…”Region Gotland är ingen ”one man show”

Hallå där… Jan Björinge

...med titel Regiondirektör i Region Gotland, hur har du kommit in i jobbet och har du känt dig välkommen?

–  ”Känner mig mycket varmt välkommen. Gotlänningarna är fantastiska! Har jobbat hela sommaren sedan jag började i juni och tycker nog att jag redan börjar känna mig hemma i arbetet.”

Jan Björinge

Vad ingår egentligen i dina arbetsuppgifter?

– ”Leda Region Gotland, som har ca 250 chefer och 6.000 medarbetare. Se till att våra förtroendevalda i Regionstyrelse och fullmäktige får bra underlag så att de kan fatta kloka beslut som ombud för alla gotlänningar. Därefter ska jag med hjälp av alla medarbetare genomföra besluten. Det handlar om att skapa välfärd för våra allra yngsta och för våra äldsta och alla därimellan. Skola, äldreomsorg och sjukvård. Se till att Gotland får en hållbar och attraktiv infrastruktur som fungerar väl för näringslivet, kulturlivet, övriga föreningslivet och alla medborgare. Bostäder, vägar, vatten, energiförsörjning, transporter, bredband osv. Regional utveckling som skapar framtidstro och hållbar tillväxt. Och tusen andra frågor…”

Du var stadsdirektör 13 år i Umeå vad saknar du här på Gotland som kanske Västerbotten hade mer att bjuda på som landskap?

– ”Gotland erbjuder ”Jorden runt på en ö”. Vad mer kan man begära?”

Vad vill du helst bli ihågkommen för att du var med om att genomföra i Björkarnas stad!?

– ”Vi var 11.000 medarbetare, 400 förtroendevalda, 400 chefer och mängder med samarbetspartners som tillsammans åstadkom att kommunens olika verksamheter uppskattades mer och mer för varje år (nöjd-kund-index), att medarbetarna trivdes bättre och bättre för varje år (nöjd-medarbetar-index), att sjuktalen halverades, att vi genererade stora ekonomiska överskott, att vi växte hållbart med nära 20.000 nya medborgare och att vi vann konkurrensen om att bli hela Europas Kulturhuvudstad. Ja, och så vann vi fler nationella och internationella utmärkelser än någon annan kommun…”

events

Foto: Andreas Nilsson

Hur ser din strategi ut för att få alla att gå åt samma håll i dina kontakter med tjänstemän, politiker, näringsliv, sjukvård … ja alla andra inblandade parter?

– ”Skapa goda relationer genom att lyssna, försöka förstå, föra dialog, främja visioner och innovationer, göra konkreta åtgärdsplaner, leda och se till att saker blir gjorda och utvärderade. Lyfta fram förebilder och framgångar.”

På vilket sätt kommer vi ”vanliga kommuninnevånare” märka att du har haft ett finger med i spelet?

– ”Om jag och alla mina fantastiska medarbetare lyckas kommer man att steg för steg möta ännu högre kvalitet i de verksamheter regionen utför. Jag hoppas också att vi ska bidra till att skapa framtidstro och hållbar utveckling av näringslivet och jobben, bland annat genom att placera Gotland ännu mer på världskartan.”

Vilken av alla aktuella regionfrågor tycker du är viktigast just nu och brinner extra för att få vara med att genomföra?

”Alla frågor jag ansvarar för bildar en helhet. Jag brinner för den samlade välfärden för gotlänningarna.”

Alla vill ju att vi skall bli flera bofasta på ön, en siffra på 65.000 personer brukar nämnas – vad är ditt knep på att vi verkligen skall uppnå det inom rimlig framtid och inte ”bara” fortsätta som en vacker vision?

”Umeå växte med nära 20.000 nya medborgare under mina 15 år där… Jag arbetar för en gemensam kraftsamling med regionen, näringslivet, Campus Gotland/Uppsala universitet, övriga utbildningar, de statliga institutionerna, kulturlivet, föreningslivet och alla entreprenörer och eldsjälar som finns i alla branscher. När tillräckligt många arbetar mot samma mål händer det saker. Tillsammans blir vi starka. Kulturen driver tillväxten. Det är viktigt att tillväxten bidrar till god miljö, social och ekonomisk hållbarhet och till skönhet och attraktivitet i stad, landsbygd och byar.”

I din egen nystartade blogg utlovar du 100 skäl att få folk att flytta hit , 2 av dem finns nu på pränt – vilka garantier kan du ge att det blir handling och verklighet och inte bara ”tomma” ord?
http://www.regiondirektorgotland.se/

– ”Bloggen handlar om 100 skäl att älska Gotland. Jag har som helt nyinflyttad behövt lite tid för att samla intryck så att det blir mina skäl och mina ord och inte en turistbroschyr. Fler blogginlägg är på väg. I övrigt är det förstås bara mina gärningar och resultat som räknas. Samtidigt vill jag betona att det är många, många kompetenta förtroendevalda och medarbetare som tillsammans ser till att det händer saker. Region Gotland är ingen ”one man show”.”

Jan björinge anslagstavla

Hur har du det i övrigt med humör och humor – har du lätt för att få omgivningen på gott humör?

– ”Det måste du fråga mina medarbetare och samarbetspartners, men jag uppskattar humor, social kompetens och skratt.”

Var direktör ett drömyrke direkt när du gick i första klass – eller vad ville du bli då?

 – ”Jag drömde självklart om att bli regiondirektör på Gotland. Vad annars skulle en 7-åring kunna drömma om?”

Vilken skola var det i och berätta gärna lite hur har din barndom och skolgång format dig som person?

– ”Jag växte upp i Solna, var vargunge och scout, lagkapten i fotboll och tidigt ungdomsledare och miljöaktivist. Blev vald till klassens ”lärare” under den stora lärarstrejken. De tidiga erfarenheterna av att leda och ta ansvar har säkert haft betydelse för mina senare yrkesval.”

Vilka är dina bästa egenskaper som medmänniska?

– ”Lyssnande och omtänksam.”

Har du någon person som du beundrar stort och har som förebild!?

– ”Försoningens mästare Nelson Mandela. Pia Sundhages ledarskap som förde det amerikanska damlandslaget till 2 OS-guld genom att förvandla individualister till ett lag där man gör varandra bra.”

Vem är Sveriges roligaste människa?

– ”Fredrik Lindegren. Min vapendragare under alla år i arbetet med Europas Kulturhuvudstad. Tillika Umeås kulturchef och konstnärlig ledare för Europas Kulturhuvudstad med bakgrund som skådespelare och regissör.”

Fredrik Lindegren

Foto: Andreas Nilsson

När du helt skall koppla av från jobbet vad gör du helst då?

– ” Andas havsluft, njuter natur- och kulturupplevelser och lagar god mat.”

Har du någon fritidssysselsättning och/eller hobby?

– ” Kulturupplevelser, skidåkning, simma i sjöar och hav, resor, matlagning, fixa med hus, trädgårdar och båtar, 4 barn och 6 barnbarn…”

Har du några härliga prylar som du sparar och nån samlarmani?

– ”Samlar på rika upplevelser.”

Har du eventuell någon ”dold talang” som ännu inte har hunnit visa upp här på ön?

– ”Nej, helt talanglös.” 😉

Vilken plats på Gotland är ditt eget favoritställe dit du gärna åker så ofta det är möjligt?

– ”Lummelunda – mitt nya hem sedan 1:a september. I övrigt är Gotland fullt av helt underbara och fascinerande smultronställen. Jag kommer att skriva om några av dom i min blogg.”

Lummelunda stora kameran 018

Foto: Glada Gotland

Vad är det allra bästa med att bosätta sig här på ön?

-”Gotlänningarna!”

Vilka är de klara nackdelar tycker du?

– ”Inga – det finns trots allt goda förbindelser med resten av världen…”

Hur låter din egen slogan för att locka hit fler människor att bosätta sig permanent här på ön?

– ”Gör som jag: välj ett bättre liv!”

Vad gör dig riktigt lycklig och skön i hela kroppen till vardags!?

– ”Kärleken till min hustru, mina barn, barnbarn, min 92-åriga otroliga mamma och alla andra underbara medmänniskor som sprider omtanke och glädje omkring sig.”

Jan björinge hjärta

Foto: Jan Björinge

Vad gör dig riktigt arg och skitförbannad och på vilket sätt kan det yttra sig?

”Att världens ledare ännu inte har kunnat samla sig för att ta krafttag mot klimathot och andra livshotande miljöproblem, mot extrem fattigdom, krig och förödande fanatism. Kunskaperna finns, resurserna finns, men ledarskapet saknas. Det yttrar sig så att jag vill dra mitt strå till stacken genom att ägna mitt yrkesliv åt att bygga fred och välfärd.!

Vilka papperstidningar läser du idag?

– ”Horisont, GA och GT samt mer sporadiskt DN, SvD, DI, AB, Expressen. och olika magasin. Följer fler på nätet.”

Vilka tidningar samt övriga sidor har du som favoriter på nätet?

– ”Uppskattar mångfalden av utbudet på nätet. Gillar BBC.”

Brukar du e-handla eller gynnar du lokal handel?

– ”Köper så långt möjligt ekologiskt och lokalproducerat. Mycket kritisk till att det snart bara finns ICAs och Coops egna varumärken, som jag undviker. Fler borde reagera på att de stora kedjorna tar makten och marginalerna från bönderna och övriga producenter.”

När det gäller musik vem är din favorit artist/grupp?

– ”Gillar musikalisk variation: klassiskt, rock/pop, singer/songwriters.”

Spelar du själv något instrument sjunger i kör eller så?

– ”Nej, men älskar musik och min hustru både spelar och sjunger fantastiskt!”

Hur lyssnar du helst hemma – på skiva, genom datorn, i radion?

– ”Spotify och radio (P2, gärna klassisk förmiddag med Eva Sjöstrand från Gotland)”

Vilken är världens skönaste låt att lyssna till och som du gärna nynnar på?

”What a wonderful world!”

http://www.youtube.com/watch?v=E2VCwBzGdPM

När var du på en livekonsert senast och vem såg och hörde du då?

– ”Klassiska stycken med Norrlandsoperans symfoniorkester i Umeå och Amsterdams symfoniorkester i Amsterdam i våras.”

Din gamla hemstad Umeå är ju kulturhuvudstad – vad uppskattar du mest i kulturen här på ön?

– ”Mångfalden av kulturutövare och kulturuttryck. Hela Gotland är ju kultur! Och så naturligtvis världsarvet Visby och Fornsalen.”

Sist men inte minst… det pratas ju mycket politik inför valet just nu – har du själv bestämt dig vad du skall rösta på och varför blev det just det partiet?

– ” Vi måste sätta värde på demokratin och utöva vår rösträtt. På andra håll i världen offrar människor sina liv i kampen för demokrati. Jag beundrar alla våra förtroendevalda som ägnar kvällar och helger till obetalt arbete ett bättre samhälle – för allas vår välfärd. De är alla värda min röst. Som regiondirektör tjänar jag alla partier i regionfullmäktige och jag har lätt att tycka att alla har sina förtjänster. I år kan vi på Gotland delta i 3 val (EU, riksdag och region). Det betyder att det går att rösta på 3 olika partier…”

Sune 004

Foto: Glada Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *