Hållbart och tidlöst naturmaterial i Linarveholken

Hallå där May Nygren Pettersson…

…som driver en liten kläd- och skobutik Linarve i Visby innerstad på Sankt Hansgatan i Region Gotlands gamla kontorslokaler på kanske inte allra bästa läge…eller!?

 – ”Jag var erbjuden att ta över K-U-S lokal på Adelsgatan men jag förstod tidigt att den skulle bli alldeles för dyr och kall dessutom. Första vintern jag var där var det 16 grader på morgnarna.”

 Hur kommer sig att du föll för och valde denna butikslokal?

 – ”Jag fick tips om ”den här lilla holken” när PEAB byggde om Rådhuset och jag ”kammade hem” kontraktet. För gotlänningar är det här ”en avkrok” för långt ifrån Öster. Men för alla övriga helgturister, vanliga turister och konferenser så är det ett utmärkt läge. Man bor och äter här i krokarna.”

Linarve butik

 Var kommer namnet Linarve ifrån?

– ”Ja, något skall man heta. Hade väl cirka 100 förslag: May Stail. My Way. Hållbart. Snille & Smak. Linnet. Topp till tå… etc. På starta eget kursen fick jag lära mig att namnet ska säga något om vad man håller på med. ”Datasnubben” sa – ”Du måste komma upp när man surfar.”

 Till slut bestämde jag mig för Linverket. Verket var gångbart i Stockholm bland annat. Loggan blev klar och allt såg bra ut. Gör aldrig en logga innan Bolagsverket har sagt sitt. Jag fick inte heta Linverket. Linneverket finns redan och det var för lika. Över en natt skulle jag fixa ett nytt namn som börjar på Lin…

 När jag lagt mig kom -arve bara till mig. Jag slängde mig upp i bokhyllan och tog fram boken om gotländksa ortsnamn. ARVE betyder ju arv – och kvarlåtenskap. Jag är född och uppvuxen och bor fortfarande på Frändarve i Eskelhem. Linarve finns inte som gårdsnamn. Däremot så finns det en familj som tagit sig namnet, men det brydde sig inte Bolagsverket om. Dagen därpå var det mitt godkända firmanamn och det bästa av alla tycker jag.”

Almedalsveckan fredag 5 juli 2013 015

Berätta gärna lite om ditt sortiment och vilken typ av kunder har du?

– ”Jag väljer mitt sortiment noga. Måste vara naturmaterial och ett bra tillverkningssätt. Jag har flera Fairtrade produkter. Om jag skall ”kränka prylar” vill jag att det på något sätt också skall komma andra till del. Det säljs så mycket ”skit”. Jag har varor från flera kvinnocooperativ i världen Filipinerna, Kenya, Bolivia…   Mina kunder är medvetna om kvalite´och miljö och beredda att ge en större slant för en vara som är hållbar och tidlös. Inget slit och släng!!!”

 

Linarve catwalk

Vad är det roligaste med att driva eget tycker du?

”Jag bestämmer – allt! (ingen rektor styr över mig och ska tala om för mig vad jag ska göra…)

Hur ser din framtid och utveckling för butiken ut, några spännande planer?

–  ”Det kan hända saker – större lokalyta är ett önskemål…mer säger jag inte i nuläget.”

När du nu inte är på plats i innerstan, var på ön befinner du dig helst då?

– ”När jag inte är på jobbet tillbringar jag gärna tiden i min trädgård eller umgås med lilla barnbarnet Nike, 1,5 år. Hon är världens 8:e underverk.”

Har du tid för någon hobby och samlar du på något udda – eller vad gör du på din fritid?

 – ”Hobby är som ovan, odling den ljusa tiden eller på vintern tar jag gärna fram stickningen eller en bra bok. Just nu läser jag om Karin Blixens liv. Jag skall åka till Kenya två veckor i november och resa i hennes fotspår.”

Vad gör dig riktigt glad och lycklig?

– ”Nöjda kunder. Exempelvis foto från bröllopet om jag stylat någon dam, kanske från topp till tå. Eller att man kommer tillbaka och talar om hur nöjd man blivit och om man naturligtvis handlar igen.”

 Finns det något som gör dig arg och förbannad?

– ”Skitprat och avundsjuka. Jante bor fortfarande på Gotland!”

När du skall koppla av och bara var May, vad gör du då?

 ”Då tar jag en långpromenad, gärna med Nike i barnvagnen”

Har du några musikaliska favoriter på scen, i radio eller på skiva?

 – ”Jag är ”allätare” när det gäller musik. Dock inte tekno och hårdrock. Då stänger jag av. Jag hade förmånen att få göra ”Min Musik” i Radio Gotland för ett par år sedan. Då spelade jag Beatles bland annat som jag växt upp med. Den senaste skivan jag köpte för inte så länge sedan är med Katie Melua. Hennes första bekantskap för mig var med hennes låt ”Better than a dream” på radion en sömnlös natt.”

 

 

Glada Gotland har skrivit om låtar som poppar upp i huvudet – har du någon favorit låt du gärna går och gnolar på?

– ”Av någon anledning ofta någon Supremes låt de tillhör också favoriterna…”Baby love” med flera”

 Vad är det bästa med Gotland?

– ”Närheten till havet, den säregna naturen, avskildheten…det mesta.”

 Finns det några nackdelar med att bo på ön?

 – ”Nej!”

 Vilken är din egen favorit plats på Gotland?

– ”Eskelhem där jag växte upp och fortfarande bor i mitt föräldrahem, men jag har varit hemifrån och bott i ”Sverige” tidvis. Större delen av vad man tror är Tofta Strand tillhör faktiskt Eskelhem – så hela den sträckan ingår oxå!”

 Om du skulle locka hit fler besökare, turister och folk att bosätta sig här på ön, har du någon kärnfull slogan för det, egen eller annans?

 – ”En gång Gotland – Alltid Gotland” eller ”Gotland får ever”

 Om du själv fick ställa en fråga, till en valfri person, som du vill ha ett rakt ärligt svar på, till vem och hur lyder frågan!?

– ”Till Eva i Paradiset: ”Va fan skulle du äta äpplet för?”

Almedalsveckan fredag 5 juli 2013 007

 

PS: May har dessutom en egen hemsida – den här hittar du här: www.linarve.se

Takfotogenlampa 027

STORT TACK MAY som skickade in sina svar på ett härligt handskrivet brev…”Bättre SÄNT än aldrig” var posten slogan förr och om du vill vara med på Glada Gotland du med kära läsare så finns det många fina sätt att komma i kontakt – gör gärna det!

 

Det går även utmärkt att kommentera det du läst om i fältet här nere – välkommen med dina synpunkter!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *