Hallå där Tobbe Stuhre…

…världsrekord i antal anmälda lag till Mellangiss 2013 – varför så stort intresse tror du?

-81 lag är otroligt mycket, 324 personer är alltså med och tävlar. Som tävling betraktat är vi sen länge större än Guldracket i pingpong, DM i varpa och Gutar fråga gutar. Det är roligt. Anledningen är nog att tävlingarna hålls som ett oerhört seriöst och välorganiserat arrangemang, med en rimlig nivå på svårigheterna. Att göra en SVÅR tävling är inte svårt, att göra en BRA tävling är jättesvårt.

Kan du reda ut begreppen för de som inte är insatta, vad är skillnaden på Popgiss och Mellangiss?

-Stora PopGiss går jämna kalenderår och utspelar sig då över flera helger, alltid med fyrmannalag. Det är också aningen mer prestigefyllt att vinna den stora titeln. MellanGissen arrangeras åren mellan stora PopGiss, alltså ojämna år. De är endagarstävlingar och kan vara mer experimentella i sin uppbyggnad. Det behöver inte ens vara fyrmannalag.

Så här många lag har det alltså aldrig varit på något av Popgissen tidigare?

-Nej, det gamla rekordet (MellanGiss 2011) löd på 75 lag.

Det är många år av popkunskap som avhandlas – hur ser ett idealiskt lag ut?

-Till ett bra upplagt PopGiss behöver man ett brett lag. Att vara ett kompisgäng med samma musiksmak minskar chanserna för en hög placering rejält.

Är alla lag med på fullaste allvar eller finns det en portion lek och att bara vara med för att det är skoj att träffas samt att bli serverad massor av härlig musik?

MellanGissen är mer lekfulla helt klart. Men visst finns det ett femtontal lag som både kan och vill vinna.

Du själv snickrar ihop Popgisshemsidan med många trevliga bilder som illustrerar lagen – har du någon favorit av omslagen där?

-Jag tycker Off The Record fick ett fint omslag, det bygger på ett gammalt dansbandsvykort med Classes. I det bandet sjöng Claes Edmark, i laget återfinns Simon Edmark (son of Classe). Dessutom fick Janne Bertholdsson fin vattenkammad frisyr. 

classes

Laget du själv tävlar i kallas ”Gamnackarna” – kan vi få en rakryggad förklaring till detta namn!?

-I tävlingarnas vagga hade vi en lagmedlem som ibland nickade till, och kunde sova långa stunder sittande på stolen. Han var the original gamnacke. Det är dock många år sen han var med i vårt lag.

Du brukar ha en fantastiskt fullfjädrad fin hatt på dig, vad är historien bakom den och får vi se dig i den nu på Whitstjärnan lördag den 6 april?

-Hatten fick jag specialgjord av en voodoo-kvinna i New Orleans, och den sitter naturligtvis på när tävlingen startar.

Sist men kanske inte minst eftersom det står ju att det är ”världens kanske viktigaste tävling”, vem vinner Mellangisset 2013!?

-Det har nog aldrig varit så svårtippat som i år, då vi inte har den blekaste aning om vad herrar Hillbom, Schill, Lindberg & Lindberg hittat på. De har visat stor experimentlust tidigare och det kan bli helt nya kategorier. Senast de arrangerade vann just Off The Record, så de blir säkert farliga. Sen kan säkert de två senaste årens dominanter, Kapten Zoom eller vad de heter, bli farliga igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *