Nu avslöjar Åsa: Lilla Gubben både prick- & pickfri!

Glada Gotland får tag på Åsa Larsson på en knastrig linje uppe i luften på jobbet som flygvärdinna någonstans i det blå. Numera bor hon annars i Malmö men som liten flicka bodde hon på Klinten i Visby där hon med sin tvillingsyster Lena och några andra lyckliga barn fick nyfiket vara med om en riktigt spännande filminspelning i slutet på sextiotalet när de båda töisarna var 4 år gamla.

För ridande på sin häst kom Pippi Långstrump tillsammans med Tommy och Annika, här fint fångad på foto av Kjell Larsson som stod i sin trädgård på Norra Murgatan.

Pippi på rymmen

Vid kort paus i rymmandet fick barnen möjlighet att klappa Lilla Gubben och vad händer!?  Jo, mycket näpen men häpen Åsa får ful fejkad filmfläck i handen!

– ”Det var inga riktiga prickar”

säger Åsa idag helt öppet men hon har alltså lyckats hålla det prickfritt hemligt i hela 45 år!

 – ”Men inte nog med det att hästen inte hade en enda egen prick…  Lilla Gubben var ju ett sto!”

 Hoppla! Så filmhästen den hade alltså heller ingen pi..  Nu var detta innan photoshop där diverse saker numera lekande lätt kan läggas till eller tas bort – men visst fanns det trickfilm för Åsa avslöjar vidare i andra akrobatiskt viktiga scener i filmen:

– ”Vi  fick 50 kronor för att se på en halsduk som de hade hängt upp på en lina mellan skorstenarna på Klinttorget… och jag kan avslöja att Pippi går ju inte på linan i verkligheten… När Pippi ska gå på lina får vi bara se henne när hon står där still vid skorstenen! Vi är själva med i filmen i några sekunder.”

På rymmen dansk

Dansk filmaffisch från 1970. Ser farligt svindlande ut fast nu vet vi ju att Pippi och även Herr Nilsson var säkra hela tiden i verkligheten! Och Åsa med syster bland de nyfikna där nere i Visbygränden kring Klinten höll filmtrick och filmprick hemliga under lång tid!! 😉

Åsa sökte även sig tillsammans med läsksugna kompisar ut till Villa Villekulla som ju fanns på riktigt och inte var någon filmkuliss. Det låg i närheten av Oscarsstenen i södra Visbys utkanter och där många utomhusscener till filmerna spelades in i original.

Åsa säger med ett sötsug att hon var där med sina kamrater i husets riktiga trädgård och smög där många gånger efter äkta sockerdricka i det berömda trädet…men där gick de bet. Nu kunde de ju trösta sig med sitt stora filmgage på hela 50 guldmynt – det räckte gott till mycket godis och dricka på den tiden!

Huset flyttades ju senare till Kneippbyn där det idag finns bevarat i roligt skick med populära Pippiteater samt även tillgängligt för inomhusbus under sommarsäsongen.

villavillekulla_lapp_01

 Men en sak står sig lika säkert som Åsas fina filmminne…världens starkaste, utan fult filmfejk, det är och förblir hon, allas vår härliga Pippi Långstrump!

gu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *