”Musik är som mat, sömn, sex. Något som håller hjärtat och hjärnan varm.”

Hallå där…Eric Palmqwist i EP´s Trailer Park…

…som just kommit ut med en ny platta med andras låtar – du/ni brukar väl skriva alla låtarna själv annars, är det en hyllning till artister som inspirerat genom åren?

– ”Ja det kan man nog säga. Framför allt är skivan en hyllning till låtar jag lyssnade på i tidig tonår. Cyklandes till skolan, hockeyträningen eller på pojkrummet för den delen. Ett axplock av låtar som kanske formade ens musiksmak och melodisinne.”

Det är en räv på omslaget och den heter Vol. 1 – är det fler som väntar i rävlyan på att släppas loss?

– ”Vissa identifierar sig med delfiner, jag definierar mej med rävar. Därav omslaget.”

Cover my heart

– ”Ep´s Trailer Park är annars mitt inne av inspelningen av en ny skiva med eget material. Vi ska spela in stråkar (Stockholm Strings) och gospelkör (Tensta Gospel Choir) efter jul sen är det dags för mixning. Det är en skiva om Gotland, små historier som utgår ifrån socknar och platser runt om på ön. Det känns som om det kommer bli ett riktigt, riktigt bra album. Tanken är att det ska släppas hösten 2014.”

Vilken artist/grupp och låt står högst på önskelistan att göra er egen version av?

– ”Hm… svår fråga. Det finns ju så mycket bra. Just nu är jag är jag lite cover-trött men det kommer att komma en Cover My Heart Vol.2 i framtiden, så mycket kan jag säga.”

Vilken är annars din egna favoritlåt som du själv har skrivit?

– ”Jag säger som David Bowie, den har jag ej skrivit än. Annars tycker jag mycket om These Days från vår förra fullängdare.”

Vilket är roligast – att spela in i studion, vardagsrummet eller live på scen?

– ”Nuförtiden uppskattar jag nog mest själva skapande processen. Från ax till limpa så att säga men allt har sin charm såklart. När man är klar med inspelningen vill man spela konserter och vice versa.”

Berätta om nån låt som ni alltid brukar spela när på era konserter!?

– ”The Great Fall Waltz från vår första skiva har hängt med tills dags datum när vi spelar live. Fick höra att någon till och med använt den som vals på sitt bröllop. Sånt är stort och får en att vilja fortsätta med musik.”

Vad är det som får dig att hålla på med musik år efter år – var och hur hittar du känslan?

– ”Musik är som mat, sömn, sex. Något som håller hjärtat och hjärnan varm. Tappar man gnistan kan man alltid sätta på Martin Scorseses film om The Band så kommer man snabbt upp på hästen igen.”

Eric P på stubbe

 

Vad är viktigast med musiken – att få en hit och en stor publik eller att kunna spela och dela med dig smått men gott?

– ”När man var yngre drömde man ju om det stora brejket utomlands och allt det där men nu är det viktigare att få göra musik som jag själv älskar oavsett stor eller liten publik. Jag arbetar ju som låtskrivare åt andra artister också och det är mer som ett jobb skulle man kunna säga.”

Har du någon artist som du drömmer om att kunna få uppträda tillsammans med?

– ”Mike Campbell från The Heartbreakers skulle gärna få smeka sin elgitarr till någon av mina låtar anytime. Live eller på skiva.”

mike-campbell

 

När du skall ”koppla av” från musiken och spelandet – vad gör du då, någon hobby eller dold talang eller så?

– ”Jag tycker ju om att laga mat så det är nog min dolda talang. Sen är man ju något av en populärkulturnörd. Det blir mycket konsumtion av film, böcker, musik också. Mer än vad som är hälsosamt kanske haha…”

Blir det något Gotlandsbesök nu under vintern – eller är det bara på sommaren med brallorna nere som gäller!? (Se Magnus Ihreskogs utmärkta reportage i Gotlands Tidningar den 7/12 om Eric)

– ”Tyvärr inga spelningar på ön nu i vinter, får se om det blir nåt till sommaren, det är inte omöjligt iallafall.”

Vilken är din favoritplats på ön?

”Förutom mitt sommarhus är jag ju svag för hela Östergarnslandet. Min Pappa har sin husvagn i Sandviken. Det är en favoritplats. Annars tycker jag hela Gotland är fantastiskt, man upptäcker nåt nytt varje år.”

Tillbaka till musiken – Vilken krog eller scen på Gotland som du ännu inte uppträtt på skulle du gärna vilja göra en konsert på – och om du fick spela på en något större scen som kanske förband till ett etablerat känt band som du gillar – vilket skulle det vara?

”Det skulle vara jäkligt häftigt att göra en konsert i något kalkbrott med extra allt. Kanske till och med spela någon av våra album i sin helhet live då också. Apropå supportspelning, Wilco hade vart trevligt att förbanda.”

Wilco

 

Senaste skivan och de övriga plattorna – finns ju att lyssna och köpa på Spotify – finns de i annan form också?

”Ja alla förutom Cover My Heart finns på CD sen har vi släppt någon vinylsingel också. Det går bra att höra av sig till mej om man vill beställa. Den perfekta julklappen jö om man gillar musik”

”Gotlandsskivan vi håller på med nu kommer nog bara att släppas på vinyl samt digitalt. CD-skivan som format känns inte så sexig längre.”

Vilken var den första plattan som du själv köpte och hur mycket har den betytt för ditt fortsatta musicerade?

– ”Jag var ju hårdrockare när jag va lite och hängde mycket på Rabbis Records. Det var stor lycka att stå och bläddra i skivbackarna. Men en skiva utanför hårdrocks-genren som jag tror kan ha betytt mycket är Fleetwood Mac – Greatest Hits  – bara bra låtar rätt igenom liksom.”

Har du fortfarande kvar några vinylplattor i din samling?

– ”Jag har faktiskt hela min samling kvar hos Mamma på ön. Köpte nyligen en vinylspelare som jag ska ha i Sommarhuset i Lojsta. Inget slår det varma analoga soundet från en riktig vinyl.”

Sist men inte minst – vilken är din favorit Julmelodi?

– ”Bing Crosby är jul för mej annars är ju Phil Spectors julskiva kanske bäst i genren. Julavoritlåt: Jussi Björlings version av ”O Helga Natt” ”

 

 

PS: Här har du lite mer fint talande & sjungande fakta om  EP´s  Trailer Park

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *