”När kramar och glittrande pojkögon ersätter längtan”

Glada Gotland ställer personliga & yrkesmässiga frågor till olika människor med anknytning till Gotland… eller var de nu befinner sig i livet! Idag har vi haft turen att få kontakt och en liten pratstund direkt från en annan ö!

Hallå där Margareta Gottberg…

som fyller år i dag! Grattis! Hur firar du det?

Margareta gottberg

Hej hallå! Jo jag besöker en av världens fem blå zoner, dvs platser där människor lever länge och alltså är särdeles friska.

Jag är på Sardinien, en ö som är 7-8 gånger större än Gotland och har 1,5 miljoner invånare. Att vara i en blå zon, äta ostron och åka på slingriga mimosadoftande bergsvägar är helt rätt sätt att fira på.

SardiniaTouristMap-665x879

I din yrkesroll vill du utveckla människor och företag – varför är det så viktigt?

Av den mycket enkla anledningen att arbetsklimat och hur människor har det med varandra är direkt kopplat till affärsnytta och resultat. Det är inte affärsplaner, marknadsplaner eller en välarbetad budget som får företag att växa och blir starka och hållbara. Det är människor som skapar hållbar tillväxt.

Därför behöver vi lägga mer fokus på att människor och relationer mår väl. I miljöer och relationer där människor kan känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta skapas tillit och trygghet.

Och det är väl ganska självklart att det bidrar i allra högsta grad till utveckling på olika plan. Likaväl som att människor som känner sig ignorerade, förödmjukade eller till exempel avvisade far illa och att det också påverkar utveckling och effektivitet. Det här är så oerhört viktigt att förstå för både chefer och medarbetare.

Konflikter och samarbetsproblem av olika slag dränerar snabbt en verksamhet på den energi som skapar effektivitet och produktivitet. Så att till exempel bli konfliktkompetent (att förstå vad som skapar konflikt och hur jag bidrar/känner och hanterar situationen) har du nytta av oavsett om du är anställd chef, egenföretagare, medarbetare, studerande eller arbetssökande. För oavsett roll så har du massor med relationer runt om dig som du vill skall fungera smärtfritt.

Hur har du själv skaffat dig kompetens att hålla i alla dessa utbildningar som du genomför löpande?

Jag har ett långt och spännande och utmanande yrkesliv med mig som bjudit mig både framgång och motgång, uppgång och nedgång. Massor med glädje och stolthet och också en och annan härdsmälta. Så alltså massor av egen erfarenhet av jobb, arbetsplatser, arbetsrelationer, vara chef, vara medarbetare, vara företagare.

Till detta har jag läst bland annat organisationsutveckling, ledarskap, projektledning och till det adderat massor av andra utbildningar och kurser.

Jag har alltid haft en stor nyfikenhet och lust att förstå vad som gör en arbetsplats till det den är. Hur ledaren, gruppen och individen påverkar varandra och organisationen på djupet är både fascinerande och ibland lite skrämmande.

Alla borde ha mycket bättre insikt kring hur till exempel våra behov, försvar och rädslor påverkar relationer, arbetsmiljö och resultat.

Vilka är dina starkaste drivkrafter?

Att människor skall må gott och inse att det egna ansvaret för det egna välmåendet (både privat och professionellt) är långt mycket större än vi vill förstå.

Inte alltid så kul att ta till sig för det är ju så mycket enklare att lägga ut ansvar på andra. Det fantastiska med att ta eget ansvar är att det ger mig möjlighet att göra val som gagnar mig och mina relationer.

Du har idag eget företag – och måste se till att du har kunder som vill förkovra sig – hur har du det med bokningar framöver?

Våren har varit så bra, hösten kan fyllas på med fler uppdrag. Jag håller ju inte bara öppna utbildningar. Jag har också företagsinterna utbildningar, workshops och föreläsningar.

Margareta Gottberg stolar

Ett uppdrag med en ledningsgrupp i en västsvensk kommun fortsätter under hösten. Och jag jobbar också med projektutvärderingar och sk följeforskning.

Gör du alla moment i företaget som försäljning av ditt utbud eller har du någon som hjälper dig med vissa bitar?

Jag tar hjälp med ekonomibiten och lägger kraften på säljet som verkligen är en del som tar både tid och kraft. Att samarbeta med nån som är riktigt bra på att sälja vore ju drömmen. Vet du nån?

Du lägger gärna dina utbildningar med förkärlek ute på den gotländska landsbygden – berätta om fördelarna med det!?

Ja det har blivit så för jag vill att mina deltagare skall få ta del av en vacker miljö både inne och ute. Viktigt är också bra sängar och inte minst måste maten vara av bästa och högsta kvalitet. Deltagarna jobbar hårt och då skall dom ha det bra.

För mig är reflektion en viktigt del i utbildningarna och deltagarna får en hel del tid för egna promenader för egen reflektion. Då är naturen viktig och då blir det landsbygden. Och de fastlänningar som deltar får möta det bästa av Gotland, viktigt även det.

Du jobbade ju med resor ett tag – vilket var det vanligast önskeresemålet ute i världen dina kunder hade då?

Ja jag har ju jobbat på Linjeflyg, Sas och Malmö Aviation och därefter som resebyråchef. Men det är ju ett tag sen…

Gillar du själv att resa – och vart åker du då?

Jag har blivit väldigt stationär här i Västergarn och här på Gotland. Reser ju en del i mina utbildningsuppdrag och det räcker en bra bit. Tycker om att vara hemma och har ingen sån där ständig resehunger som många har.

Inte ens på vinterhalvåret eftersom jag är höstmänniska och hämtar mycket kraft i naturen och heller inte lider av de korta dagarna.

Margareta gottberg höslöv

Men en vår- eller hösttrip till New York, Los Angeles/San Fransisco eller ”bara” Köpenhamn går ju an.

När du är helt ledig och vill koppla var befinner du dig helst då – någon favoritplats?

Ensam på enslig plats och helst vid havet. Jag är en ensamvandrare som vill få tillgång till mina tankar när jag är i naturen. Strand och hav är alltid tillgängligt här – visst är det fantastiskt. Just nu njuter jag av de gotländska ängena. Och ingen vandring utan kaffe och macka i ryggan.

Margareta Gottberg strand

Allemansrätten är verkligen en gudagåva. På Sardinien t.ex gick det inte att komma ut i naturen och vandra fritt. Har aldrig sett så mycket grindar och hänglås!

Har du nån spännande hobby och fritidssysselsättning och samlar du kanske på nåt?

Med 6000 kvm tomt finns alltid nåt att sätta händerna i. Och eftersom jag är så mycket i huvud och känslor när jag jobbar är det skönt att låta kroppen jobba och slita ibland.

Skulle vilja ägna mer tid åt jobba med grafik, likaså tycker jag verkligen om att rita och konstruera enklare snickeri.

Margaretha Gottberg fjädrar pinnar

Vad är det bäst med att bo här på ön tycker du?

Jag tycker om att bo på en ö. En utpost. Det ger mig en frihetskänsla.

Ser du några nackdelar och hur går det i så fall att göra dem bättre?

För egen del ser jag ingen nackdel med att bo här. Jag njuter varenda dag och känner mig bara så priviligierad.

Hur får vi fler att stanna och blir gotlänningar året om?

Arbete, arbete, arbete.

Om du var den som helt fick bestämma över en viktig sak för alla som nu bor här på ön – vad skulle du se till att genomföra?

Att skolorna på Gotland håller så hög kvalitet så att alla tar sig igenom grundskola och gymnasium med betyg som leder vidare till högre utbildning. Tänk om Gotland kunde bli det län som garanterat möjliggör för alla unga att lämna gymnasiet med godkända betyg.

Vad gör dig riktigt sprudlande glad så du ler med hela kroppen?

Att möta barnbarnet på flyget när han kommer till oss på sina skollov. När kramar och glittrande pojkögon ersätter längtan.

När du är arg och förbannad på eller över nåt – hur uttrar det sig?

Jag samlar ihop mig för att inte reagera på autopilot. Tar några djupa andetag och försöker att inte värdera eller döma i stunden. Om jag väljer att inte ”gå igång” så har jag mycket att vinna. Klarar jag inte det – om autopiloten sätter in – ja då blir jag tyst och går.

Musikens värld: Vilka är dina personliga favoritartister och/eller grupper?

Fleetwood Mac ger mig goda minnen.

Fleetwooe Mac

Vilken artist/grupp och var såg du senast en livekonsert?

Petter tillsammans med Carolin af Ugglas. Båda två så bra och tillsammans – vilken galet bra kombination!

Vad i övrigt gör du gärna i det digra utbudet av musik och kultur vi har att bjuda på här på ön?

Småkonsumerar lite av varje till exempel, utställningar, musik och teater. Och skulle vilja ta del av mer!

Sist men inte minst – vilken kurs har du ännu på planeringsplanet och drömmer om att få genomföra och på vilken plats skulle det i så fall vara?

Nehej du det berättar jag inte. Under planering och flera bitar som ännu skall falla på plats. Du får hålla utkik på min hemsida!

Tack Margareta och ha nu en riktigt trevligt fortsatt födelsedagsfirande!

PSSST. Du som då vill veta mer om Margaretas eget företag och framtida planer har mer möjligheter här:

http://www.margaretagottberg.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *