Johan har sitt drömyrke bland bilarna och trivs så otroligt!

Hallå där Johan Bengtsson…

 …ägare och vd på Bilhandlarn´ i Visby, idag representant för Citroën och Mercedes på Gotland – hur många olika sorters bilmärken har du egentligen sålt genom åren?

 – ”Det började faktiskt med märket Mercedes Benz samt Simca hos Alyhrs. Så blev det Ford och Mitsubishi på Siltbergs. Honda och Fiat på Bilkonsult AB . Sedan Suzuki och Mazda på dåvarande Bilhandlarn´. Så nio stycken olika märken med dagens Citroën blir det faktiskt. + Plus begagnade av alla märken förstås, allt från Vauxhall till Ferrari!”

Hur kommer det sig att det blev just bilar för din del?

– ”När jag var 15 år som började jag som billackerarlärling hos Sundströms bilaffär. Jag sökte jobb där och fick börja omgående. Det blev till att bli inneboende i Visby i ett litet rum eftersom jag kom från Hangvar och vår bondgård. Sedan blev jag kvar där till jag skulle göra lumpen. Det blev i Fårösund där jag trivdes och blev befälselev. De ville värva mig till militären men jag fick jobb på Alyhrs i Visby och muckade som korpral.

Var det här ditt drömyrke som liten sork?

  ”Jo, jag har alltid tyckt om fordon allt från mopeder, bilar till traktorer. Hemma på gården fick jag också köra mjölkbil på åkern samt traktor redan som 6-åring – så jag känner mig så härligt glad idag när jag går till mitt arbete – jag trivs så otroligt!”

Berätta om den absolut trevligaste bilaffären med en kund som du gjort?

 – ”Ja det var nog när jag fick leverera en ny bil på en Julafton, en (h)julklapp till sonen i huset som nyss fått körkort. Det var en Suzuki Vitara. Jo han såg snopen ut – jag borde kanske varit utklädd som Tomte men det var lyckat. Hemleveranser är trevligt och roligt att få ta sig tid att fika, prata och ge kunden tid utan stress.”

Har du fått skäll och ovett vid något tillfälle där kunden känt sig lurad – och hur har du i så fall hanterat det?

 – ”Ja, det har jag fått men jag har försökt att hantera det på ett rättvist lyhört sätt.”

Tycker du att synen på bilförsäljare har blivit allmänt bättre med åren efter berättelser om fifflade mätare och annat fult fuffens?

 – ” Faktum är så känner jag att jag har ett seriöst arbete – idag är det ett hederligt yrke och jag är ingen ”hästhandlare”. 

Johan häst

En häst i Hangvar,  hoppla,  men Johan är garanterat ingen hästhandlare!

 

Hur ser personbilarna ut om 10 år och vilket bränsle kommer vi köra på då?

 – ” Ännu mer utrustade med elektronik, till exempel aktiv parkeringshjälp. Jag tror att förbränningsmotorerna kommer inte att försvinna, det har med känsla och körglädje att göra som inte finns i en elbil. Jag tror dock på en framtida kombination av diesel/el.”

Du kör ju själv Mercedes idag – har den en sån där symbol på instrumentpanelen som säger till att det är dags att stanna och ta paus för att dricka kaffe!?

 – ” Ha ha… nja det är faktiskt a cup of tea – en kopp te, som talar om att allt är frid och fröjd i din körning. Det är över 100 mätningspunkter som ställs in när du börjar använda din bil och ser till att allt är okej. Skulle du gör en konstig sväng så börjar det blinka rött på hela instrumentpanelen, eller om du gör en handling som bilen inte är van med, ett finurligt säkerhetssystem helt enkelt. Men visst skall du ta paus och dricka te eller kaffe också när du kört för länge!”

carsafety_103111_600

Dags för en välbehövlig paus och en god kopp te …bilen vet om du har ”slarvat”!

 

Om du nu inte färdas med bil – är du uppe och flyger då, för du är ju delägare i Rauk Air också!?

 – ”Jag sitter med i styrelsen på Rauk Air som kommer igång nu med flygningar igen i vår/sommar, det finns möjlighet till bokning på vår Facebooksida”

Så äger du fastigheter som du säkert har hyresgäster i som skall pysslas om och må bra, är du en vänlig hyresvärd?

 – JO, jag äger industri – handelsområdet här på Skarphäll som heter Flatesken AB här ligger bland annat numer KG Ahlqvist XXL Bygg. På Adelsgatan äger jag fastigheter med butikslokaler som hyrs av Malmgrens och Pico Barnkläder. Just nu tittar jag på riktningarna som är insända för godkännande av bygglov till 13 stycken fina hyreslägenheter som skall ta form så fort som möjligt ovanpå dessa affärslokaler. Det kommer bli en ”top of the line” känsla kring dessa lägenheter, mina hyresgäster kommer få full service av bästa kvalité.”

Du utlyste nyligen en belöning på 10,000 kronor om det kom in tips om vem eller vilka som sprayat fula tags på fasader i innerstan – hur gick det och på vilket sätt skall kan denna typ av förstörelse mötas för att få stopp på?

 – ”Nej, ingenting som har lett till något gripande – har fått vissa tips men bevisbördan måste vara stark, den som gjort det måste måste fastna på bild från nån typ av kamera. Den här typen av kladd och på andra ställen är förstörelse. Jag blir uppriktigt ledsen när det saknas handlingskraft att snabbt ta bort det hos vissa fastighetsägare eller på regionens initiativ, det måste göras omgående. Annars har jag inget emot Graffiti som konstart som skall kunna ske på framtagna platser”  

 När du nu är ledig och vill koppla av från dina bilar, hus och annat som har med affärer och jobb att göra – vad gör du helst då?

 – ”Då lyssnar jag gärna på musik eller åker ut till min gård i Hangvar och vistas i skog och mark. Jag har jaktutrustning också – men skjuter inga djur, njuter av att se dem. Min enda examen i livet är Jägarexamen, bra nu när jag handhar vapen vid exempelvis lerduveskytte”   😉

Johan

Här ser Johan rätt grym ut men trots Jägarexamen så skjuter han inga djur – bara lerduvor!

 

Kommer gitarren och sången fram något i dag – finns det fortfarande chans att se dig och killarna bjuda upp till dans i Imagine?

 – ”Ja, vi skall faktiskt göra en återförening inom ett år, det är garanterat att det kommer bli av men lite hemligt exakt när. Då blir det i alla fall Imagine i original. Annars så slutade jag att spela offentligt när min dotter Freja gick bort 2003.”

Är det John Lennon som är din stora musikaliska förebild?

 – Ja och Paul Mc Cartney eller The Beatles för huvud taget! Men jag är en allätare. Gillar även Eurovision och lite trött på allt gnäll om denna tävling. Jag tyckte till exempel att Johan Lyanders låt var skitbra. Det brukar ju vara höga tittarsiffror och flest röster får höras. All musik är ett hantverk. C-moll eller schlager så är jag imponerad av de som får ihop alla låtar. 

Vilka övriga musiker samt musik från ön eller internationellt lyssnar du gärna på?

 – ”Jag gillar Göran Ringbom, han har känsla, kan inte riktigt sätta ord på vilket sätt men jag tycker om honom mycket. Så lyssnar jag gärna på Weaping Willows…”

Göran Ringbom CD

Ljuv musik med känsla från Göran Ringbom när Johan vill ha det örongott

 

Har du någon annan hobby eller fritidssysselsättning och kanske någon dold talang?

 – ”Det skall väl vara min gitarrsamling som det tyvärr är lite hullerombuller på just nu. Sedan så är jag ordförande i Hangvar Sportklubb HSK i division fyra som har två herr- samt tre damlag i fotboll. Det är möte den första måndagen en gång i månaden. Så är jag med i Herr – Aktieklubben Optimus. Vi träffas tredje tisdagen varje månad sedan 30 år tillbaka! 

Alla Hjärtans Dag 012

Johan har många strängar på sin lyra samt samling av vackert strängade gitarrer av allra bästa märke

 

Vilken plats här på ön är ditt favoritställe dit du gärna återkommer gång på gång!?

 – ”Hangvar!!”

Vad är det bästa med att bo och verka här på Gotland!?

 – ”Att det är en ö avskärmad från storstan och det går endast att ta sig med flyg eller båt. Jag skulle aldrig gnälla eller tjata på inställda turer här har Destination Gotland all heder och går alltid efter turlistan hur få passagerare det än är.”

Vad gör dig riktigt lycklig och glad?

 – ”När jag hinner med allting som står i min agenda och lite till. Så att träffa barn och barnbarnen Märta och Betty som bor här på ön.”

Har du lätt för att bli förbannad och i så fall på vad?

  ”När jag blir förbannad så är det på påstående om mig som person som inte är sanna – beskyllningar och osanna rykten där jag inte kan försvara mig.

Nu är du ju bilkung (nästan i alla fall ) om du fick vara ”Gotlandskung” för en dag – vad skulle du se till att göra då?

 – ”Då skulle ALLA små butiker flytta in i innerstan och så skulle jag bygga ett glastak över Adelsgatan och göra det till Europas längsta galleria! Och så skulle kryssningskajen stå färdig 2015!”

Sist men inte minst så är det Alla Hjärtans Dag ♥ den 14 februari, vem kommer du att uppvakta lite extra då?

 – ”Min hustru Liz”

 

PS: Bilden i sin helhet på ett av Johans första band…

Alla Hjärtans Dag 014

…Grandesso och visst är väl  Hangvarsorken på bilden där fortfarande grann!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *