”…lämna lämmeltåget och spring era egna vägar!!”

Hallå där nere i källaren Hanna Holmberg…

…innehavaren av secondhand klädbutiken Hannas Second Hand (före detta Sahara) på Lännaplan i Visby, när startade ditt intresse för secondhand …

– ”Mitt intresse för second hand började för väldigt länge sedan, jag har alltid tyckt om kläder och började klä ut mig tidigt. Mitt första inköp var ett par höga klackstövlar som var alldeles förstora, jag var 9 år och Carola hade precis kommit trea i München och jag ville så gärna se ut som hon. Jag köpte stövlarna för en tia på en loppis och jag fick inte ha dem i skolan av mamma vilket jag inte kunde förstå. Jag smugglade med dem i ryggsäcken och spenderade en hel rast med att gå med dem i gruset för det lät så häftigt tyckte jag. Jag måste ha sett ut som Bambi!”

…och hur och när kom det sig att du tog över den här butiken?

– ”Affären var ute till försäljning 2011 och jag läste annonsen 1000 gånger, jag ringde Sara (förra ägaren) och hade minst lika många frågor, jag skrev in mig på ALMI och en kväll stod jag bara där bakom kassan. Det var skitläskigt men jag har inte ångrat det en sekund. Jag älskar min källarhåla.”

Hannas second hand 008

”Jag älskar min källarhåla.”

Du klär dig ju själv gärna i secondhand, när köpte du ett helt nytt plagg senast och vad var det?

– ”Jag köpte faktiskt ett par ridhandskar på Ebbes på Fårö i somras. Är det giltigt?”

Vilken stil och mode-år gillar du personligen allra mest?

– ”1940-tal! Det är oslagbart med sina stiliga raka linjer, vackra mönster, hattar, kappor och fantastiska frisyrer. I love it!

Du gifte dig för något år sedan och hade svart brudklänning, berätta gärna lite om historien om den, vem stod brud före dig i den gamla anrika klädseln?

– ”Klänningen är från Hörsne och har tillhört en god väns farmors mor (tror vi). Jag fick de av min kompis eftersom hon visste att jag tyckte om gamla kläder. Den var luggsliten och råttäten och kjolen fattades, jag lämnade den hos en sömmerska som fick restaurera den och sy en helt ny kjol i tidsenligt snitt. Jag vet inte så mycket om kvinnan som har haft den innan mig tyvärr förutom att hon var kortare än mig (livet slutade straxt under revbenen så sömmerskan fick sy dit en kant) och hon var mycket spädare en jag. Sömmerskan sydde en korsett efter ett mönster som tillhört Marie-Antoinette för att jag skulle få plats i klänningen helt enkelt.”

Hannas som brud

Jens och Hanna sa JA!

Finns det något plagg som är tidlöst och återkommer år efter år och liksom aldrig försvinner?

 – ”Ja, suck, jeans! Vi kommer helt enkelt inte överens.”

 Vilket typ av tyg gillar du mest, är det 100% bomull som gäller?

– ”Siden, siden och åter siden! Om jag hittar ett sidenplagg oavsett vad det är så köper jag det direkt, det är ett fantastiskt material.”

Förutom kläder har du lite smycken och andra accessoarer, vad letar kunderna för typ av tillbehör efter i ditt sortiment?

– ”Solglasögon är populärt och försvinner som dagg i Sahara.”

Hannas second hand 029

”Solglasögon är populärt”  säger Hanna, det här paret har kanske försvunnit sedan fotot togs!

Berätta om det lustigaste plagget och/eller tillbehöret som du haft i butiken, något udda?’

– ”Oj, svårt. Jag hade en fruktansvärt ful lila midjekort jacka från 1985. Axelvaddar, pingvinärmar och mönstret var en mardröm, den hade också senapsgula slag i konstskinn. Den var fruktansvärt svårflörtad och ville helt enkelt inte bli såld. Folk provade den och skrattade rått, tog kort med mobilen och så vidare. En solig dag kommer det in en skitsnygg och självsäker donna i övre tonåren och provar jackan. Jackan och hon lyser upp hela affären, hon köper den utan att blinka och har på sig den när hon går ut. Jag sitter gapande kvar. Fan, vad de passade ihop, allt klär en skönhet!”

 Finns det något som fått nån kund att jubla extra mycket, kanske något de letat efter många många år och äntligen hittade hos dig?

– ”Nja, det är inte just någon som har letat i många år men de som är födda på senare delen av 90-talet brukar bli väldigt förtjusta när de hittar något från 80-talet. Fråga mig inte varför, jag undrar detsamma. Jag ska nog fråga dem någon gång…”

 Det finns fler som säljer begagnade kläder i Visby och runt om på ön, varför har det blivit så populärt att handla så tror du?

– ”Jag tror att en liten klick tänker miljömässigt och pengamässigt men de som går all in är ute efter en helt egen stil och jag tycker mig se en liten, liten ökning av sådana människor här på Gotland. Det är underbart, lämna lämmeltåget och spring era egna vägar!!”

Hannas second hand 048

Ett brett lämmelfritt urval hänger här!

 När du inte är i butiken hur klär du dig då privat?

– ”På sommaren när det är varmt från maj-september (rekordet ett år var oktober) helst bikini! På vintern har jag oftast på mig en ljusblå overall där det står Nyberg entreprenad på ryggen. Den har jag haft en evighet och den är verkligen inte snygg. En gång stod jag i kön på Coop när jag hör en liten flicka säga till sin mamma: titta, hon har overall. Och hon är ju en stor! Overall är oslagbart när det är kallt liksom bikinin är när det är varmt. Och jag trivs bäst utomhus.”

Hannas nyfiket

Hanna som krokimodell

Vad jobbar du med i övrigt och hur är klädkoden där?

– ”Haha jag har tusen jobb! Ibland jobbar jag inom vården och då får man ju inte ha på sig vad som helst men man kan alltid piffa upp uniformen med en liten brosch. Det spelar ingen roll hur dement lilla tanten är ögonen glittrar liksom till när hon ser något fint. Trots att det råder jämlikhetsfjanteri så sitter det en liten, liten prinsessa i oss alla.

I sommar har jag jobbat som guide och då hade jag blå kjol, vit blus och en grå scarves, det var skitsnyggt och propert.

Jag jobbar även extra som krokimodell och då har jag inte något på mig över huvud taget. Inte ens örhängen…haha..då går jag till jobbet i morgonrock och tofflor, underbart!

Ibland är jag skådis också och då vet man aldrig vad man ska ha på sig. Sist gjorde jag en grej på Norra Kyrkogården och då var jag draperad helt och hållet i sent 1800-tal. Jag bar min mormors fasters klänning och efter ett par timmar började svettlukten från en gången tid göra sig påmind, inte kul. Men jag var fin!”

Hanna på häst

4-benad second hand kund

 Tar butiken all din fritid eller har du ytterligare nån hobby, samlar på något eller så?

– ”Jag har en häst som tar mycket av min tid, även han är en stor second hand kund. Sadel och schabrak köper jag begagnat men säkerhetsutrustning såsom hjälm, skor, väst, träns och handskar köper jag faktiskt nytt. 

Jag samlar på klänningar från 1980 och bakåt. Jag har hela vinden full…..

Jag hade en föreställning för några år sedan som hette ”Nostalgi ur garderoben” och då visade vi upp kläder från 1890-1980 och den var väldigt populär. Vi hade tidsenlig musik till varje årtionde och även ett brudtåg med endast brudklänningar . Folk jublade! Kläder kan göra människor väldigt nostalgiska. Den klänningen som jag använde som brudklänning var grand finale, sååå tjusigt!”

När du skall ut och njuta av den gotländska naturen, var på ön befinner du dig helst då?

– ”Jag har två ställen som jag trivs alldeles förträffligt på och det ena stället är min trädgård i Väskinde, den är som en oas. Jag tycker mycket om att sitta och sola eller läsa och titta på kyrktornet, jag tröttnar aldrig. Det andra stället är i Stora Åby i Bro (min hemsocken), nere i skogen tillsammans med min häst. Ibland står vi bara stilla och tittar på gässen i skyn och drar in djupa andetag av den gotländska nytröskade luften. Då är livet för jävla bra. Man ska nöja sig med det lilla det blir så krångligt annars.”

Vad är det bästa med att bo och leva på Gotland?

– ”Mina syskonbarn finns här och dem tycker jag väldigt, väldigt mycket om. De var hela mitt brudfölje när jag gifte mig och vi kom överens om att alla fick klä sig i sitt finaste. Det var allt från Fåret Shaun till Hello Kitty.”

Vad gör dig arg och förbannad?

– ”Ojojoj  – en hel jädra massa!!! Jag kan bli arg när folk förväntar sig att jag ska betala jättemycket för deras kläder när jag köper in. Köper jag dyrt måste jag ju sälja dem dyrt annars går det ju inte runt och det fattar inte folk. Vi har något som heter skatt, moms och egenavgifter här i Sverige! Blir arg bara jag tänker på det, kläder är som bilar så fort de har lämnat sin ursprungsbutik har de sjunkit med 50% i värde. Om det inte är en Chanel dräkt förstås..men du fattar vad jag menar…

 Jag kan bli fruktansvärt arg när jag hör rykten som inte stämmer, vem som har dött, vem som har skilt sig och varför, den och den dricker, den är psykiskt sjuk osv osv, jag är inte intresserad!!

Nyfikna* männsikor tycker jag också är också är som pesten och jag blir jättearg på sådana människor. Jag jobbade med en sån person en gång som visste allt om alla här på Gotland, det var väldigt obehagligt. Jag tycker man ska bli arg då och då, det är faktiskt inte så farligt.”

Hanna telefon

Gin-tut-i-luren!

 Och vad gör dig riktigt sprudlande glad?

 – ”När jag dricker gin och tonic –  haha – och pratar med min bästa vän i telefon (vi bor inte i samma land tyvärr) då skrattar vi så det står härliga till!”

 Vilken musik lyssnar du helst på och har du något favorit artist/grupp?

– ”Jag gillar hiphop (ej svensk, jag får skavsår i själen av svensk musik, förutom Björn Afzelius suck vad jag saknar honom…) Eminem är min favvorappare, han är väldigt ironisk och det är inte de andra rapparna som tar sig själva på jättestort allvar med sina bilar, brudar, knark..zzzzz.. men musiken gillar jag. Riktigt töntig house eller europop kan jag också tycka är kul att lyssna på.”

 Har du någon annan som du ser upp till och har som ”idol”?

 – ”Nja, det har jag faktiskt inte men jag beundrar de människor som har varit med om det värsta och rest sig och fortfarande har livsgnista och ödmjukhet. De är väldigt inspirerande.”

Om du fick ställa vilken fråga du vill till en valfri person på vår jord, till vem skulle det vara och vilken är din fråga?

”Oj, svår fråga….det är nu man ska ha en tung fråga till Gandhi, Mandela eller Jesus….fanken, kan inte komma på något. Suck, jag får väl dra till med en ytlig elak fråga: –  `Annie Lööf, varför envisas du med att klä dig så fult?´ ”

 

Psst: ”Fint” eller ”fult”, säger Glada Gotland, är väl väldigt olika syn beroende på vems eller vilka ögon du ser med. Hur som helst så såg jag saker av båda delarna hos Hanna, men riktigt fint glad av källartitten blev jag i alla fall! Törs du testa så är det öppet idag lördag 11 – 16 och i morgon söndag 12 – 15.

* Dessutom är Glada Gotland fortsatt nyfiken på allt och alla – dock på ett mycket fint sätt, eller hur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *