Nyfikna Eva vill att information och fakta ska bli kända för allmänheten

Hallå där Eva Bofride …

 …ditt efternamn andas sådan frid och ro men du brukar vara med i rätt så ” hetsiga” debatter med bestämda åsikter – är du mer en vild än en lugn person?

– ”Jag är en mycket lugn person, ibland lite för lugn efter mitt eget tycke. Skulle vara kul att ha sån energi som vissa har som aldrig är stilla en sekund. Däremot gillar jag när det händer saker runt omkring mig.”

 Vad är det bästa med ditt yrke som ledarskribent för Centerpartiet?

– ”Ja nu var det där med vem jag skriver för. Jag skriver för Gotlands Tidningar, inte för Centerpartiet. Däremot är ledarsidan C-märkt, vilket betyder att den utgår från samma ideologiska grund som Centerpartiet. Det bästa med mitt jobb är friheten och att jag kan vara med och påverka debatten.”

Free speech

 Varför blev det just C och inte något annat parti för dig?

– ”Jag var aktiv i CUF som tonåring men från 20-årsåldern till detta jobb blev aktuellt har jag inte haft något med politiken att göra. Men Centerpartiets pragmatiska politik tilltalar mig eftersom jag är varken höger eller vänster.”

 När och var gick du i första klass och vad var ditt ”drömyrke” då?

– ”Gotlands Tidningars ”Vi i ettan” startade något år efter jag började skolan så jag kan tyvärr inte kolla vad jag svarade då. Minns inte att jag hade några yrkesdrömmar då, men skulle gissa på ”jobba i affär”.

Eva fardem skola

Känner du dig mer bunden nu på ledarskribentsidan än som fri journalist?

– ”Tvärtom. Nu kan jag skriva vad jag vill och dessutom vad jag tycker om det. Jag skulle vilja jobba mer som en ”vanlig journalist” genom att göra intervjuer och reportage att ha på ledarsidan, men med tanke på att jag måste producera en ledare varje dag är det än så länge bara en dröm.”

 Vad är din styrka som skribent och inom ditt yrke?

– ”Den största styrkan är tillgången till språket. Jag har lätt att skriva och fastnar sällan i grammatiska problem. Sen är jag nyfiken och vill att information och fakta ska bli kända för allmänheten vilket är en sorts grundinställning för jobbet.”

 Vilka är dina starkaste egenskaper som yrkes – och medmänniska?

– ”Yrkesmässigt se förra frågan. Som medmänniska är jag lätt att ha att göra med, är gärna med och jobbar istället för att sitta på läktaren och gnälla. Jag är ganska snäll och rolig tror jag.”  🙂

 Vilken är den mest meningsfulla mening du skrivit?

– ”Omöjligt att svara på efter 22 års skrivande.”

 Vem har världens vassaste penna tycker du?

– ”Världens vet jag inte men Mian Lodalen är en förebild och Erik Helmerson, DN:s ledarsida, är grym.”

Mia loadalen

 Nämn en bra bok eller artikel du tycker att alla borde läsa?

– ”Alla borde läsa en dagstidning dagligen, på papper eller skärm är strunt samma men jag tycker det är en medborgerlig skyldighet att hålla sig uppdaterad. Och en rättighet som inte finns i alla länder, att ta del av fria medier.”

 Om vi lämnar jobbet – vad gör du helst på din fritid?

– ”Det låter inte särskilt kul men jag älskar att dra omkring hemma när jag är ledig. Jag har alltid en bok att läsa, just nu Gunnel Lindes böcker om sin mormor, sin mor och sig själv som mammor. Jag tycker det är väldigt trevligt att hänga på krogen men gör det alldeles för sällan.”

Gunnel Linde böcker

 Vilken är din favoritplats på ön dit du gärna åker till för lugn, ro och/eller kanske ett bad?

– ”Ja det finns ju hur många platser som helst. Midsommar tillbringar vi sedan några år i tält på Burgsviks camping. Där är det otroligt mysigt och fint. Fårö är givet, hela ön är ju fantastisk. Vill man bara ha ren magi ska man åka ner en stilla sommarkväll till Ekstakusten och sätta sig bland klapperstenarna och ta in scenerierna.”

Vad är det bästa med att bo på en ö?

– ”Att det är lite som ett eget land. Massor med kust.”

 Hur låter det om du gör en slagkraftig slogan för att få folk att bosätta sig här på Gotland permanent?

– ”Här får du tid.”

Eva Här får du tid

 Vad betyder ordet turist för dig?

– ”Trängsel, kaos, kul med massa folk och jobbigt med massa folk” 🙂

 Har du någon hobby, samlar på något?

– ”Nix.”

 Någon dold talang du kan avslöja här?

– ”Ingen som jag upptäckt än.”

När det gäller musik – hur lyssnar du idag, på radion, genom datorn…live?

– ”När jag är ledig lyssnar jag helst på tystnaden men i musikväg gillar jag det mesta utom den mest hysteriska jazzen och den allra värsta dödsmetallen. Lundell har varit en husgud och i yngre år var det en det en del Nationalteatern. När jag lyssnar blir det mest via radio eller datorn.”

Vilken är den bästa konsert du upplevt?

– ”Förmodligen någon akt i Roskilde kan inte komma på nåt på rak arm. Är inte jätteofta på konserter men såg Rolling Stones i Göteborg 1990.”

Eva Bofride Lena Gustavsson

 Spelar du själv något instrument?

– ”Kan grunderna i piano och gitarr men måste ha noter eller ackord för att kunna spela.”

 Vilken gotländsk artist tycker du bäst om?

– ”Lee Gotvik sjunger fantastiskt bra.”

leegotvik

 Vad övrigt i livet gör dig riktigt lycklig och sprittande glad?

– ”Mitt jobb och arbetskompisarna på GT och övriga Gotlands Media, att umgås med släkt och vänner.”

 När du blir riktigt arg och förbannad – hur yttrar det sig… mer än i skrivna ord?

– ”Jag blir sur och tyst mer än att jag slår i dörrar. Svär tyvärr en hel del vilket jag tycker låter förskräckligt när andra gör.”

svordomsboken

 Sist men inte minst – om vi leker med tanken att det är DU som bestämmer över en viktig avgörande fråga för hela Gotlands bästa – vad skulle du se till att göra då?

– ”Jag skulle nog se till att det blev en bättre dialog och kommunikation mellan gotlänningarna och ”de som bestämmer” (både politiker och tjänstemän på region och länsstyrelse). I dag går onödig energi åt till vantolkningar och ilska som beror på okunskap. Mer samhällsinformation helt enkelt och en möjlighet för medborgarna att kommentera och debattera. Regionen har informatörer på i stort sett varenda förvaltning men det verkar som de mest håller med interninformation.”Eva krångla inte till det

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *