bara blir visioner av alltihopa?

Jag tror att svaret är delaktighet, det är väldigt viktigt att känna att man är med och påverkar.
Det är alltifrån stöttning vid etablering av nya företag så att de får chansen att utvecklas på ett positivt sätt. Då skapas sedan förutsättningar för mer jobb.

Sedan måste det givetvis till bostäder såsom hyresrätter. Det räcker inte bara att få ett jobb, man måste även ha någonstans att bo.

Sist men inte minst – hur kommer du nu fira att du fått detta Visby Centrum jobb – en fin middag halv åtta hos dig kanske… !?

Hela slutet av förra veckan var väldigt omtumlande för mig på ett oerhört positivt sätt.
Först att jag fick detta fantastisk spännande jobb, sedan fyllde jag 40 år i fredags.

På lördagen hade sedan min fru och vänner anordnat en överraskningsfest på Wisby Hof. Det var en helt magisk kväll som jag aldrig kommer glömma. Det var helt otroligt.

Grattis Magnus

 Foto/collage: Wilma Österholm

PSSST: Även om nu inte Magnus är i tjänst än så missa inte detta på Visby Centrum idag:

Visby centrum

Mer information, program med mera hittar du här: 

http://www.visbycentrum.se/

Glad Påsk önskar Glada Gotland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *